Minden amit tudni akarsz a bazsalikomról

 

bazsalikom

A fűszernövényként is ismert bazsalikom vagy népies nevén német bors eredetileg Dél-Ázsiából származik, és amellett, hogy fűszernövényként honosítottuk meg, gyógyító hatása is van. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőként, és köhögés csillapítóként is alkalmazzák. A lepárlással előállított illóolaját pedig a parfümgyártók is felhasználják. Érdemes beszerezni egy ilyen sokoldalú, vitaminokban gazdag növényt, ami még finom is!

 

De milyet vásároljunk, csak kapjunk le egyet az áruház polcáról, vagy van valami amire érdemes odafigyelni? A válasz: van!

 

Célszerűbb a nagy-áruházak helyett kertészetekben körülnézni, az ott beszerzett növényt ugyanis jobb eséllyel lehet tovább termeszteni. Ügyeljünk arra, hogy erős szárú, alacsony, alul bokros példányt vegyünk meg.

Basil plant

Otthon állítsuk vízbe a növényt 10 percig, majd a műanyag cserépből ültessük át egy nagyobb agyag cserépbe. Ez azért fontos mert az agyag cserép kevésbé melegszik fel a napon, így kisebb a kiszáradás esélye. Az ültetéshez érdemes palántázáshoz használt földet használni.

 

Miután elkészültünk ezzel, vágjuk vissza növényt felére, de úgy, hogy maradjon rajta kellő mennyiségű levél. Érdemes hetente muskátlihoz is használható tápoldatot használni.

 

Keressünk neki egy napos, de nem szeles helyet, és mérsékelten öntözzük.

 

Általános probléma, hogy nem tudjuk melyik fűszer milyen ételhez illik. Íme a bazsalikom felhasználásának néhány módja:

 

salat-caprese-food-kapreze

   

Íze legjobban fokhagymával, és citrommal érvényesül, azonban fontos, hogy csak az utolsó percekben adjuk hozzá az ételhez, hogy az aromája megmaradjon. Használható olaszos, ázsiai ételekhez, főzelékekhez (fehér bab) saláták, sültek, pácok, szószok, mártások, darált húsok, ecetes uborkasaláta.

 

Feszt szerelem lesz az Efott-on – itt a himnusz A dal egy nagyon modern, fiatalos dallamvilágot formál, előrevetíti 2016 zenei divatirányzatát.
Ásó, kapa, nagy gubanc Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod mit vegyél? Íme 8 tuti ajándéktipp.
Jó nagy buli készül az EFOTT-on Mintha nyaralnál, annyi élmény lesz a Efott fesztiválon. Többek közt piatőzsde, karrierindítás, és egy 14 méteres torony.
Férfiaknak: Gyermekkorunk kajája, a hagymás bab Nosztalgiázol vagy túl akarod élni a másnapot? Ez az ikonikus kaja mind a kettőben segít. És még csajozhatsz is vele.
5 forró ital a hideg napokra Egyre hidegebb az idő, mi pedig egyre jobban vágyunk valami forró finomságra. Íme néhány különleges recept.
Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek A nanotechnológia begyűrűzik a mindennapjainkba.
Ettől megáll az ész! – furcsa törvények a nagyvilágban A törvényhozók néha a fejükre esnek! Jönnek a legelképesztőbb szabályok innen és túl
A hordozható zeneszerszámaink evolúciója Nosztalgiázz velünk! A hordozható zene-kütyüjeink történetét idéztük fel, a Sokol rádiótól egészen az okostelóig.
Az alkohol és a nők barátsága A nők alkoholfogyasztási kultúrája manapság már egyáltalán nem tér el a férfiakétól.