Mert a kommunizmusnak saját indiánja is volt

Ez a cikk tulajdonképpen egy mínuszos hír is lehetne a Hír79 hírfolyamában. De ahogy elkezdtem gépelni a rövid megemlékezést, eszembe jutottak azok a gyermeki évek, amikor az első színes Videoton tv előtt, törökülésben ültünk gyerekek, és néztük a Nagy Winnetou kaladjait, mit sem sejtve arról, hogy Winnetou az akkori Jugoszláviában, 1940. június 13-án látta meg a földi vadászmezőket.

 

Gojko Miticet 1965-ben fedezte fel a kelet-német filmgyár, amely éppen “Jugóban” forgatott egy filmet. Később a mi Winnetounk Kelet-Németországba költözött és bár folyékonyan beszélt németül, az akcentusa miatt a filmjeiben szinkronizálták, hogy az indián hős kifogástalan németséggel tudja elmondani, – valljuk be – nem túl hosszú monológjait.

 

gojko_mitic3

1966 és 1985 között több mint egy tucat alkalommal pattant lóhátra a filmvásznon, és ülte meg szőrén a lovat. A hírek szerint minden jelenetet maga játszott, soha nem vett igénybe kaszkadőrt.  

 

Akárhogy is, számunkra ő az igazi indián hős. Amellett persze, hogy így utólag van valami mosolyogtató a jugoszláv indián hős történetében, azért azt gyorsan tegyük hozzá, hogy Winnetou megformálása Gojko Mitic-től elfogadhatóan hitelesnek tűnik, különösen annak fényében, hogy az indián legendát eljátszó amerikai színészek szülőhazája a kiirtott indiánok tetemein épült.

 

Szóval, Boldog Szülinapot Gojko Mitic!

 

A rommá játszott karácsonyi dalok helyett válaszd ezeket! Az ,,All I want for christmas is you" és a ,,Last christmas" hallatán kitépnéd a hajad? Akkor ez Neked szól!
Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
5+1 első mondat pasiktól, mely az utolsó is. (szavazással) Közhelyes és katasztrofális dumák, amelyekkel a pasik csajozásra vetemednek Vajon tudatában vannak a kimondott szavaknak?
Nagyszínpados lett a Blahalouisiana A bajai Schoblocher Barbi zenekara egyre népszerűbb. Nagy bulit csaptak a SZIN-en!
BRÉKING: Ossó Balázs bejutott Nem szeretünk azzal jönni, hogy megmondtuk, de mi megmondtuk. Bajai a házban!
A tatyóm nélkül soha! Mi mindent vagyunk képesek magunkkal cipelni a kényelmünk érdekében? Gyakorlatilag bármit, ami belefér.
Férfidivat női szemmel: tiltó-listás és “kell” darabok A férfiak kevésbé követik a divatot, mint a nők. Titokban mégis figyelik az aktuális trendeket, hogy mi a menő és mi nem.
Mindenki nyugodjon le: pornó is lesz a virtuális valóságban (+18) Egyébként pedig - ha akarod, ha nem - virtuális valóságban fogsz élni. Zuckerberg is megmondta, a VR évtizede jön.
Egy online shopper vallomása Online shopping vagy nem online shopping? Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a virtuális vásárlás.