Hol töltse az ovis a “szabadságát”?

 Lassan megszólal a Vakációt jelző csengő az iskolákban, és az oviban is véget ér az év. A gyerekek elhagyják az iskolapadot, és az óvodák termeit, hogy kiélvezzék a jól megérdemelt nyári pihenést. Azonban ez nem feltétlen jelent mindenkinek szórakozást, különösen a dolgozó szülők kerülnek ilyenkor nehéz helyzetbe, hiszen gondoskodniuk kell a gyerekek elhelyezéséről, amíg ők dolgoznak, ugyanis a munkahelyen sajnos nincs három hónapos szabadság. Ilyenkor legtöbbször a nagyszülők húzzák ki a csávából anyát és apát, de sokszor ez a vonal sem működik.

 

Akkor mégis mit tehet az egyszeri szülő, ha azt szeretné, hogy a gyermeke jobb híján ne mellett üljön az irodában? A legkisebbek esetén még könnyebb a helyzet, hiszen az óvodai ellátás majd egész nyáron üzemel. Az ovis korú kicsik itt biztonságban, a megszokott környezetükben vannak, amely azért – valljuk be – elég jó dolog. Ovis nyári tábort is találunk azért, ha egy kicsit utánanézünk, de természetesen a nyári gyermektáborok zömét nem az ő korosztályuknak ajánlják. Az Óperencia Családi Napköziben például több táborral is várják az ovis, kisiskolás gyerekeket nyelvi, öko, gasztro és vitamin témában.  Itt gyermekfelügyeletet is vállalnak, ha éppen nem az óvodai ellátást választja a szülő.

 

Kis gyerek kis gond, tartja a mondás, és ez igaz a nyári szünidőre is. Amíg nem kerül iskolába a gyerek, addig nem olyan veszélyes a nyarat megoldani, mint az iskolások esetén. Megkérdeztünk három, bajai anyukát, ők mivel foglalják le ovis lurkóikat a szünetben.

 

13335941_500268543516639_4052117678417470407_n

 

Bea a legjobban a közös családi programokat szereti a szünetben, a gyerekei pedig azt, hogy nem kell korán kelni. “Ha jó az idő, akkor eljárunk fürdeni, de ha nem, akkor otthon kreatívkodunk. Festünk, rajzolunk, képeket készítünk. Természetesen a mama is kiveszi a részét az unokázásból. Általában hétvégente, de előfordul, hogy több, gyerekes családdal összeülünk főzőcskézni, és addig a gyerkőcök is játszanak.”

 

Evelin még nem tudja, mi lesz pontosan a nyári program.Igazából, az egy hetes nyaralásunkon kívül nincs kidolgozott tervünk. Fagyizni és strandolni biztosan fogunk, és talán megejtjük a játszóházat is. Rossz idő esetén itthon leszünk, mesét nézünk és festegetünk.”

 

ivett

 

Ivett nehezebb helyzetben van, mert egyedül neveli a gyermekeit, így az óvoda számára mindenképp fontos megoldást jelent. “Egyedülálló, dolgozó anyaként elég nehéz tervezni, és sajnos igénybe vesszük a nyári óvodai ügyeletet, de emellett a nagyszülőknél, keresztszülőknél nyaralnak. Amikor pedig engedi a szabadidőm, akkor standra járunk, fagyizunk, játszótérre megyünk, és igyekszem minél több gyerekprogramra elvinni őket. Ha nagyon meleg van, akkor a benti játékokat választjuk, mint a legózás, a babázás, és a play station.”

 

Úgy látszik, még mindig a strand, és a fagylalt a legnépszerűbb a Bajai anyukák körében. És valljuk be, az óvodai ügyelet mellett a szabadidőben ez igazán üdítő kombináció!

Nyári Diákmunka program Szeretnél dolgozni a nyáron? Itt a lehetőség, ismét indul a Diákmunka program!
Eljött ez a nap is. Kitört a nyári szünet! ! Ó! IÓ! CIÓ! ÁCIÓ! KÁCIÓ! AKÁCIÓ! VAKÁCIÓ! Vége a sulinak. Nektek mi a tervetek a nyárra? Bajai diákokat kérdeztünk.
A gyermekdalok birodalma A Pöttyös bögre gyermek zenekar életébe pillanthattunk be.
“Szeretjük a vitát” – interjú Tarnai Zoltán főszerkesztővel Két évesek lettünk. Ha lehet hagyományról beszélni, akkor ilyenkor hagyományosan akasztjuk a hóhért.
Szarvaslesen A szarvasbőgés témakörét boncolgattuk, mi az, amit laikusként tudnunk kell, mielőtt az erdőbe rohanunk szarvast lesni.
Bye Bye készpénz – Hello Festipay Ahogy már több fesztivál esetén is találkozhattunk a jelenséggel, most idén először a SZINen sem használhatunk készpénzt
“Mondtam, hogy száz méter háton bármi megtörténhet…” Olvasd el, mit mondott Katinka a győzelmeiről.
Augusztus 8.: az ökológiai “túllövés” napja Újra többet fogyasztottunk mint szabadna, így a tavalyihoz képest még korábban jött el az ökológiai „túllövés napja”.
Három nap, 2 Magyar arany – közben verset írtak Hosszú Katinkáról "Megy e lány, mint a torpedó, A lába előtt hever egész Rio..." - verselték Katinka oldalán a szurkolók. (+VIDEÓ)