Felejthetetlen élmények a Dunán

Gyerekkoromban az összes nyarat a Sugóban vagy kint a Dunán töltöttem, így nem idegen a zátony és a csónakázás fogalma sem. Sokszor kora reggel vártunk a sorunkra, a csónakleeresztőnél, álmosan indulásra készen, mert bizony hosszú volt a sor. Mindenki ételt, italt (persze főleg sört), kutyát, gyerekeket, matracokat  felpakolva vágott neki a szigeteknek és a zátonyoknak. Sok bajai vízrajongó csónaktulajdonos van, akinek nyáron a zátony maga a paradicsom.

 

Égi Antalt jól ismeri a Dunát, rengeteg hajóúton vett részt:

 

Mióta tart ez a szerelem?

1985 óta van csónakom, azóta járunk ki a Dunára, eleinte a Veránkára jártunk a munkatársaimmal és a családommal, akik mind szerettek sátorozni. Általában egy vagy két hétre mentünk. Hosszú éveken keresztül jártunk ide, nagyon szerettük, a gyerekek is élvezték, tudtak horgászni és fürdeni is.

 

Hogyan szereztétek be az élelmet?

Átjártunk csónakkal a Révcsárdába, Érsekcsanádra, vagy biciklivel elmentünk a boltba (mert a Révnél voltak lerakva a biciklik). Voltak kint árusok is a parton néha tőlük vásároltunk zöldséget gyümölcsöt. A kenyeret mindig kihozták nekünk, volt egy hajós ismerősünk akit megkértünk, minden nap friss kenyeret kaptunk tőle.

 

Volt másik törzshelyetek is?

Igen.  A 90-es években új társasággal jártunk Szeremlével szembe, egy nagyon szép zátonyos részre.  Oda úgy mentünk ki, hogy 4-5 családdal összefogtunk, volt hogy 8 sátrunk is volt. Általában először lekaszáltuk a tábor területén a gazt, hogy ,,lakhatóvá” tegyük.

 

Az ételt itt is a faluból szereztétek be?

Ha fogtunk halat, akkor azt ettük, ha nem akkor csónakkal elmentünk venni valamit. Egyszer vettünk egy tyúkot, kikötöttük a tábortűz közelébe, hogy ő lesz a másnapi ebéd, de reggelre ellopta a róka, lett helyette krumplipaprikás.
 

 

A hűtést hogy oldottátok meg?

Volt pár hűtőtáskánk az akkuikat mindig a faluban hűtöttük, de volt egy ásott nagyon mély gödrünk is, amit kibéleltünk szalmával, ebbe beleállítottunk egy hordót, és a hordóba száraz jeget tettünk. Ebben hűtöttük a dinnyét vagy a sört, meg az üdítőket.

 

 

A legfontosabb,hogy ismerni kell a Dunát és a természetet!

Nagyon szeretem a dunai életet, mindig jó társasággal voltam kint. Volt egy olyan utam is, hogy a Mosoni- Dunáról indultunk, és kajakosok társaságában jöttem. Én motorcsónakkal voltam, ha kellett nekik valami akkor adtam a vizet vagy akármit. Minden este megálltunk aludni egy vendégházban. Az egyetlen baj azzal az úttal, hogy 900-as vízállást fogtunk ki alig tudtunk megállni, sok volt a szúnyog meg a bögöly, az eső végig szakadt, amíg nem értünk Bajára.

 

 

Kancsárékat mindig a Sugón vagy a Dunán találjuk nyaranta. Nagy vízimádó az egész család, még a kutyájuk is. Megszállottan szeretik a zátonyokat és a szigeteket, ők is, mint sokan mások reggel kihajóznak, és csak estefelé térnek vissza, lebarnulva sok-sok hallal a csónakban. Kancsár Zsuzsi mesélt nekünk:

Fotó : Kancsár család

Fotó : Kancsár család

,,Nagyon nem szoktunk előre tervezni, tájékozódunk az időjárásról, és ha nem lesz zivatar, vagy zápor, akkor irány a Duna! Persze az sem mindegy, milyen a vízállás, ha magas, és nincs zátony, akkor marad a Sugovica. Készítünk pár szendvicset, vizet, gyümölcsöt és rágcsálni valót is rakunk be, és persze az elmaradhatatlan peca felszerelés is bekerül a csónakba. Mi általában hárman megyünk a szüleimmel, és a család szőrös tagjával a kutyámmal, ő igazi vízi csajszi. A Kádár szigetet vagy a Pal szigetet szeretjük, oda járunk ahol nincs tömeg.”

 

Cs.G. nagyon szeret sátorozni  a barátaival a Kádáron:

 

Hogyan készültök egy dunai csónakázással töltött napra?

Két verzióm van:
Rövidebb időre megyünk, mondjuk pecálni, pergetni vagy harcsázni, ilyenkor csak pár hideg sört meg pecabotot rakunk be a csónakba. 1-2 liter víz is kell, és a naptejet sem jó otthon hagyni. Mindig tele tankolok, ellenőrzöm a kötelező felszereléseket (mentőmellény, evezők, stb.)  Ilyenkor sötétedés után már otthon vagyunk.
A másik verzió, amikor sátrazni megyünk itt már mindenféle extrát kell bepakolnunk pl: asztal, székek, zenecucc , világítás, és persze a sátor, hálózsákok stb. néha egy fuvarral le sem tudunk jutni. Ilyenkor van, hogy 10-15 -en is vagyunk több csónakkal.

 

Van valamilyen rendhagyó élményed?

Nagyon sok van, a lent töltött 10 év alatt. Keltem már arra, hogy egy vaddisznó mellettem keresi az élelmet, vagy tűzifa szedés közben éjszaka egy szarvassal álltam szemtől szembe, volt olyan is, hogy hajnalban a sátorból kinézve azt láttam, hogy a barátom fejétől két centire tipeg egy gólya.

Az egyik legkedvesebb élményem tavaly nyáron történt, megindultunk sátrazni, az első fordulóval levittük a csomagokat. A páromat otthagyva visszaindultam a többiekért a Türrhöz, be is szálltak a csónakba a maradék batyuval, és mikor szerettem volna indulni elszakadt a berántókötél, de a motor beindult. Kérdeztem, hogy szeretnének-e visszafordulni, mert sejtettem, hogy nem lesz egyszerű a hazajutás, de azt felelték: dehogy! Egy idő után teljesen megállt a motor, és evezni kezdtünk, a sodrásnak megfelelően egész könnyű irányítani a csónakot, de borzasztó lassú. A párommal telefonon beszéltem, és ő küldött a segítségünkre egy tőle nem messze horgonyzó pecást, aki elhúzott minket a zátonyig. Az indulás napján sikerült megszerelni a motort, először a haverokat vittem fel, a Sugóhoz érve újra elszakadt a berántókötél. Gondoltam itt most nincs megállás, a motort folyamatosan járatva dobáltuk be a holminkat, menet közben ugráltak ki a fiúk-lányok. Megindultam vissza mert a többi csomag és velük a párom is ott vártak. Járó motorral a Dunán körözve pakoltunk be több mint 100 kg holmit. Nem volt egyszerű, de megcsináltuk, hazajutottunk és elmesélhetjük, hogy mindenre fittyet hányva jól éreztük magunkat.

 

Dékány Tibort ha teheti a családjával tölti az időt a zátonyokon:

 

Ti is a csónakos bajaiak táborát erősítitek. Hogyan készültök elő egy ilyen zátonyra hajózós napra?

A Duna-hídnál van csónakgarázsunk, így semmivel nem kell előkészülni, a csónakban állandóan minden eszköz készen áll, ami egy ilyen fantasztikus kiruccanáshoz szükséges. Előző este, vagy kora reggel előkészítjük a hűtőtáskák tartalmát, attól függően, hogy kint a homokon főzni is szeretnénk vagy csak itthonról vitt kész kaját enni. Itallal viszont bőségesen felkészülünk, a meleg miatt.

Dékány Tibor unokája, Benett a kezében az irányítás!

Dékány Tibor unokájának, Benett kezében az irányítás!

 

 

Mit szoktatok csinálni a parton? Hogyan telik a nap?

Kiérkezés után felverjük a kis ,,tanyánkat”, napernyő felállítása, fekvő pokrócok, filcek kiterítése. Kezdődik a nyaralás, első a nap elleni védelem, naptejjel. Ha a helyszínen főzünk akkor előkészülünk, száraz ágakat gyűjtünk stb. Minden nomád, mert a bogrács állványtól a tüzelőig ott teremtünk elő mindent a helyszínen. Eközben a horgászbotok is bevetésre kerülnek, kisebb nagyobb sikerrel.

 

Ahogy láttam általában a családoddal mész. Unokák, a lányaid, kutyáid. Mindenki megtalálja a megfelelő szórakozást?

Igen a családommal megyek, három csodálatos lányom van és kettő még csodálatosabb unokám, a két kutyáról sem feledkezünk meg ők is mindig jönnek velünk. Mindenki imádja a vizet, sokat fürdünk, homokvárat építünk. A nagyobbik unokámat próbálom a horgászat rejtelmeibe bevezetni, bár én is csak amatőr horgász vagyok. A kutyáknak teniszlabdát dobálunk a vízbe, akár nagyobb távolságból is kihozzák a Dunából.

 

Mikor szoktatok feljönni? Szoktatok sátrazni is?

Általában reggel megyünk, kint vagyunk egész nap, estére térünk haza, a sátrazás eddig még kimaradt, de erősen kacérkodunk vele.  2-3 napot szeretnénk elsőre kipróbálni.

 

Van valami rendhagyó történeted?

Minden alkalom rendhagyó és fantasztikus, felejthetetlen. Nagyon sokan csak a tenger (aminek szintén megvan a varázsa) mellett tudják elképzelni a nyaralásukat pedig, ha egyszer is megtapasztalják egy csodálatos dunai zátony bársonyos, simogató fehér homokját, a felugró kisebb-nagyobb halak, a ritka állatfajok látványát, a gemenci erdő szépségét, bizonyára megváltozna a véleményük.  Sok rendhagyó élményünk volt például kifogyott a csónakban a benzin, így hosszas evezésre kényszerültünk. Az egyik zátonyon lett egy ,,házi” vaddisznója az odalátogatóknak, szinte kezes báránnyá szelídült etettük, a gyerekek játszottak vele, óriási élmény volt!

A zátony háziállata

A zátony háziállata   fotó: Pók Gyula

 

Aki még soha nem tapasztalta a varázslatos atmoszféráját ennek a világnak, feltétlen próbálja ki, látogasson el az ismerőseivel barátaival a zátonyra, írja fel a bakancslistára! Csodálatos élményekkel gazdagodhat aki eltölt egy napot a zátonyon vagy valamelyik szigeten.

Kovács Csaba: Szállodahajók érkezhetnek Bajára Hamarosan nem csak elhajózni láthatjuk majd a folyami luxushajókat.
Gyertek ki a bajai mentőállomás nyílt napjára! A legjobb rendezvény a hétvégére, kicsiknek nagyoknak egyaránt!
Gálos Roland veretlen a Német Bundesligában! Ötödik mérkőzését is megnyerte a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó Se Baja sportolója!
Bajáról indult a két jégtörő Szerbiába A jégzajlás a Dunán amellett, hogy szép, sajnos jelentős károkat is okoz. Magyarországról 2 jégtörő hajót küld Szerbiába.
Egy uszály süllyed a bajai Duna-hídnál Valószínűleg a híd lábának ütközhetett a hajó.
Bajáról loptak bicikliket, de elfogták őket a rendőrök Baján több helyről is loptak bicikliket az urak, de szerencsére elfogták őket a rendőrök.
Kiadni a lakást? – Na még mit nem! Minden, amit a bajai albérletpiacról tudni akarsz. Azt is kinyomoztuk, miért nehéz albérletet találni manapság Baján.
Szarvaslesen A szarvasbőgés témakörét boncolgattuk, mi az, amit laikusként tudnunk kell, mielőtt az erdőbe rohanunk szarvast lesni.
Indul a tanév, megkérdeztük mennyi az annyi? Nem olcsó az iskolakezdés. Utánanéztünk mennyit költenek a bajai szülők az iskolás gyermekeikre.