Emberek a hamu alatt – megnyílt a Pompeji kiállítás (+galéria, +videó)

Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján ismét páratlan kiállítást hozott el a Nagyérdeműnek a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A rendezvény látványvilágban és értékben is páratlan a múzeum történetében.

DCIM100MEDIADJI_0017.JPG

 

A Múzeumok Éjszakáján 3 helyszínen nyitotta meg kapuit az egykori Pompeji életét és pusztulását bemutató kiállítás. Pompeji-t mindig is misztérium övezte, hogy vajon milyen volt a pezsgő város a katasztrófa előtt. Ez az tárlat, amit muszáj látni, mert Magyarországon ilyen még nem volt!

Mint ismeretes az ókori Római Birodalomban Pompeji városát Kr. u. 79-ben a Vezúv váratlan kitörése pusztította el. A települést a vulkáni hamu maga alá temette, ami elképesztő épségben őrizte meg a város egykori képét.  

 

A hivatalos megnyitás előtt volt szerencsénk megtekinteni a kiállítást, egy sajtótájékoztató keretein belül. Jelen cikk írója is, lélegzetvisszafojtva vártam, hogy mi rejtőzik a múzeum falain belül. Egyszerűen káprázatos volt a szemem elé tárt látvány. Fantasztikusan lettek berendezve a termek, a látogató is átélheti eme letűnt kor atmoszféráját.

 

Medgyesi Konstantin sajtóreferens elmondta, hogy 2 és fél év munkája van a tárlatban, eszméletlenül nagy költségvetésű ez a kiállítás. Borzongató volt látni, hogy a mindennapi életét élő emberek és a város, a természet erejétől, a földdel lettek egyenlővé egy szempillantás alatt.

A legsokkolóbb az üvegbúra mögött lévő emberek voltak. Átérezhető a fájdalom és beletörődés, amit ők érezhettek a halál árnyékában. Félelmetes látvány volt.

DSC_0024

Medgyesi Konstantin sajtóreferens érdekes sztorikat mesélt az egyes tárgyakról.

 

 A kiállítás 2016 decemberéig lesz megtekinthető. Három helyszínen nyújtanak betekintés az antik város katasztrófa előtt és utáni életébe. A Kass Galériában ókori festményeket és grafikákat tekinthetnek meg a látogatók,

 

A Fekete Házban pedig egészen pikáns élményben lehet részük az érdeklődőknek, ugyanis a korhatáros helyszínen az ókori bordélyházakba kalauzolnak el bennünket.

 

De nem csak pajzánkodás miatt érdemes betérni a múzeumba, hiszem az ókori Róma gasztronómiáját valamint a régi idők celebjei, azaz a gladiátorok élete is megismerhető.

DSC_0010

 

Mindenképp érdemes megnézni ezt a kiállítást, hiszen grandiózus, mind méretében, mind pedig látványvilágában. Számomra ez volt az elmúlt évek legfantasztikusabb múzeumi élménye, kihagyhatatlan, mert testközelből tekinthető meg a hamuval beborított élet emlékei.

 

Ne hagyd ki a videót sem, természetesen a Gladiátor zenéjével. 

 

Bye Bye készpénz – Hello Festipay Ahogy már több fesztivál esetén is találkozhattunk a jelenséggel, most idén először a SZINen sem használhatunk készpénzt
5+1 első mondat pasiktól, mely az utolsó is. (szavazással) Közhelyes és katasztrofális dumák, amelyekkel a pasik csajozásra vetemednek Vajon tudatában vannak a kimondott szavaknak?
“Szeretjük a vitát” – interjú Tarnai Zoltán főszerkesztővel Két évesek lettünk. Ha lehet hagyományról beszélni, akkor ilyenkor hagyományosan akasztjuk a hóhért.
Szarvaslesen A szarvasbőgés témakörét boncolgattuk, mi az, amit laikusként tudnunk kell, mielőtt az erdőbe rohanunk szarvast lesni.
Kiürült a SZIN, vége a nyárnak Együtt zárt a nyár és a SZIN.
“Mondtam, hogy száz méter háton bármi megtörténhet…” Olvasd el, mit mondott Katinka a győzelmeiről.
Augusztus 8.: az ökológiai “túllövés” napja Újra többet fogyasztottunk mint szabadna, így a tavalyihoz képest még korábban jött el az ökológiai „túllövés napja”.
Három nap, 2 Magyar arany – közben verset írtak Hosszú Katinkáról "Megy e lány, mint a torpedó, A lába előtt hever egész Rio..." - verselték Katinka oldalán a szurkolók. (+VIDEÓ)
Gyurta Dani címvédésre készül Rióban Vásárhelyi edzőtáborán beszélgettünk az olimpiai bajnokkal, felkészülésről, magánéletről, példaképekről.