A naptejem nélkül sehova!

A napégés mindenki számára rémálom. Ég és húzódik a kipirosodott bőr, persze pár órával ezelőtt még nem volt olyan vészes, de estére mindig pokollá lesz. Már nem hat a Fenisztil és elfogyott az Írix, ezért egy fél kilós fagyasztott borsóval a hátadon fogadkozol, hogy soha többé nem felejted otthon a naptejedet, vagy szimplán nem ellenkezel a használata ellen. 

 

Persze az alap intelmeket mindenki tudja : délelőtt 10 és délután 4 között nem tanácsos a napon lennünk, kalap és napszemüveg használata kötelező, kenjük le magunkat úszás illetve törölközés után újra. Tehát a feladat adott: egy jó naptejet vagy napolajat, krémet kell vásárolnunk amivel nem égünk le, és esetleg még barnulunk is.

 

A bőrünknek van egy védelmi rendszere a káros napsugarakkal szemben. Általában azzal mindenki egyetért, hogy ez bőrtípustól függően kb. 20 perc napon tartózkodást jelent nem túl extrém uv sugárzás mellett.

A napolaj választáshoz tudnunk kell a bőrtípusunkat. Nagyjából öt csoportot szoktak megkülönböztetni :

 

Az első csoportba tartoznak az egészen világos bőrű emberek. Vörös hajuk van, esetleg szőkék, kék szemmel, előfordulhat, hogy szeplősek is. Rögtön leégnek,ezért 50-es faktor javasolt nekik.

 

A második csoportot azok világos bőrűek alkotják, akik közép szőkék vagy világos barnák, kék vagy zöld szemmel. Ők is könnyen leégnek, ezért szintén 40-50-es az ajánlott faktorszám.

 

A harmadik csoportba sötét szőkék és világos barnák sorolandók, barna szemmel. Könnyen barnulnak, de nem megfelelő védelemmel leégnek. Nekik a 30-40-es faktorú naptej kell.

 

A negyedik csoport barna vagy fekete hajú, barna szemmel. A bőrüknek van egy halvány barna árnyalata, nagyon könnyen barnulnak, szinte sosem égnek le, nincs szükségük extrém védelemre. A nyaralás első napjaiban 20-as faktor számra van szükség, majd elég a 15-ös is.

 

Az ötödikek szép kreol vagy sötét bőrűek, fekete hajjal, barna szemmel. Nekik naptej nélkül sem ég le a bőrük, de elővigyázatosságból egy vékony réteg 15-ös faktorszámú naptej számukra is ajánlott.

 

A fényvédő faktor azaz SPF, az angol Sun Protection Factor azt adja meg, hogy  az adott faktorszámú naptejet használva mennyi időt tartózkodhatunk a napon anélkül hogy leégnénk, lássuk hogy is van ez: A naptej a bőrünk védekező képességét erősíti fel, például ha alapjáraton 20 perc alatt égünk le egy 15-ös faktorszámmal 20 x 15 = 300 percre hosszabbítható, persze ezt sok tényező befolyásolja, a helyszíntől a sugárzás erősségén át, sok mindentől függ. A legjobb ha egy órából 20 percet vagyunk a tűző napon.

woman applying sunblock on her legs at the beach

 

Hudákné Zsellér Barbara, gyógyszerész a bajai Manna patikából, segítségünkre volt a témában.


Mi a fontos a jó naptej kiválasztásánál? Milyen összetevőket figyeljünk?

Az a lényeg, hogy jó minőségű naptej legyen. Van egy jelzés, az “UVA betűsor” bekarikázva, ami azt jelenti, hogy az a naptej UVA védelemmel is rendelkezik. Ez már jelzi, hogy jó minőségű termékről van szó.

Az UVA sugárzás a bőr idő előtti elöregedéséért felelős, és zavarokat okozhat az immunrendszerben.

“A csupán UVB védelemmel rendelkező fényvédő termékek hamis biztonságérzetet keltenek, használatuk ellenére a káros UVA sugarak továbbra is érik a bőrt.”

Összetevők tekintetében sok minden előfordulhat a termékekben, de ki kell próbálni, hogy kinek mi válik be. A fontos tehát, hogy rajta legyen az UVA jelzés, és a bőrtípusunknak megfelelően válaszunk. A gyerekeknek gyerek naptejet kell használni, mert abban sokkal nagyobbak a fizikai szűrők aránya.

 

Mi az a fizikai és mi a kémiai szűrő?

A fizikai szűrő fizikailag szab gátat a napsugárzásnak, ezért is van az, hogy a gyerek naptej sokkal fehérebb, sokkal kevésbé szívódnak be a bőrbe, ezáltal kevésbé terhelik meg a szervezetüket.

 

A kisbabáké, minerál néven fut általában, az csak fizikai szűrőt tartalmaz, ez azt jelenti, hogy bevonja a bőrt, és az az esti fürdetésnél is  látszik még. Gyerekeknek kizárólag 50-es faktorszámú naptejet érdemes használni, gyakran újra kell krémezni őket,mert vízben vannak és leázik a krém.

 

A felnőtteknek való napfényvédők kémiai fényszűrőket tartalmaznak, általában fehér színűek és jól beszívódnak. Fontos, hogy ezeknél a kémiai szűrővel ellátott napolajaknál időbe telik a felszívódás, ez legalább 15-20 perc, hogy hasson, érdemes már otthon bekrémezni magunkat.

Sun protection

Jó dolog, ha valaki tud megfelelő naptejet választani, de azt tudni is kell használni! Vannak a napozásnak alapvető szabályai.

Melyiket válasszuk, olaj, naptej, krém vagy spray?

Ki mit szeretne, van aki szereti, ha fénylik a bőre, más meg azt szereti, ha beszívódik, ez teljesen igényfüggő.

 

Mit válasszanak a napallergiások?

Vannak speciálisan napallergiára való naptejek, a különböző dekorkozmetikai cégek szabadalmaztatott hatóanyagokkal készült termékekkel próbálják megelőzni a kiütések kialakulását.

 

Szóval mindenképpen gondoskodjunk bőrünk védelméről mielőtt fék csikorgatva nekiugrunk a balatoni kiruccanásnak. Dobjuk be a strandtáskába a nekünk tökéletes naptejet, és használjuk is bátran, mert a piros nem szép szín a bőrön, és nem is egészséges.

Mutatjuk a 2017-es fürdőruhatrendet. Igen, a férfit is. Hölgyek és urak! Ha még nem vettétek meg az ideit, nektek szól a cikkünk!
Dobd fel a szetted a szezon legmenőbb napszemüvegeivel! Ha divatos darabot szeretnél választani, ezt a csapásirányt kell követned.
5+1 házilag elkészíthető, hűsítő nyalánkság A jégszekrényetekben legyen hely! 5+1 hűsítő receptet gyűjtöttünk Nektek össze, melyekért érdemes helyet szorítani benne.
Jaj, de szép a szandálod! És mi újság a lábaddal? Elő a szandálokkal, itt a nyár! Te felkészítetted már a lábad a nyárra? Ha még nem itt van pár tipp, mit kell tenned.
Az 5 legegyszerűbb nyári koktélrecept Készítsd el otthon. Nem kell hozzá más, csak a kedvenc gyümölcseid, néhány kocka jég, és irány a konyha!
Az 5 legfontosabb tanács a nyári napozáshoz Ahhoz, hogy a bőröd is élvezze a napfürdőzést, nagyon oda kell rá figyelni, nem mindegy hogyan, és főleg mivel ápolod.
Külföldi nyaralás – Listáztuk a folyamatot: Eu kártya, biztosítás Hello Világ, jövök! - majd ha már elintéztem mindent. Ha külföldre utazol nyaralni, van pár feladatod előtte!
Nagy nyári “must have” összefoglaló Mutatjuk, melyek az alap darabok, amiket be kell szerezned, és mi az ami nagyon ciki
Mutatjuk az idei ruhatárad musthave darabjait Üdvözlünk a fodrok, és a szabad vállak világában! Frissítsd a ruhatárad!