Válaszd az életet: újra Trainspotting!

A kilencvenes éves egyik legmeghatározóbb kultfilmje kétségtelenül a Trainspotting. Olykor gusztustalan, mocskos, gyomorforgató, kiábrándító… mégis imádtuk, mert emellett vicces volt, szórakoztató és elgondolkodtató is. Jövőre pedig jön a folytatás!

 

Ewan-McGregor-Trainspotting-Image-800x450

 

Muszáj volt újra megnéznem a Trainspottingot, mert már emberemlékezet óta nem láttam. Csak az a keserű és nyomasztó érzés maradt meg, amit a film keltett, és az a pár képkocka, amely örökre a retinámba égett a – hogy finom legyek – összepiszkított rózsaszín lepedőről és a halott csecsemőről. De ez a film ennél azért jóval többről szól! A heroinon túl társadalomról – kőkemény társadalomkritikával, erkölcsről, emberi kapcsolatokról, az életről és annak illúziójáról, a társadalmi önbecsapásról, a sztereotípiákról, az útkeresésről, a választásról, valamint az emberi tragédiákról. Azaz sokkal többről, mint hogy visítva nyerítünk pár lecsúszott drogoson.

A novellából lett film remek szereplőválasztással, trendi, közérthető, zseniális képi megoldásokkal és brutál jó zenékkel (pl. Born Slippy, Perfect day) ragadott minket nyakon és rángatott bele ebbe a bizarr és szennyes világba. Amit érdemes megnézni, és amitől – a film végén rájövünk – nagyon-nagyon jó távol maradni.

 

trainspotting-2

 

Most pedig jön a folytatás! E hónapban kezdték el forgatni a film második részét, amely egyelőre T2 néven fut. Sokat még nem tudunk róla, csak annyit, hogy az

 

eredeti szereplőgárdával dolgoznak, amely azért nyilván elővetíti, hogy valami olyasmiről fog szólni, hogy mi történt az ex(?)drogos srácokkal az elmúlt 20 évben. 

 

Kíváncsi vagyok, a szerző vajon újra felbukkan-e ebben a filmben is, mint az első részben. A rendező (Danny Boyle) és a forgatókönyvíró (John Hodge) mindenesetre ugyanaz marad. Azt hiszem, ők megvalósították a “bevált csapaton ne változtass” mondást.

 

Bár Irvine Welsh eredetileg trilógiának írta a Trainspottingot, de a hírek szerint nem a könyv folytatásaként megjelent művet viszik vászonra. Bárhogy is lesz, várjuk, hogy csöpögtessék az infokat, és nagyon várjuk, hogy 2017-ben az moziban újra viszontlássuk a skót srácokat, Rentont (Ewan McGregor), Spudot (Ewan Bremner, Begbie-t (Robert Carlyle) és a Beteg Fiút (Johnny Lee Miller).

 

 

Néhány kép a forgatásról:

Anyádnak nem kell látnia – #sohavégetnemérős Premier előtt néztük meg a Wellhello filmjét. Ez a mozi sokkal több, mint aminek elsőre látszik.
Telik az idő: Délután érkezik Marty McFly 30 éves a Vissza a jövőbe. Összeszedtünk néhány érdekességet, hogy gyorsabban teljen az idő, míg Marty megérkezik.
Legendák: Ezek a legmenőbb filmes verdák Van az úgy, amikor egy filmben az autó lejátssza a színészt. Ikonokat mutatunk, itt az ideje a gázra taposni!
2017-ben jönnek a legjobban várt filmek! Moziőrültek figyelem! Mutatjuk mitől robban fel jövőre a filmvilág!
Mert a kommunizmusnak saját indiánja is volt Ma 76 éve született Gojko Mitic, a keleti blokk legendás Winnetou-ja.
Elkészült a Gemenc című film trailere! +VIDEÓ Ezt a videót látva mindenkinek kedve támad kiszabadulni a négy fal közül!
Szerelem számkorlátok nélkül Az Egy őrült pillanat című film már látható a mozikban.
Karácsonyi nyomozás: Hol lehetnek most kedvenc ünnepi hőseink? Van, aki elzüllött, van, aki politizál, de senki se fér a bőrébe! Mi lett kedvenc karácsonyi filmhőseinkből?
„Felvétel indul!” – 5 kiváló film, amit Magyarországon forgattak Nézzünk be együtt a kulisszák mögé, hogy kiderüljön, milyen filmekben tűnik fel a szépséges Budapest!