Péntek 13.: 13 érdekes szokás a nagyvilágból

A különböző kultúráktól nagyon sokféle szokást kapott a világ. A hazánkba érkező vendégek is biztos megmosolyogják a szokásainkat, mivel van néhány egészen különös, de ha szétnézünk más országokban, találkozhatunk sokkal megdöbbentőbbekkel is. Találtunk szórakoztató és egészen bizarrakat egyaránt. Lehet, hogy egy utazás alkalmával még hasznunkra is válnak, ha ismerjük őket.

 

1. Több keleti országban, de Svédországban és Finnországban is kifejezetten gusztustalannak tartják a zsebkendő használatát, és azt még inkább, ha használat után zsebre is tesszük. Ők inkább szipognak. Épp ezért a boltokban is ritka portéka a papírzsepi.

 

2. Szintén keleti szokás, hogy bal kézzel nem illik megérinteni másokat és ételt vagy italt átadni vagy átvenni sem. Ez a szokás a vízhiány miatt alakult ki, mert minden kevésbé higiénikus teendőt bal kézzel végeztek/végeznek, míg jobb kézzel esznek.

 

3. Az angoloknál illetlenség megölelni vagy megpuszilni másokat, kivéve ha az illető közeli barát vagy családtag, és ilyenkor is csak egyik oldalra adnak puszit, mert két puszitól az angolok zavarba jönnek.

 

4. Jó tudni, hogy ha Spanyolországban megbeszélünk egy találkozót, akkor illik legalább fél órát késni. Ha vendégségbe megyünk, a pontos érkezés udvariatlanságnak számít, szóval ne kapkodjuk el az indulást, így a vendéglátó is fel tud készülni a fogadásunkra.

 

5. Görögországban a hagyományt őrző családoknál az újszülöttet Baba néven becézik, és csak később adnak neki nevet, de meg van határozva, hogy mi lehet. Az első fiú az apai nagyapa nevét kapja, a második az anyai nagyapáét, a lányok pedig a nagymamák neveit öröklik. A tradíciókat betartva csak az ötödik gyerek neve szabadon választható.

 

6. Thaiföldön mikor karambol történik az az első, hogy megnézik mindenki megúszta-e sérülés nélkül és megölelik egymást. Az autók állapota jelentéktelen, és eszükbe sem jut szidni egymást. Igazán kedves szokás.

 

7. Japánban nem várnak borravalót a szolgáltatások után, sőt sértőnek tartják. Ennek ellenére kimagaslóan jó színvonalúnak tartják a kiszolgálást.

japan

 

8. Nálunk talán mindenki közvetlenebb a gyerekekkel, mint a felnőttekkel, ezért furcsa, hogy egyes népeknél egyáltalán nem szabad megérinteni a gyerekeket, kivéve a sajátot. A hagyományhű kínaiak pedig nem érintik meg egymás fejét, mert úgy tartják, ott lakozik a szellem.

kinai

 

9. Indiában a legtöbben, akkor is a szabadban végzik el a dolgukat, ha van WC. Szerintük gusztustalan olyan ülőkére ülni, amin már mások is ültek.

 

10. Bizonyos országokban nagy hatalma van a babonának. Amerikában például annyira félnek a 13-as számtól, hogy nem építenek 13. emeletet, ezért a 12. után a 14. emelet következik. Dél-Koreában, Kínában és Japánban pedig a 4-es számtól félnek, ezért nincs negyedik emelet és 4-es számú járat se. A 4-es házszámú házakat és a 4-est tartalmazó mobilszámokat pedig alacsonyabb áron árulják.

 

11. Japánban, ha megfáznak az emberek, nem maradnak otthon kipihenni. Inkább maszkot tesznek az arcukra és úgy mennek dolgozni vagy iskolába. És ez elvárt mindenkitől, aki kicsit is betegnek érzi magát. Egy turistának bizonyára sokkoló látvány lehet, pedig itthon is indokolt lenne a használata.

 

Kreatív maszkok betegség esetére

Kreatív maszkok betegség esetére

12. Az arab férfiaknál szokás, hogy kézen fogva sétálnak. Ez nem a szexuális irányultságukra utal, mindössze annyit jelent, hogy egyenrangú félként tekintenek egymásra. Az is előfordul, hogy csókkal köszöntik egymást.

Ifj. George W. Bush kézen fogva sétál Abdallah királlyal

Ifj. George W. Bush kézen fogva sétál Abdallah királlyal

 

13. A távolkeleti országokban sok a szegény ember, mégis mindenki mosolyog. Ez náluk egy ősi alap dolog, jókedv és illem egyaránt. Az is előfordul, hogy halálhírt is mosolyogva közölnek. A nyugatiak sokszor az állandó mosolygás bűvöletébe esnek.

mosoly

8 bizarr szépségápolási módszer Megdöbbentő dolgokat vagyunk képesek kipróbálni a szépségért. Igen, és ez így megy évszázadok óta.
Különös újévváró szokások a nagyvilágban Vicces újévi szokásokat és babonákat mutatunk a föld minden tájáról. Némelyiket el sem fogod hinni!
8 különleges újszülött köszöntő szokás A köldökzsinór és a babahaj misztikus jelentőségétől a babaviadalig.
Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek A nanotechnológia begyűrűzik a mindennapjainkba.
Különcség mesterfokon, avagy furcsa sportok a nagyvilágban Van, aki forrón szereti. Vagy inkább extrémen? Mutatjuk a legfurcsább sportokat!
Locsolásért hol jár puszi? – furcsa húsvéti szokások innen és túl Nyúlcipőt fel! Megnéztük, hogyan töltik az ünnepet más országok népei!
A kis bigyó az új cipős dobozból Barátkozz a szilikagéllel, jól fogsz járni, mivel a nedvességből saját tömegének 20-40%-át képes megkötni.
Szuper DIY ajándékok, a legszuperebb anyukáknak! Kukába a sablonossággal! Mutatjuk, hogyan készíthetsz egyedi és ötletes anyák napi meglepetést!
Itt a 2016-os tavaszi divattrend Jó hírem van csajok! Újabb ok a vásárlásra! Mutatjuk az idei tavasz divatját!