Nemdohányzók világnapja: ők is szívnak

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kezdeményezésére 1987 óta május 31. hivatalosan is a nemdohányzók világnapjának számít. A világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a dohányzó embereknek nincs joguk ártani a nemdohányzó társaiknak. A szomorú tény az, hogy a lakosság 65%-a passzív dohányos.

secondhand-smoking-istock

 

Jelenleg évente kb. 6 millió ember hal meg a dohányzás következtében a világon, ebből 600.000 nem dohányzó. Ha a jelenlegi fogyasztási trendek érvényben maradnak, akkor 30 év múlva 10 millió halálos áldozattal kell számolni évente. 

 

Legmagasabb a dohányzás okozta halálozás a 35-69 éves férfiak körében. A dohányosok átlagban 8 évvel élnek rövidebb ideig, mint a nemdohányzók. A középkorúaknál bekövetkező halálesetek esetén ez akár 22 elvesztett életévet jelenthet. Magyarországon a lakosság 29%-a dohányzik, 27,6 naponta rágyújt.

A tüdőrákban elhunytak számát tekintve hazánk világelső, ennek a betegségeknek a 90%-a a dohányzás számlájára írható.

A cigarettát a népesség mintegy 70 %-a kipróbálta. Ennek oka elsősorban a kíváncsiság. Fontos szerepe van az első cigaretta elszívásában a kortárscsoport nyomásának is. Magyarországon a férfiakra jellemző átlagos életkor az első cigaretta elszívásakor 12,3-12,7 év, ugyanez a nők esetében 13,1-13,2 év. A rendszeresen dohányzó felnőttek hetente átlagosan 110-123 szál cigarettát szívnak el. A cigarettázók kétharmada ébredés után fél órán belül rágyújt a napi első cigarettájára, további 17 % az ébredés utáni első órát bírja ki cigaretta nélkül. Napjainkban a magyar lakosság összesen 400 milliárd Ft-ot költ évente cigarettára.

 

A dohányzásból rengeteg komoly betegség adódhat, szinte minden testrészre kihat. Érszűkületet okoz, károsítja a szívműködést, fokozza a trombózis hajlamot, szájüreg, gége, nyelőcső daganatok oka lehet, gyomor és vastagbél hólyagdaganatokkal is összefüggésbe hozható.

p16u1279sr1p1u1ibu156q1g72fe31-550x366

A legfrissebb statisztikák szerint, már nem főképp a felnőtteket érinti a dohányzás, mint probléma, egyre több fiatal korú esik a káros szenvedély fogságába.

A tizenévesek (14-18) 44%-a dohányzik.

 

A dohányzásra való rászokás elsősorban viselkedési-környezeti tényezőkre vezethető vissza. Megpróbálták a fiatalok elől elzárni a cigit, a dohányboltok segítségével. A Nemzeti Dohánybolt eredetileg arra lenne hivatott, hogy ellenőrzött keretek között történjen az árusítás. Nem mehet be kiskorú az üzletbe, számukra dohányterméket nem szabad eladni. Ez persze vonja maga után a többi problémát, miszerint a tiltott szer csábítóbb lesz. És ha nem tudják megszerezni a cigit, másik könnyebben beszerezhető szer után nyúlnak majd. Ezért is nagyon fontos, a prevenció ebben a témában. A megelőzés, az egészségre nevelés, sokban segíti a dohányzásra való rászokást. Fontos a szülői példamutatás, és a védőnő szerepe, főleg kamaszkorban.

 

Nem tiltani kell a gyereket a cigitől, hanem megtanítani neki, hogy semmi szüksége rá, és csak árthat vele az egészségének.

7bb8234d43f23d65064edc73c73bcf6c1

Egy biztos, mindenkinek nagy figyelmet kell fordítani a saját, és környezet egészségének érdekében. A dohányzás abbahagyása csaknem azonnali egészségjavulással jár. Sajnos a legújabb adatok azt mutatják, hogy rendszeresen dohányzó emberek mindössze 3%-a képes önállóan lemondani káros szenvedélyéről. A statisztikák szerint a leghatékonyabb leszokási módszer, a fogadás. Igen viccesnek hangzik, de ez válik be leginkább. Főleg akkor a legjobb ha két dohányos fogad abban, hogy melyiküknek sikerül előbb leszokni, és meddig bírják tartani. A versenyszellem igenis erős. A másik jó módszer, ha találunk valamit, vagy valakit , és érte szeretnénk leszokni. Tűzzük ki a célt magunk elé, például az is motivál ha megfogadjuk, hogy a cigi árát ezentúl egy befőttes üvegbe tesszük, és gyűjtünk, spórolunk valamire. A kecsegtető cél elérésének, mindig nagy motiváló képessége van, és így két legyet ütünk egy csapásra. 

 

Rengeteg módszer van amivel le lehet szokni, de egy nagyon fontos tényező elengedhetetlen feltétele, ez pedig nem más mint az akarat.

 

Ha valaki le akar szokni, és tesz is ennek érdekében, az előbb-utóbb eléri a célját.

Rengetegféle fórum és oldal is segíthet a leszokni akaró személyeknek. Ha bárki elhatározná magát, és szeretne megszabadulni a “halált okozó rudacskától” az, az alábbi címen és telefonszámon érdeklődhet.

www.leteszemacigit.hu  (06 40 200 493)

“Legyen benne valami olyan, amit csak én látok” Augusztus 29. a Magyar fotográfia napja. Két bajai fotóst kérdeztünk szerelmükről, a fotózásról.
Baja tehetségei: Zsilinszky Bianka – tánc "Szeretem Baját, szeretek itt élni. Ha pedig van egy célod, akkor az a fontos, hogy higgy magadban és dolgozz kitartóan."
Megkérdeztük: Mennyibe kerül az iskolakezdés Nem olcsó dolog az iskolakezdés. Megkérdeztük a bajaiakat mennyit hagynak az írószerboltban.
Baja tehetségei: Szöllősi Kristóf A tehetség olykor velünk születik, már csak rajtunk áll, hogy élünk-e vele. Az álmok pedig egyszer talán valóra válnak.
Megkérdeztünk Benneteket, hogy tetszik az új buszvégállomás Új helyre került a buszvégállomás. Buszokat találtunk, de utast nem sokat. Mi történt a helyi buszozással? Megkérdeztük.
Balkezesek világnapja (+videó) "Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal". Ma van a balkezesek világnapja.
Megkérdeztük: vállalt-e nyáron munkát? Megkérdeztük a bajai fiatalokat, hol dolgoznak a nyáron, és mire költik a fizetésüket.
Éttermi etikett Étterembe szeretnél menni, de nem tudod mit hogyan? Íme néhány szabály, amit nem árt, ha betartasz.
Baja tehetségei: Knetig Emőke – judo "Nem számít, hogy valaki tehetséges vagy sem, csak az, hogy megcsinálta. Büszke lehet magára, hogy erősebb mint tegnap".