A gyerekek kedvenc reggelije sem mindig megbízható (+VIDEÓ)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Szupermenta projekt keretein belül kakaós és csokoládés gabonagolyókat tesztelt. Arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek egyik legkedveltebb reggelije biztonságos-e, és hogy valóban tartalmazza-e az oly sokat emlegetett vitaminokat és ásványi anyagokat.

.

Összesen 21 terméket vontak ellenőrzés alá. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság szakemberei vizsgálták a biztonsági paramétereket, a tápanyagok és az édesítőszerek mennyiségét, a gluténtartalmat, a genetikailag módosított összetevő jelenlétét és a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.

Biztonság

2 % transz-zsír tartalom megengedett 100 gramm zsírra vonatkoztatva. Ezzel szemben a ROLLO kakaós masszával bevont gabonagolyó 40, 44% transz-zsírt tartalmaz. A hatóság azonnali hatállyal kivonta a terméket a forgalomból, és a forgalomba hozatalát megtiltotta. Ezenfelül jogsértés miatt bírságot szabott ki a hatóság a romániai gyártóra és a gyártótól származó összes „részben hidrogénezett növényi zsír” összetevőt tartalmazó termékek kivonására is kötelezte a Scandic Royal Kft-t, a termék első magyarországi forgalmazóját.

 

Tápanyagmennyiség

A gabonagolyók viszonylag magas szénhidrát, és ezen belül magas cukortartalmú élelmiszerek, az energiatartalom nagy része ezekből a tápanyagokból származik. Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizték a tápértékjelölésen szereplő zsír-, szénhidrát-, cukor-, rost-, fehérje-, és sótartalom mennyiségét és összehasonlították a jelölésen szereplő értékekkel. A vitaminnal ás ásványi anyaggal nem dúsított termékek többségén jelenleg önkéntesen tüntetik fel ezeket a tápértékadatokat.

.

Két termék cukortartalma jóval alacsonyabb volt a feltüntetett értéknél a vizsgálatok alapján.

.

Egy termék rosttartalma kevesebb volt a tápanyagtáblázatban feltüntetett mennyiségnél.

.

Tíz terméket dúsítottak vitaminokkal és ásványi anyagokkal a jelölések szerint.

.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján 8 termék Folsav és 5 termék B12-vitamin mért értéke magasabb volt a tápértékjelölésen feltüntetett értéknél. Némely termék a többszörösét tartalmazta a feltüntetettnek. Egy termék vastartalma a jelölésen szereplő érték többszöröse volt, egy másik terméken a hozzáadott vastartalmat nem tüntették fel sem az összetevők között, sem a tápértékjelölésen.

.

Amennyiben egy élelmiszer 100 grammja tartalmazza a kalcium napi beviteli referenciaértékének 15%-át, vagyis a 120 mg-ot, akkor ez az élelmiszer a vonatkozó előírások szerint „jelentős mennyiségben” tartalmaz kalciumot, vagyis „kalciumforrás”. Abban az esetben mondható a termékre, hogy „kalciumban gazdag”, ha a „kalcium-forrás” értékének kétszeresét tartalmazza. A mért értékek alapján 11 termék megfelel a „kalcium-forrás” kritériumainak, sőt 6 termék a „kalciumban-gazdag” állításnak is!

.

Érdemes tehát figyelni a gyártó által ajánlott napi adagot, és nem túllépni a feltüntetett mennyiséget.

.

Adalékanyagok

A kakaóval ízesített extrudált, puffasztott termékekhez az uniós rendelet szerint az E150-es színezékcsoportban csak az E 150c ammóniás karamell színezéket lehet használni, azonban a hazai gyártók többsége félreértelmezte az előírás szövegét, és az E 150d szulfitos-ammóniás karamell színezéket használta. A gyártók figyelmeztetésben részesültek, és haladéktalanul le kell cserélniük ezt az adalékanyagot.

 

Végeredmény

A gabonagolyók kedveltségi kóstolásán ezúttal  az illatot, ízt, állományt és ropogósságot pontozták magában és tejbe áztatva egyaránt. A legfontosabbnak az íz és állomány bizonyult a vásárlói szempontok alapján.

.

A részeredmények összesítése alapján a végeredmény:

1. Cornex Csokis Golyó, csokoládék gabonagolyó, 250 g (996 ft/kg)

2. Penny Choco Balls, csokoládés gabonagolyó, 250 g (996 ft/kg)

2. Auchan, kakaós gabonagolyó, 250 g (900 ft/kg)

3. Auchan, csokoládés gabonagolyó lédig, 250 g (890 ft/kg)

 

 

Érettségi start! – A magyar írásbeli az első Ma a magyar irodalomé és nyelvtané a főszerep. Az érettségik kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.
Nestlé tejpépet tiltott be a NÉBIH A tejpép mérgezőnek minősül, mert az "ochratoxin A" tartalma meghaladja a megengedett szintet.
Nem mindegy, milyen sóval sózod meg ételedet A vizsgált 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás. 8 terméknél közel fél millió forint bírságot szabott ki a NÉBIH.
Itt a nagy citromos sör teszt Kíváncsi vagy, melyik a legjobb citromos sör? Olvasd el cikkünket!
Figyelem: Visszahívták a dmBio-diákcsemegét Ha ilyet vásároltál NE egyél belőle!
Felfüggesztették az Igazi csíki sör magyar nyelvű reklámjait A kifogásokat egy nyereményjátékkal kapcsolatban tették, de a cég egyéb reklámanyagait is vizsgálták.
Remekeltek a Bajai Vízisport Klub sportolói A télen leginkább szárazföldi tréningeket végeztek a sportolók, de a jó időnek köszönhetően már vízen is tudnak készülni.
Exporttámogató program indul magyar vállalkozásoknak A Google, Budapest Bank, Magyar Posta, Big Fish és az Espell Zrt. kezdeményezésében valósul meg.
A történelem írásbelikkel folytatódnak a vizsgák Az írásbeli feladatsort mintegy 60 %-ban magyar, 40 %-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.