Cukorbetegek figyelem! Változás jön a jelölési rendszerben

2016. július 20-tól
nem lesz használható a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, ugyanis a cukorbetegek számára készített élelmiszerek ily módon történő megkülönböztetése megtévesztő lehet. A folyamatos, szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára félrevezető lehet a piktogram, hisz úgy értelmezhetik, hogy korlátlanul fogyaszthatják a narancssárga körrel jelölt termékeket – írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet. 

 

A cukorbetegek étrendjének ideális összetétele hasonló a teljes népesség számára javasolt étrenddel – állítják az ismert és elismert nemzetközi szakmai szervezetek. Minden betegnek ismernie kell(ene) a táplálkozási szükségleteit, éppen ezért fontos, hogy a cukorbetegek különösképpen tisztában legyenek az élelmiszerek összetételével.

 

A diabetikus” élelmiszer kategóriát megszüntető EU rendelet 2013. július 20-án lépett hatályba, és három év „türelmi időt” adott a „diabetikus” élelmiszerek gyártóinak, forgalmazóinak arra, hogy felkészüljenek és átálljanak egy új szisztémára. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni, ám az eddig az időpontig becsomagolt/piacra helyezett élelmiszerek a készletek kimerülésig (a szavatossági idő lejártáig) forgalmazhatók.

A fogyasztókat az élelmiszereken lévő cukortartalommal és a többi tápanyagtartalommal (pl. szénhidráttartalommal) kapcsolatos tájékoztatás, a tápértékjelölés is segít a tájékozódásban; 2016. december 13-ától kötelező az élelmiszereken tápértékjelölést feltüntetni, melyek alapesetben az alábbiak: energiatartalom, zsírtartalom, ebből telített zsírsav, szénhidrátok, ebből cukrok, fehérje, só.

 

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló Európai Uniós rendelet lehetőséget ad az élelmiszerek cukortartalmával és az egyéb tápanyag tartalmakkal kapcsolatos kommunikációra, melyek pl. a következők lehetnek: alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csökkentett (tápanyag neve, pl. szénhidrát) tartalom.

 

Fontos, hogy a vásárlók minden esetben olvassák el a címkét és számoljanak – zárul az OGYI közleménye.

 

 

diabetes_fr

“Szeretjük a vitát” – interjú Tarnai Zoltán főszerkesztővel Két évesek lettünk. Ha lehet hagyományról beszélni, akkor ilyenkor hagyományosan akasztjuk a hóhért.
“Mondtam, hogy száz méter háton bármi megtörténhet…” Olvasd el, mit mondott Katinka a győzelmeiről.
Három nap, 2 Magyar arany – közben verset írtak Hosszú Katinkáról "Megy e lány, mint a torpedó, A lába előtt hever egész Rio..." - verselték Katinka oldalán a szurkolók. (+VIDEÓ)
Itt a Városi gyermeknap programja Május 29-én, vasárnap a Petőfi-szigeti Ifjúsági szálló és Kemping ad otthont a rendezvényeknek. És még az idő is jó lesz!
Egy jó nagy gyomrost vitt be az Uber (+Videó) A tünti nem jött be, de mást egyelőre nem tudtak kitalálni a taxisok. Közben meg döntenek a parlamentben.
Leesett a hó, kilinccsel előre szép az élet Itt a fehér újév, ilyenkor nem csak a hátsókerekeseké a világ. Vigyázzunk egymásra!
Ne szórakozz a bajaiakkal! (Frissítve) Komoly ellenszenvet váltott ki a bajai emberekből az új Knorr-reklám.
Baja tehetségei: Patarica Bálint – gépszerelő Vannak tehetséges sportolók, művészek, Patarica Bálint viszont a szakmájában sikeres. Vele beszélgettünk.
Kint voltunk a Járműfeszten Jövőre se hagyjátok ki!