A kis bigyó az új cipős dobozból

Ha új cipőt vásárolunk, táskát vagy elektronikai berendezést, mindegyik csomagolásában találhatunk apró kis papír tasakokat, amin a „Dobd ki, ne edd meg!” felirat olvasható. Valószínűleg  te is belekukkantottál kíváncsiságból legalább egyszer, és láttad, hogy apró átlátszó golyócskákat tartalmaz. Gyerekként talán meg is ízlelted, és megállapítottad, hogy nem voltak olyan jófejek a gyártók, hogy cukorkát csomagoljanak az új cipőd mellé.

 

A csomagolással együtt mindenki ki is dobja, ahogy az utasítás ajánlja, így rengeteg kis golyó a szemétdombokon végzi, pedig újra is hasznosíthatjuk, mert nagyon praktikusak.

2235854_orig

Egy 10 grammos tasak 4 gramm nedvességet is magába szív.

 

Hivatalos nevén szilicium-dioxid, hétköznapibb néven szilikagél  egy páraelszívó anyag, melyet ha megfelelően adagolnak az áru mellé, garantálja a 10 százalékos páraszintet a csomagoláson belül. Ez kb. 1/6-a annak, ami egy fémfelület rozsdásodásának megindulásához, penészesedéshez és ártalmas kémiai reakciókhoz kell. Ebből kifolyólag a háztartásban is hasznát vehetjük.

 

Tedd a cipődbe!

Általában új cipő mellett megtalálod a csomagolásban, és ahelyett, hogy kidobod, tarthatod továbbra is a cipődben. Különös edző cipőbe vagy sport ruházat mellé ajánlatos bedobni néhány zacskó szilikagélt, hiszen összeszedi a nedvességet, megakadályozza, hogy a penészedés folyamata beinduljon és még a szagokat is semlegesíti.

 

Tarts életben a régi fotókat!

Mivel a szilikagél nem ragacsosodik be, annak ellenére, hogy összeszedi a nedvességet, tárold a régi fotókat szilikagéllel egy dobozban, így hosszabb életet biztosítasz az emlékeidnek.

 

Kevesebb pára az autóban

Az autóban is hasznát veszed, ha néhány zacskó szilikagélt kipakolsz a műszerfalra. Így kevésbé fog bepárásodni az ablak.

 

Hogy csillogó maradjon az ezüst

Ha az ezüst párával érintkezik lassan, de biztosan befeketedik. Sok sikálástól és fényezéstől kímélheted meg magad, ha szilikagéllel egy csomagolásban tárolod az ékszereidet és az ezüst evőeszközöket.

 

Hosszabb életű borotva

Szilikagél mellett a borotva is gyorsabban szárad meg, szóval nem kezd el rozsdásodni, és sokkal tovább használható marad.

 

Dohos könyvek

Ki ne szeretné a régi könyvek jellegzetes illatát, de a dohos könyvek szaga már nem ilyen csábító. Ezt a nyirkosságtól kialakult szagot is könnyen megszüntethetjük a kis golyókkal.

 

Száraz horgászfelszerelés

Megakadályozhatjuk a baktériumok szaporodását, ha a horgász táskát szilikagéllel is felszereljük. Ugyanígy hasznos lehet neszesszerbe pakolva is. Szerszámos táskában pedig a rozsdásodás kialakulását előzhetjük meg.

 

Kertészkedés

Kertészeknek jó tudni, hogy a vetőmagok mellé tett zacskókkal megakadályozható a magok bepenészedése.

 

Légfrissítő

Légfrissítőként is használhatjuk a kis golyókat, ha kiszórjuk egy kis tálkába és illóolajat csepegtetünk rá.

 

Mikor a szilikagél megszívja magát nedvességgel, mikrohullámú vagy hagyományos sütőben ki lehet szárítani, és újra bevethető.

Kosárfonás újságpapírból – garantáltan az új hobbid lesz! Nagyszerű újrahasznosítási technikát ismerhetsz meg, és még az is lehet, hogy a téli estékre új hobbit találsz.
Legyél kreatív: készíts kerti dekorációt a hulladékból Néhány inspiráló ötlet, hogy olcsón szépítsd a kerted és a hulladék se a szeméthegyeken végezze. Na ez a tiszta haszon.
Érdekes: Apró részecskék – óriási lehetőségek A nanotechnológia begyűrűzik a mindennapjainkba.
8 bizarr szépségápolási módszer Megdöbbentő dolgokat vagyunk képesek kipróbálni a szépségért. Igen, és ez így megy évszázadok óta.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
Élet szagok nélkül Becsüld meg a rossz szagokat is, sivár és veszélyes lenne nélkülük az élet.
Minden, amit a kutyatápokról tudni érdemes Régóta tudjuk: nem a legdrágább a legjobb. Olyat is mutatunk, amellyel Te is tesztelheted, milyen tápot adsz a kutyádnak.
A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.