Zümmögj velünk: ma van szárnyas barátaink napja

Talán sokan nem tudják, de a kis sárga fekete csíkos zümmögő “repülők” nagyon fontos szerepet töltenek be a mindennapjainkban. A méhek napját 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Valahogy ebben az időben indul be kaptárban az élet. A nap célja, hogy a tavaszi virágzás idején különösen is felhívja a figyelmet a méhek természetben betöltött alapvető fontosságú szerepére, hiszen a méhek virágokat beporzó munkája nélkül nem lenne élet. A méhek napjának célja az is hogy népszerűsítse hazánkban a méhészetet és a mézet, ugyanis nagyon alacsony az itthoni méz fogyasztás. Na de nézzük is mennyire vagyunk tisztában mik is ők.

Mehek-e1456824582100

A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Megközelítőleg 20 000 ismert fajuk létezik, habár sokuk nincsen leírva, illetve besorolva. Ennek köszönhetően a számuk feltehetően magasabb.  Legismertebb fajuk a háziméh, amely több más fajhoz hasonlóan mézet termel. A méhek a nektár és a pollen fogyasztására adaptálódtak; ezekből nyerik az energiát és a fehérjéket. A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb végzik ezt a munkát. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

jar of honey with honeycomb on wooden table

Az a ragacsos, édes, folyékony aranyat, ami nem mellesleg nagyon egészséges csakis nekik köszönhetjük. A méhek által termelt, bonyolult kémiai összetételű méz 16 ezer éve ismert, gyakorlatilag az egész világon elterjedt élelmiszer. A virágporból, nektárból a házi méh gyomornedveivel kevert anyag relatíve bonyolult módon készül el. Az elkészült méz több száz vegyületet tartalmaz, többek közt közel az összes aminosavat, számos fehérjét, ásványi anyagokat és vizet. Egészségügyi szempontból mintegy 70 gyógyhatású vegyületet és számos vitamint tartalmaz. Ezek ismeretében nem meglepő, hogy miért tartják kimagasló egészségmegőrző és gyógyító élelmiszernek.

Wild-Bees-Are-In-Low-Numbers-In-Crucial-Areas (1)

 

Eme jeles nap kitűnő figyelem felkeltés arra, hogy vigyázzunk a méhekre, és fogyasszunk minél több mézet.

 

Sok ételben tökéletesen felváltja a cukor szerepét. És hiába vagyunk néha nagyon mérgesek a kis zümmögő repkedőkre, ne hajkurásszuk őket légycsapóval mert igen is nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben, és ha nagyon felbosszantjuk őket annak csak csípés lesz a vége.

Combs-and-Bees

 

Méhmunkás

 

Zümmög, ahogy elsuhan,
virágokra rázuhan.
Begyűjti a nektárport,
királynőjének hódol.

 

Minden este elszámol,
minden reggel elindul
napsütésben, szélesésben
minden nap csak robotol.

 

Ha meglátod egy virágon,
hozzá ne érj, kardja van,
beléd szúrja, inkább meghal.

 

Télen ő csak vegetál,
nyári napsütésre vár,
alszik bundában egy báb.
(Gyurkovics Tibor)

A legtisztább a piacon, mégis keveset eszünk belőle Nem könnyű manapság méhésznek lenni. Gégény Benjamint, a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület kérdeztük a szakmáról.
“Legyen benne valami olyan, amit csak én látok” Augusztus 29. a Magyar fotográfia napja. Két bajai fotóst kérdeztünk szerelmükről, a fotózásról.
Nemdohányzók világnapja: ők is szívnak Május 31. a nemdohányzók világnapja. El sem hinnéd mennyi mindentől mentheted meg megad, ha nem cigizel.
Megkérdeztük: Vásárolsz-e vasárnap? Országszerte akadnak támogatói és ellenzői a vasárnapi nyitva tartásnak. És mi a helyzet Baján?
Felfüggesztették az Igazi csíki sör magyar nyelvű reklámjait A kifogásokat egy nyereményjátékkal kapcsolatban tették, de a cég egyéb reklámanyagait is vizsgálták.
Remekeltek a Bajai Vízisport Klub sportolói A télen leginkább szárazföldi tréningeket végeztek a sportolók, de a jó időnek köszönhetően már vízen is tudnak készülni.
Exporttámogató program indul magyar vállalkozásoknak A Google, Budapest Bank, Magyar Posta, Big Fish és az Espell Zrt. kezdeményezésében valósul meg.
Sétáltass okosan! – Fontos szabályok bajai gazdiknak A te négylábúd is szeret szökőkútban fürdeni? Vagy inkább a Sugót kedveli? Nem árt, ha figyelünk a szabályokra!
Erdélyben szerepeltek a Baja Ritmusa táncospárjai Az erdélyi Erdőszentgyörgyön jártak a táncos lábú bajaiak. A siker nem maradt el.