Salvador Dali Isteni színjátéka Pécsen

Salvador Dalí – Dante Alighieri Isteni színjáték című műve által ihletett – száz grafikájából nyílik csütörtökön kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Vasváry-házában. 

.

A múzeum MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az október 29-éig látogatható tárlaton megtekinthetőek lesznek a katalán-spanyol képzőművész kevéssé ismert kártyafestészeti munkái is.     

.

A Thomas Emmerling német műgyűjtő gyűjteményből származó, az Isteni színjátékhoz készített illusztrációk Salvador Dalí központi és legfontosabb grafikai művei. Azok mintájául száz akvarell szolgált, amelyeket a művész 1950 és 1952 között alkotott meg az olasz kormány megbízásából.

.

Megalkotásukhoz 3500 – eltérő és egyedi színárnyalattal bíró falapra volt szükség.     

E mestermunkát az akkori legjobb fametszők, Raymond Jacquet és Jean Taricco végezték el Párizsban, Salvador Dalí szigorú felügyelete mellett.

.

Az illusztrációk felépítésükben egy bevezető énekre és a pokolhoz, purgatóriumhoz és paradicsomhoz tartozó könyvenkénti 33 énekre tagolódnak.     

.

A kiállításon szöveges formában lesz megismerhető Dalí életútja, nyomdagrafikai munkássága és az Isteni színjáték ihlette képsorozat keletkezése is. Az alkotásokat Salvador Dalí kártyafestészeti munkái egészítik ki: a JPM gyűjteményébe tartozó egy francia- és egy tarot kártyacsomagot tekinthetnek meg a látogatók.

A történelem írásbelikkel folytatódnak a vizsgák Az írásbeli feladatsort mintegy 60 %-ban magyar, 40 %-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.
A dinoszauruszok ősének lábnyomát találta meg egy kiránduló A paleontológusok szerint a rendkívüli lelet egy több mint 230 millió évvel ezelőtt élt hüllőtől származik.
A gyerekek kedvenc reggelije sem mindig megbízható (+VIDEÓ) A vizsgált 21 termékből 19 termék esetében hatósági eljárás indult.
Érettségi start! – A magyar írásbeli az első Ma a magyar irodalomé és nyelvtané a főszerep. Az érettségik kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.
“Jövőre családok tízezrei költözhetnek be új otthonukba” Családi otthonteremtésre jövőre nagyságrendileg 100 milliárd forintot tartalmaz a 2017-es költségvetés.
30 évvel a csernobili katasztrófa után 30 évvel a csernobili katasztrófa után Ukrajnára még mindig súlyos terheket ró a tragédia következményeinek kezelése.
Először végeztek mélyaltatás nélküli tüdőműtétet Magyarországon Az operáció utáni időszak a betegek számára komplikáció nélkül telt, rövid ápolási idő után távozhattak otthonukba.
Babakozmetikumokat vizsgált a fogyasztóvédelmi hatóság (+videó) 21-féle hintőpont és 19-féle babakrémet vizsgáltak a szakértők.
Épülőben a bajai hajómalom A tervek szerint a kész hajómalom átadása 2017 tavaszán lesz.