Paprikákat vizsgált a NÉBIH – íme a rangsor!

A paprika Dél-Amerikából származik, Európába az amerikai kontinens felfedezése után került, és az azt követő századokban az egész világon elterjedt. A fűszerpaprika-őrlemény a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, különböző Capsicum-fajták érett, szárított terméséből készült, darálással nyert termék. Előállításához kizárólag a fűszerpaprika termése használható fel: a bőr, a magház, az erezet, a termésben lévő magok, valamint változó mértékben a termés más részei, mint a csészelevél és a kocsány. Adalékanyag és egyéb összetevő felhasználása nem megengedett.

.

Magyarországon a paprikát először a főúri kertekbe ültették különleges dísznövényként. Fűszerként való felhasználása később terjedt el török és bolgár hatásra a Dél-Alföldről kiindulva.

A fűszerpaprika-őrlemény színe a minősége szerint változhat az élénk ragyogó pirostól egészen a halvány vörösbarnáig. Íze kapszaicinoid tartalmától függően lehet nagyon csípős, csípős, enyhén csípős és csípősségmentes (azaz édes), míg illatának kellemesen aromásnak kell lennie.

 

Az őrölt paprika minősége hazánkban a Fűszerpaprika-őrleményekről szóló 2-8720 számú irányelvben van szabályozva, amelyet legutóbb a tavalyi évben vizsgáltak felül és alakítottak át a folyamatosan változó piaci és fogyasztói igényeknek megfelelően. Ezt az irányelvet a Fűszerpaprika-őrleményről szóló 2-211 számú irányelv és a Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott fűszerpaprika-őrleményekről szóló 2-108 számú irányelv váltotta fel.

 

Lényeges a különbség a „régi” és az „új” előírás szerinti paprikák között. Mivel az üzletek polcain 2016. június 30-ig mind a két féle paprikát megtalálhatjuk, fogyasztóként, háziasszonyként érdemes tisztában lenni a különböző megnevezések alapján (el)várható minőséggel.

 

Fűszerpaprikák hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a NÉBIH, kereskedelmi forgalomban kapható 46 mintán. A Hivatal a hazai boltok kínálatát vizsgálta és végül – a kedveltségi mutatók alapján – négy kategóriában hirdetett rangsort. A magyar fűszerpaprikák ezúttal is kimagaslóan teljesítettek. 

 

A vizsgált fűszerpaprika-őrlemények származásukat tekintve 48%-ban kevert eredetűek (Magyarország és más uniós ország) voltak, 39%-uk magyar, 9%-uk harmadik ország (Peru és Kína) és 2%-uk uniós tagállamból származott. Egy terméken pedig hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, ami miatt a gyártóval szemben eljárás indult. A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.

 

A Hivatal szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46 db terméknél elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu, és a kapszaicinoid-tartalom vizsgálatát.

 

Az eredmények alapján két őrleménynél a mért érték meghaladta a maximálisan előírt, szárazanyagra számított összes hamu értéket, amely a fűszerpaprika idegen szennyező anyagainak és a rostos, keményebb szerves anyagok jelenlétét mutatja. Három terméknél a természetes színezőanyag-tartalomra vonatkozó mért érték nem érte el a minimumértéket, illetve kettőnél a nedvességtartalom is határérték feletti volt. További két termék kapszaicinoid-tartalma nem felelt meg az előírásoknak. Az egyik terméket például „csípős” kategóriának jelölték, azonban kapszaicinoid-tartalma alapján a „nagyon csípős” kategóriába tartozott volna. Egy másik fűszerpaprika-őrleményt „csípős”-nek nevezték, míg a mért érték alapján az „enyhén csípős” kategóriának felelt csak meg.

 

Az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédőszer maradék, valamint tiltott színezék mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak. Valamennyi megmintázott terméknél ellenőrizték a jogszabályokban előírt jelölési követelményeket is. Csak néhány termék esetében akadtak hiányosságok, jelölési hibának számított a forgalmazó nevének, címének hiánya, illetve a minőségi besorolás hiánya is.

 

A szakemberek a vizsgált termékek közel negyedénél találtak kifogásolnivalót, ezen esetekben hatósági eljárást indítottak. A bírságok várható összege az előzetes adatok alapján kb. 1.600.000 Ft lesz.

 

Kedveltségi rangsor felállításánál ezúttal is szempont volt a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten részt vevő bírálók közt szakemberek, laikusok, civilek megadott szempontrendszer alapján 1-5 pontig osztályozták a termékeket. A bírálók minden egyes hatósági mintát megkóstoltak, azokat a termékeket is, amelyeket a hatóság az ellenőrzés során végül kifogásolt. Ezeket a termékeket nem rangsoroltuk, azokat csillaggal jelöltük és a kifogás okát is megneveztük. Így a végső sorrendben csak a kifogástalan minták találhatóak, kizárólag a kedveltségi tesztelés eredménye alapján.

 

Az I. kategória, vagyis a különleges eredetvédett, oltalom alatt álló paprikák dobogóján a következő termékek végeztek:

.

1. Kalocsai fűszerpaprika őrlemény 40 g

2. Szegedi paprika édes oltalom alatt álló 100g

3. Különleges Fűszerpaprika őrlemény, Kalocsai Fűszerpaprika 200g

.

A II. kategória, vagyis a “csípős” helyezettjei:

Az első az I.osztályú fűszerpaprika őrlemény csípős AUCHAN (100g). E termék viszont nem megfelelő kapszaicionid tartalommal rendelkezik, csakúgy mint a 2. helyezett, a Czifra csípős csemege fűszerpaprika őrlemény (100g). Épp ezért a harmadik helyezett, a Szegedi Paprika csípős, eredetvédett, oltalom alatt álló (100g) ugrik előre, őt pedig vigaszágon a Csemege Fűszerpaprika őrlemény Csípős, Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. (75 g) követi.

.

 

A III. kategória, vagyis az I. osztályú csemege három legkedveltebb terméke:

1. Tesco csemege fűszerpaprika őrlemény 75 g

2. Czifra csemege fűszerpaprika őrlemény  100g

3.Lacikonyha fűszerpaprika őrlemény csemege 50g

.

Végül a IV. kategória, avagy a II. osztályú édesnemes győztesek:

1. Czifra édesnemes fűszerpaprika őrlemény 100g

2. Laci konyha fűszerpaprika őrlemény édesnemes 100g

3. Házi Arany édesnemes 100g

.

A laboratóriumi és a kedveltségi eredményeket tartalmazó teljes táblázat letölthető a NÉBIH honlapjáról, ide kattintva.

 

Forrás: szupermenta.hu

A nagy fűmag teszt – Mit vessünk a kertbe? 9 fűmag minta közül 5 esetben kellett hatósági eljárást indítani.
Tavaszi felfrissülésre vágysz? Irány a masszőr! Itt fáj, ott fáj... és nem csak az időseknek. De mit tehetünk ellene?
Minden, amit a kutyatápokról tudni érdemes Régóta tudjuk: nem a legdrágább a legjobb. Olyat is mutatunk, amellyel Te is tesztelheted, milyen tápot adsz a kutyádnak.
Remekeltek a Bajai Vízisport Klub sportolói A télen leginkább szárazföldi tréningeket végeztek a sportolók, de a jó időnek köszönhetően már vízen is tudnak készülni.
Sétáltass okosan! – Fontos szabályok bajai gazdiknak A te négylábúd is szeret szökőkútban fürdeni? Vagy inkább a Sugót kedveli? Nem árt, ha figyelünk a szabályokra!
Erdélyben szerepeltek a Baja Ritmusa táncospárjai Az erdélyi Erdőszentgyörgyön jártak a táncos lábú bajaiak. A siker nem maradt el.
A gyerekek kedvenc reggelije sem mindig megbízható (+VIDEÓ) A vizsgált 21 termékből 19 termék esetében hatósági eljárás indult.
30 évvel a csernobili katasztrófa után 30 évvel a csernobili katasztrófa után Ukrajnára még mindig súlyos terheket ró a tragédia következményeinek kezelése.
Önkéntesen a tiszta Földért – TeSzedd! mozgalom Baján is! Minden apró tett, melyet környezetünkért teszünk, nagy segítség a Földnek. Csatlakozz Te is!