Önkéntesen a tiszta Földért – TeSzedd! mozgalom Baján is!

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, mely idén hatodik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. A szervezők célja, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. A TeSzedd! idén is szerepel nemzetközi porondon: Magyarország 2014-ben csatlakozott az akcióval a „Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre.
 .
Baján 2016-ban az Eötvös József Főiskola immár 4. alkalommal csatlakozik a programhoz. Kökény István,  a főiskola Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet Félüzemi Víztechnológiai Oktatóbázisának hasznosítási osztályvezetője, ügyvivő szakértője osztotta meg velünk röviden a részleteket.
teszedd_plakat_kitolt_vegleges_2016-page-001

 

“Április 28-án 10:00-kor találkozunk a Kagyló mellett. Terveink szerint kb. 2 óra alatt, a Sugó-sortól indulva szedjük a szemetet a sétányon, az iskola kerítése és a Sugovica között a Türr-parkolóig. Itt visszafordulunk a Bajcsy-Zsilinszky utcára és az intézmény felőli oldalon szedjük majd össze a szemetet a Sugó-sorig.” -mondta Kökény István. Hozzátette: Ha marad még energiája a résztvevőknek, akkor a Türr-parkoló melletti Kiserdőben is elvégzik a szemétgyűjtést. A gyűjtéshez szükséges védőeszközöket, zsákokat, valamint munka-és balesetvédelmi oktatást a főszervező OKTF NHI biztosítja.

 

A hivatalos honlapon a szervezők tájékoztatnak arról, hogy olyan dolgokat szükséges az önkénteseknek magukkal vinni, amelyekre szükség lehet napközben, így például enni- és innivaló, szúnyog- és kullancsriasztó, allergia elleni gyógyszer, vagy más gyógyszerek. Célszerű még magunkkal vinni kézfertőtlenítőt, hogy amennyire csak tudjuk, óvjuk magunkat a fertőzésektől. Kényelmes, sportos, laza, zárt ruházat ajánlott, melyben jól érezzük magunkat és nem ázunk el eső esetén.

forrás:kormany.hu

forrás:kormany.hu

Kökény István elmondta, a szemlélet alakítása a cél, hogy elsősorban az EJF diákjai számára, másodsorban a környezetünk számára mutassák meg, hogy környezetünkért tenni kell.
“Ha mindenki csak egy kicsit tesz a környezete megőrzése érdekében, akkor az máris szebb lesz.”

Újabb siker a bajai EJF-en Az akkreditációs bizottság kiemelte az oktatás, a kutatás és a gazdálkodás minőségének javításáért tett erőfeszítéseket.
“Szükség van a bajai szakemberekre” Új szakot indít jövőre az Eötvös József Főiskola. Dr. Melicz Zoltán rektor mesélt a tavalyi évről és a közeli tervekről.
Megkérdeztük: Vásárolsz-e vasárnap? Országszerte akadnak támogatói és ellenzői a vasárnapi nyitva tartásnak. És mi a helyzet Baján?
Remekeltek a Bajai Vízisport Klub sportolói A télen leginkább szárazföldi tréningeket végeztek a sportolók, de a jó időnek köszönhetően már vízen is tudnak készülni.
Sétáltass okosan! – Fontos szabályok bajai gazdiknak A te négylábúd is szeret szökőkútban fürdeni? Vagy inkább a Sugót kedveli? Nem árt, ha figyelünk a szabályokra!
Erdélyben szerepeltek a Baja Ritmusa táncospárjai Az erdélyi Erdőszentgyörgyön jártak a táncos lábú bajaiak. A siker nem maradt el.
Elkészült a Gemenc című film trailere! +VIDEÓ Ezt a videót látva mindenkinek kedve támad kiszabadulni a négy fal közül!
30 évvel a csernobili katasztrófa után 30 évvel a csernobili katasztrófa után Ukrajnára még mindig súlyos terheket ró a tragédia következményeinek kezelése.
Vereczkei Zsolt készülhet a riói olimpiára A bajai úszó a hetedik paralimpiájára készülhet, ez rekord a magyar parasport történetében