Most vasárnap már nyitva lehetnek a boltok

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztató az Országházban 2016. április 11-én. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bejelentette: a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást. A döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben.

 

Kifejtette: bár a kormánypártok eredeti célkitűzései megvalósultak a jogszabállyal – hiszen a kiskereskedelemben egy munkavállalót sem lehetett munkára kényszeríteni az elmúlt egy évben, a kereskedelmi szektor és a foglalkoztatottság bővült, a forgalom egy része pedig átterelődött a multinacionális cégek felől a közepes vállalkozások irányába -, de “nemcsak a gazdasági célkitűzéseket kell értékelni”, mert “hat évvel ezelőtt arra kaptunk mandátumot, hogy az emberekkel együtt kormányozzunk”.

forrás:MTI

forrás:MTI

“Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek”, és “az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni őket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres” – jelentette ki Rogán Antal. Külön kiemelte, hogy nem sikerült meggyőzni a nőket, mert közülük sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.

 

A miniszter arra is kitért, mérlegelni kellett, érdemes-e népszavazást tartani a kérdésről, milliárdokat elkölteni erre, politikai vitákat vívni róla. “Akkor, amikor egyébként a kormány meggyőződése szerint van egy, az ország szempontjából sokkal fontosabb kérdés az asztalon: a Brüsszel által a napokban is erőltetett kényszerbetelepítés ügye” – mondta. Mindezt mérlegelve a kabinet arra az álláspontra helyezkedett, hogy felelőtlenség lenne népszavazást tartani a témában – közölte.

 

Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője közölte, az Országgyűlés akár már kedden – kivételes sürgősséggel – szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.

 

A miniszter elmondta, a kormánypárti frakcióktól a javaslat támogatását kéri a hétfői frakcióülésen. Megjegyezte: az ellenzéki pártoknál arra kíváncsi, hogy vajon számukra valóban a szabályozás tartalma, a cél elérése a fontosabb, vagy a “politikai balhé”. Ez a következő két nap magatartásából és a szavazatokból egyértelműen kiderül majd – tette hozzá.

 

Forrás, címlapfotó: kormany.hu

“Jövőre családok tízezrei költözhetnek be új otthonukba” Családi otthonteremtésre jövőre nagyságrendileg 100 milliárd forintot tartalmaz a 2017-es költségvetés.
A történelem írásbelikkel folytatódnak a vizsgák Az írásbeli feladatsort mintegy 60 %-ban magyar, 40 %-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.
Először végeztek mélyaltatás nélküli tüdőműtétet Magyarországon Az operáció utáni időszak a betegek számára komplikáció nélkül telt, rövid ápolási idő után távozhattak otthonukba.
Csökkenhet a baromfi, a tojás és a tej ára "A jövő évi költségvetési intézkedések a reálkeresetek emelkedésének irányába tett lépések."
Külföldi dj sztárok is fellépnek az idei EFOTT-on A fesztiválon idén teljesen elkülönülnek a stílusok. Te melyik előadót hallgatnád meg élőben?
Külföldi sajtó a magyarországi migránsválságról – Le Figaro "Kelet-Európa távolodik-e a nyugati modelltől?" címmel közölt terjedelmes elemzést a Le Figaro.
Migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány Az egész ország területére kihirdették a migrációs válsághelyzetet.
Újra megnyitnak 3 horvát-magyar vasúti átkelőt Vlaho Orepic horvát, és Pintér Sándor magyar belügyminiszter sajtótájékoztatón jelentették be megállapodásukat.
Rekordmértékben bővült a női foglalkoztatottság Hazánkban az uniós átlagnál lényegesen gyorsabb ütemben javult a női foglalkoztatás 2010 és 2015 között.