“Mindig a közjóért kell tenni!”

Bajától 20 km-re igazi kis “ékszerdobozra” bukkanhatunk, ha ellátogatunk Bácsbokodra. Helyi lakosként tudom, milyen nehéz a kis településeknek, de a falu vezetősége és persze mi, lakosok is arra törekszünk, hogy folyamatosan jobbá és szebbé fejlődjünk. Bácsbokod polgármesterével, Kovács Lászlóval beszélgettünk. 

 

Idén áprilisban is megrendezésre kerül a “Tiszta Bácsbokodot” program, ahol a résztvevők igyekeznek majd megtisztítani Bácsbokod bel- és külterületét a hulladéktól. Mennyire tartod fontosnak ezeket a környezetvédelmi megmozdulásokat? 

2011-ben rendeztük meg először az eseményt, a Föld világnapja alkalmából, és azóta minden évben sort kerítünk rá. Kiemelt célunk, hogy megtisztítsuk a települést, de talán még ennél is fontosabb, hogy szemléletformálást indítsunk el. Fontos, hogy minden korosztály érintve legyen, így bevonjuk az általános iskolásokat és a felnőtt lakosságot is. A kisebbeket jutalomban is részesítjük, hiszen minden évben kisorsolunk 7 gyereket, akik két kísérővel együtt elutazhatnak egy fürdőhelyre kikapcsolódni, egy kijelölt tanítási napon. A többi résztvevőről sem feledkezünk meg, nekik is mindig kedveskedünk valamivel. 

Megfigyeltük, hogy a programnak köszönhetően minden évben egyre kevesebb hulladék gyűlik össze. Az ember gyakran nem is veszi észre  – ha átutazik egy-egy településen -, hogy mennyi szemét bújik meg a bokrok között vagy az árkok mélyén. Az, hogy tiszta környezetben éljünk, nagyon fontos, ezért is rendezzük meg minden évben ezt az eseményt.

KozpontUj__6_

A Bácsbokodi Polgármesteri Hivatal

Annak idején a polgármesteri kinevezéseddel egy fiatal és ambíciókkal teli vezetőt kapott a közösség. Melyek azok a sikerek, amelyekre a legbüszkébb vagy?

Nagyon fontosnak tartom, hogy egy összetartó csapat alakult ki a település vezetésében, nincsenek széthúzások a képviselő testület tagjai között. Ez alapfeltétele annak, hogy egyről a kettőre juthassunk. Ha látják az emberek, hogy a vezetőség összetart, akkor ők is csoportosulnak körénk, és segíteni akarnak abban, hogy valami pozitív változás történjen. A korábbi évek negatív tapasztalatai után sikerült egy olyan humánerőforrás-bázist létrehozni, amely képes a település érdekében akár önzetlenül is dolgozni. 

A faluban elkészült felújítások is nagy eredménynek számítanak, hiszen annak idején egy játszóterünk se volt, most már három is van. Emellett példaként említhető, hogy megújult a sportcsarnok, az óvoda, az általános iskola, a napközi-konyha, a művelődési ház, valamint létrehoztunk egy idősek klubját is. Sok olyan pályázatunk volt, amelyeket mi magunk írtunk ugyan, de civil szervezetekkel karöltve adtunk be annak érdekében, hogy olyan tervek valósulhassanak meg minimális önerőből, amelyek a közösség érdekeit szolgálják. 

A Bácsbokodi Idősek Klubja megnyitóján 2014-ben

A Bácsbokodi Idősek Klubja megnyitóján 2014-ben

Bácsbokod több testvértelepüléssel is rendelkezik. Mennyire tudja a falu kihasználni ezeket a külföldi kapcsolatokat?

Sajnos csak részben. 3 testvér-községünk van: Németországban Walzbachtal, Szerbiában Nemesmilitics, Romániába pedig Gyimesfelsőlok. Utóbbival még nem alakult ki komolyabb partneri viszony. A többiekkel viszont folyamatosan vannak közös pályázataink, minden évben próbálkozunk az Európa Polgárokért Programban is eredményeket elérni.

Legutóbb tavaly nyertünk 12 ezer eurót. Abban a projektünkben mindkét testvértelepülés partnerpályázóként szerepelt mellettünk. De említhetném a Hungarikum pályázatot is, amit 2015-ben adtunk be Nemesmiliticcsel közösen, és nyertünk vele 2 500 000 forintot, vagy azt az Ipa projektünket, amellyel 2012-ben 100 ezer eurót nyertünk közös fejlesztések és rendezvények megvalósítására. 

Ezek a kapcsolatok azért is fontosak – különösen Nemesmilitics -, mert ott főként magyar lakta területekről beszélhetünk. Ezeket a közösségeket szeretnénk valahogy összetartani és segíteni, hogy fennmaradjon kint a magyar identitástudat. Létrehoztuk a saját települési értéktárunkat is, amellyel szeretnénk megmutatni a nemesmiliticsieknek, hogy a mi mintánkra ők is összegyűjthetik saját értékeiket és megfelelő marketinggel, akár a turistákat is sikerülhet bevonzani a saját településükre. 

A Falumúzeumban található értékek egy része

A Falumúzeumban található értékek egy része

Vannak olyan tervek vagy pályázatok, amelyeket még idén szeretnél megvalósítani?

Három pályázatban vagyunk benne jelenleg. Az egyik az orvosi rendelő komplex felújítása, amely egy 70 millió forintra tervezett beruházás. Itt külső és belső felújításokat szeretnénk megvalósítani, akadálymentesítéssel és eszközfejlesztéssel együtt.

A másik egy vidékfejlesztési program, ami a településképet meghatározó épületek külső felújítását és energetikai korszerűsítését tartalmazza. Ebben a Bácsbokodi Polgármesteri Hivatalt próbáljuk fejleszteni és felújítani. A harmadik pályázatból belvíz-elvezetési munkákat igyekszünk megvalósítani a település belterületén. 

Még idén szeretnénk, ha elkezdődne a szennyvízberuházásunk is. Az 1,3 milliárd forintot meghaladó támogatásról szóló szerződés már aláírásra került. A projektben konzorciumba kellett lépni a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel, aki egyben a konzorcium vezetője is. Már elkezdték kiválasztani a kivitelezőt, nagyon bízom benne, hogy idén a munka is elindul.

PunkosdiNapok__259_

 

Bácsbokod saját helyi újsággal is büszkélkedhet. Honnan jött az ötlet egy ilyen időszakos lap létrehozásához?

Polgármesterként az egyik kiemelt célom volt, az új testülettel együtt, hogy a lakosságot minél több kommunikációs csatornán megpróbáljuk tájékoztatni. Van ugyan helyi kábeltelevíziónk, de az csak a lakosság egy bizonyos rétegét érinti, nem jut el mindenkihez. 

Ezért hoztuk létre a Bácsbokodi Hírek című lapot, ahol a legfontosabb híreket jelentetjük meg, fél- vagy negyedévente. Ebben minden lényeges információ megtalálható, amely érintheti a közösségünket. Iskolai, óvodai, egyházi, közéleti és önkormányzati híreket is tartalmaz az újság, amelyet minden lakos postaládájába eljuttatunk. Ezenkívül saját honlapunk is van, ami szintén hasonló célokat szolgál. 

20160330_104230

 

Ha egyetlen tulajdonságot kellene mondani, ami nélkülözhetetlen egy polgármester munkája során, akkor mi lenne az?

Ezt a munkát igazán, csak kellő alázattal lehet végezni, mert itt mindenféle esettel találkozik az ember. Ide bejön a jómódú vállalkozótól kezdve a legszegényebb rétegig mindenki, és mindenkivel ugyanolyan alázattal kell beszélni. Természetesen az ember ezt viszont is elvárja, legyen bárkiről is szó. Meg kell adnunk egymásnak a tiszteletet! 

Amit még nagyon fontosnak tartok az alázat mellett, hogy mindig a közjóért kell tenni. Ha valaki úgy jár el, hogy kellő alázatossággal a közjót tartja szem előtt, akkor nem tud hibázni, legalábbis szándékosan biztosan nem.

Ezek a városok mutatnak példát Mindenkitől elvárás, hogy tisztelje környezetét, de mégis az országoknak van a legnagyobb felelősségük.
Baja tehetségei: Cséfalvay Bianka – zongorista Baja bőven tartogat még csiszolatlan gyémántokat. Ismerkedjünk meg egy újabb fiatal tehetséggel!
Tilos a lánc! – Jönnek az újabb kutyagondok? A jogszabályváltozásról Ralbovszki Valériát, Az Út Mentén Alapítvány képviselőjét kérdeztük.
Egyre vonzóbb energiaforrás a Nap Környezetkímélő megoldásokban kell gondolkodnunk hosszútávon, és a napenergia bizonyul az egyik legjobb energiaforrásnak.
Csizmát az ablakba, jön a Mikulás! Néha szánon, néha gőzhajón érkezik, de ajándékban sosincs hiány. A nagyszakállú nyomában jártunk.
A Márton napi legendák nyomában A zsíros kenyér, a liba és a lampionok senkinek sem ismeretlenek. De vajon honnan ered ez a népi hagyomány?
A Mindenszentek története A legtöbben hétvégén gyertyát gyújtunk szeretteinkért, de azt kevesen tudjuk, miről is szól a több mint ezer éves ünnep.
Mi is ott voltunk a Jubileumi Évadnyitó Kavalkádon! Mi sem hagyhattuk ki vasárnap ezt a remek és színes családi programot. Mutatjuk, mi mindent láttunk!
Baja tehetségei: Simon Boglárka – színésznő A színpadon igazi díva, otthon bájos feleség. A Madách Színház aranytorkú tehetségével beszélgettünk!