Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak

Nekünk, bajaiaknak nagy kincs, hogy a Gemenc mellett élhetünk. Nemcsak az országnak, Európának is féltett, őrzött erdőterülete, amely számos növény- és állatfaj otthona, 1996-tól pedig nemzeti park is. Aki még sosem, vagy csak néhányszor látogatta meg, számos módon megteheti. A Gemenc Zrt. minden évben több alkalommal szervez túrákat, melyek során szebbnél szebb helyekre juthatunk el.

 

Az ártéri utak a Duna áradásai, vagy hosszabb esőzések után is nehezen járhatók. Vadászati okokból február elejétől március közepéig, valamint szeptemberben erdőjárási tilalmakra számíthatunk, ám a jelenlegi időszak lehetővé teszi, hogy bebarangoljuk a legszebb, és legvarázslatosabb helyeket.Gemenc-ezernyi-színe-Csontos-Péter-Gemenc-Zrt.

 

Az Alföldi Kéktúra útvonalainak kialakítása az 1990-es évek elején vette kezdetét. Hazánk harmadik hosszútávú turistaútjaként, egyes szakaszait az Európai Gyalogtúra Szövetség bekapcsolta az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába. A túra a gemenci ártérre Bárányfoknál lép be, majd a pörbölyi Ökoturisztikai Központon, a Gemenc Vándorponton, és a Hajósszentgyörgyi Pihenőházon halad át, és Hajóst érintve hagyja el a Gemenc Zrt. területét.

 

A Piros Cserta út a bajai Duna-hídtól indulva a Potyka Csárda mögött kanyarodik be az erdőbe. A Pörbölyi vadászházat elérve egy jól kerékpározható földes útra érkezünk, majd megérkezünk az 55-ös főúthoz, a vasúti síneket keresztezve, egy kis kitérővel megérkezünk a Cserta-Dunához. Ezt követően a Vén-Duna mentén elérjük a Bárka pihenőházat, ahonnan könnyen visszajutunk a kiindulópontra. Ha az ország legnagyobb fáját szeretnénk látni, szintén a Potyka Csárdától indulva, a zöld nyárfalevél jelzést követve egy 4-4,5 km-es úton eljuthatunk a 12 méter körméretű fekete nyárfáig.

Kék Túra - kék, Piros Cserta - piros jelzés

Kék Túra – kék, Piros Cserta – piros jelzés

Aki az állatokra kíváncsi, annak a Vadmegfigyelő túra ajánlott, a pörbölyi Ökoturisztikai Központtól néhány perces séta segítségével érkezünk meg a Vadmegfigyelőhöz. A közel 2 hektáros területen egy vaddisznó konda és egy gímszarvas család él. Az Ökoturisztikai Központból az árvízvédelmi töltést keresztezve érünk a Nagyrezétbe. A Kerülő-Duna hídja után balra kanyarodva az erdőn át vezet a Vadmegfigyelőhöz a zöld vaddisznóval jelzett ösvény. A Vadmegfigyelő ÉNY-i sarkánál található az erdei vasút megállója.

 

Malomtelelő tanösvényhez tartozik egy háromszintes kilátó, mely a Pörbölyi kisvasúttal is megközelíthető. A töltésen haladva Pörböly, vagy Keselyűs felől kerékpárral is elérhető, az országos kéktúrához csatlakozó kék kereszt jelzést követve pedig gyalog is felkereshetjük.

Vadmegfigyelő útvonal-barna, Kék kereszt-kék jelzés

Vadmegfigyelő útvonal-barna, Kék kereszt-kék jelzés

 

A túraútvonalak mellett tanösvényeken is bejárhatjuk az erdőt. A Forgó-tavi tanösvény Gemenc-Dunaparti megállóból indul, a zöld tölgyfa jelet kell követni. A közeli Forgó-tó partjára vezet, ahol a madárlesből közvetlen közelről figyelhető meg a tó rejtett állat- és növényvilága. 

 

A Karapancsai Kastély és Major kerttörténeti tanösvényén végigsétálva megismerhetjük a kastélypark történetét. A tanösvény útvonala végigvezet a két kastélyépület körül, a vadászati terítékhelyen, a vadgesztenye allén, a gyümölcsfa fajtabemutatón, és az egykori majorsági területen, valamint a nagykastély körüli réten. A tanösvény 9 állomása közül 6 akadálymentesen megközelíthető. Vakok és gyengén látók számára Braille-írással készített tábla ad leírást a kastélykertről, hossza 1900 m.

 

A Keselyűsi Fogadóépülettől induló Fekete gólya tanösvény az ártéri keményfás ligeterdők kiemelkedően szép állományában halad, majd a Sió egyik holtágának partján tér vissza a Fogadóépülethez. A tájékoztató táblák az ártéri erdő- és vadgazdálkodást és Gemenc híres madarát, a fekete gólyát mutatják be a látogatónak. Hossza 1500 méter, egész évben látogatható, jelzése piros lábú és csőrű fekete gólya.

 

A legfiatalabb kirándulók a Molnárka tanösvényen interaktív módon  ismerhetik meg az ártéri erdő kincseit. Információt kaphatnak a gemenci erdő kialakulásáról, az állatvilágról, az erdei virágokról, a gombákról, a fekete dióról és egyéb fafajokról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a hajómalmokról. A Gemenci Erdei Vasút menetrend szerinti járataival Malomtelelő vagy Lassi megállókból, gyalogosan vagy kerékpárral az árvízvédelmi töltés felől a kék kereszttel jelzett úton közelíthető meg. Hossza 2200 méter.Malomtelelo_03

 

A Nyéki-Holt Dunai tanösvény induló állomása a pörbölyi Ökoturisztikai Központtól 1 km-re, az 55-ös út és az árvízvédelmi töltés kereszteződésénél található, csatlakozik a kéktúrához.  Nyomvonala egy régi holtág, ártéri rétek, nádasok és kubikgödrök között húzódó erdőben, illetve a gáton került kialakításra, hossza 2500 méter.

 

A Vajas-torok tanösvény a Duna bal partján található, az árvízvédelmi töltés mellett, a Szent István-hídtól 3,8 km-re délre. A gátőrháznál kezdődik, és a Duna-partra vezet. Legkönnyebben a töltésen kerékpárral közelíthető meg az EuroVelo 6 útvonalon. A tanösvényen a kihelyezett táblák segítségével a látogató a Vajas csatorna történetével, a torkolatban is élő és megfigyelhető Eurázsiai hóddal és a Gemenci árteret sújtó árvizekkel ismerkedhet meg.

 

A Gemencz Zrt. felhívja a figyelmet, hogy ne térjünk le a kijelölt útvonalakról, mert ezek sokszor fokozottan védett területek határán haladnak. Napjainkban igencsak fellendült a gyalogos turizmus, és Pörbölyről számos pontra eljuthatunk a kisvasút segítségével. Az év folyamán többször szervezésre kerülnek olyan túrák, amelyek a turistaforgalom elől elzárt területeket is érintenek. Ilyen a Kincses sziget túra, amely a bajai Vándorponttól indul idén április 16-án. A résztvevők sétahajóval utaznak a Veránka-szigetre, és ott szakvezetők kísérik az érdeklődőket a sziget legszebb pontjaira.

 

Nemrégiben ígéretett tett a miniszterelnök, mely szerint Szekszárdra bevezetik a gemenci kisvasutat. Mi, bajaiak azt szeretnénk, ha Pörbölytől Dunafürdőig is meghosszabbítanák a sínpárt, így lenne igazán a városé a Gemenc. Addig viszont csakis gyarapodni fogunk, ha néha ellátogatunk ebbe a varázslatos erdőbe, és közelebbről megismerjük. 

 

 Forrás: Gemenc Zrt., Szarvas Pongrác

 

Így vár minket a hétvégén a Hajómalom Egyesület! Kemencében sült finomságok, zene és kézműves foglalkozás, érdekes előadások, remek kikapcsolódás. Irány a miniskanzen!
Hamarosan: Kisvasutak országos napja Szeptember 12-én immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre eme népszerű esemény, ezúttal a mi Gemencünk területén.
Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Tavaszi túrákat szerveznek a Gemencben A mostani illetve a jövő hétvégén is is bebarangolhatjuk a Gemencet. Túrára fel!
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Tavaszi felfrissülésre vágysz? Irány a masszőr! Itt fáj, ott fáj... és nem csak az időseknek. De mit tehetünk ellene?
Őszre elkészülhet a dunai hajómalom A Bajai Hajómalom Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy valóra váltsák legnagyobb tervüket.
Remekeltek a Bajai Vízisport Klub sportolói A télen leginkább szárazföldi tréningeket végeztek a sportolók, de a jó időnek köszönhetően már vízen is tudnak készülni.
Sétáltass okosan! – Fontos szabályok bajai gazdiknak A te négylábúd is szeret szökőkútban fürdeni? Vagy inkább a Sugót kedveli? Nem árt, ha figyelünk a szabályokra!