Megjelent a Hegyhengergetők első videoklipje

A bajai zenekar 2016. március 30-án töltötte fel első videoklipjét a legnagyobb videomegosztó oldalra, amit azóta már több mint ezren megnéztek. A banda ezután sem tétlenkedik, de mielőtt koncertezésre adnák a fejüket, ki szeretnének adni egy albumot. Mindezek mellett a zenekar négy tagja (Szarka Gábor, Északi Szabolcs, Gilián Péter és Huszák Gábor) beavatott minket a forgatás körülményeibe is. 

Névtelen-1

Szarka Gábor, Északi Szabolcs, Huszák Gábor, Gilián Péter

Volt már néhány korábban megjelent dalotok. Miért pont ehhez forgattatok először videoklipet?

A zenekar most lépett abba a stádiumba, hogy elérkezettnek láttuk egy videoklip elkészítését. Arra készülünk, hogy felveszünk egy lemezt, amihez különböző promóciók kellenek. Manapság egy videoklip már kötelező egy zenekarnak. Azért ezt a számot választottuk, mert úgy gondoltuk, ez egy fogyasztható, vidám dal, és nem utolsósorban nekünk is nagyon tetszik. Reméljük, hogy a dal által szimpatikussá válhatunk az emberek szemében.

Mi volt az alapkoncepciótok? A klip a “Filmszínházunk bemutatja: Kifulladásig című régi magyar filmet” felirattal kezdődik. Ezzel Jean-Luc Godard 1960-as klasszikusára utaltok?

Igen, Röckl Attilának – aki a film rendezője, operatőre és forgatókönyvírója -, konkrét elképzelései voltak. Elsődleges célja Tarr Béla stílusának előteremtése volt. Ezért lett például fekete-fehér a klip egy része. A történet egy kocsmában játszódik, és azt a szituációt tükrözi, amellyel a zenészek gyakran találkoznak: az embereket egyáltalán nem érdekli a fellépő zenekar. Ha valaki nem ömlik a rádióból, illetve nem egy ismert dalt játszik másodkézből, az elég nehéz helyzetben van a vidéki klubokban. Főleg azokat a zenekarokat bojkottálják, akik saját zenét játszanak. Neked meg más lehetőséged nincs, valahonnan el kell indulnod, kénytelen vagy egy kocsmában vagy egy kis klubban játszani. Ott pedig szembesülnöd kell a teljes érdektelenséggel – ez is az egyik mondanivalója a klipnek. Amikor elkezdtük az egészet csinálni, azt mondtuk, ha egy embernek tetszik, akkor már megérte. Persze ezt mi humorosan fogtuk fel, nem kell bennünket teljesen komolyan venni, mi sem vesszük magunkat komolyan. A videoklip is ezt próbálja bemutatni.

Milyen volt a forgatás? Hosszú ideig tartott?

Kompromisszumokkal teli, ugyanakkor nem volt olyan hosszú, körülbelül négy napig tartott. Attila nagyon profin dolgozott, kihozta belőlünk a maximumot, annak ellenére is, hogy egy szertelen társaság vagyunk, szeretünk poénkodni. Az utolsó nap borzasztó volt, rettenetesen fújt a szél, nagyon fáztunk. Egyébként sokat kísérleteztünk, vettünk fel alternatív jeleneteket. Tervezünk egy werkfilmet is, melyben majd látható lesz, mekkora baromságokat csináltunk.

12795167_1735335966710077_249369618390542945_o

A forgatás

Teljesen szabad kezet adtatok a rendezőnek, vagy nektek is voltak elképzeléseitek?

Először nem adtunk neki szabad kezet, de utána szépen lassan átengedtük a gyeplőt. Attila barátunk egy nagyon erős egyéniség, próbáltunk itt-ott beleszólni a dolgokba, de ő nem mindig engedte. Sokkal jobban átlátta az egészet, és mint végül kiderült, összességében neki volt igaza a vitás kérdésekben. Ötletek mindenkitől érkeztek, de kellett egy közös megegyezés, ezért volt fontos a rendező személye, aki kimondta és eldöntötte, hogy itt most ez lesz a kameraállás, itt ezt fogjuk leforgatni… Máshogy nem működhet, mert ha 5 felé húzunk, nem haladunk előre. Attila egyébként ugyanúgy gondolkodik a világról, mint mi, csak ő kicsit merevebb (nevetnek – a szerk.).

Van a klip vége felé egy jelenet, amikor bejön a stáblista, elhallgat a zene, fekete-fehérből átmegy a kép színesbe, majd újra felcsendül a refrén. Ezt miért így oldottátok meg?

’86-ban játszódik a klip eleje, majd ugrunk egy nagyot 2016-ba. Két öregedő ember látható, a végén viszont a fiatalok átveszik a helyüket, tehát egy generációváltás megy végbe.

A próbababák hogyan jutottak szerephez?

Egy fotózás alkalmával beötlött, hogy használjunk próbababákat, mert az milyen vicces lenne, ha beállnánk a zenekarral 1-2 bábu mellé indokolatlanul. Akkor nem sikerült beszereznünk a kellékeket, most nagy nehezen kaptunk kettőt. Azt szerettük volna elérni, hogyha valaki megnézi a videót, rácsodálkozzon és elgondolkodjon: ez mi a fészkes fene? Erre törekedünk, ilyen gageket próbálunk belecsempészni a klipbe.

12717965_1732887670288240_7442522144499716283_n

Szarka Gábor, Északi Szabolcs, Gilián Péter, Huszák Gábor

Ezidáig milyen visszajelzéseket kaptatok?

Nagyon pozitív reakciókat kaptunk, széles közönségtől, olyan rétegektől, akik teljesen más stílusokat képviselnek. Ha zenészekre gondolok, akkor az egyszerű lakodalmas zenésztől kezdve, a metál rajongón keresztül, a jazz-zenészig mindenféle réteg dicsérte, és azt mondta, ez tök jó. Elfogadták, szimpatikus volt nekik a zenekar, ami meglepő, mert a dal egyébként tök egyszerű, mi ezzel nem akartunk semmiféle szakmai kapukat döngetni. Egy nap alatt rengetegen megosztották, számtalan lájkot kapott. Szakmailag is elismerték, pedig a zenészek általában nem nagyon dicsérik egymás szerzeményét, munkáját.

Említettétek, hogy egy albumot is ki szeretnétek adni.

Annyi dalunk van, hogy nagyjából két lemeznyit kiadhatnánk, ezek közül eddig hármat játszottunk fel. Az albumra körülbelül 9-10 lesz felvéve, de lehet, kiadunk egy demo-t is a lemez mellé, több opció is tervben van még.

Mikor mehetünk Hegyhengergetők koncertre?

Előbb a lemezt szeretnénk felvenni, a koncertezés egyelőre másodlagos. Ha elkészülünk az albummal, talán megpróbáljuk azt turnéztatni, de addig még nem szeretnénk színpadra állni.

Tagok: Szarka Gábor (ének, herfli), Északi Szabolcs (szóló gitár) Gilián Péter (basszusgitár) Huszák Gábor (gitár) Reusz Gábor (dob). 

Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
“A költő sose lódit” – Ünnepeljük őket együtt! 52 éve ünnepeljük április 11-én a magyar költészet napját. A megemlékezések országszerte zajlanak.
Puskást választották a világ legjobb labdarúgójának Ismét büszkék lehetünk az egyik leghíresebb magyarra, Puskás Ferenc lett minden idők legjobbja.
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Szeptemberben nyitja kapuit a TabulArt Szobaszínház Szobaszínház Baján? Miért ne? Tóth-Kiss Hajni kreativitása üde színfoltot hozhat Baja kulturális életébe.
Negyedszer is elindult a Foci a Barátságért program Franz Beckenbauer, a Foci a Barátságért nagykövete online sajtótájékoztatón beszélt a program fontosságáról.
“A bajaiak nagy örömmel fogadták a forradalom hírét” Az akkori bajai eseményekről Kovács Csaba mesélt nekünk.
Szenzációs videó: Mucsi Zoltán hangján káromkodik a robot (18+) Hagyj abba mindent, ez a videó garantáltan megnevettet!
Megkérdeztük: hogyan köszöntik a férfiak a nőket? Uraim, a mai nap a hölgyeké, tessék nekik kedveskedni!