Különleges tárlat az EJF Kortárs Galériájában

Március 31-én nyílt meg az Eötvös József Főiskolán a Caffart Nemzetközi Művésztelep kiállítása. Baján ötödik éve működik az egyesület, amelynek tagjai nyaranta alkotótáborokban fejlesztik tehetségüket. A művészek alkotásai  április 30-ig tekinthetőek meg a főiskola Kortárs Galériájában. Dr. Marczin Istvánt, a galéria kurátorát kérdeztük a művésztelep eddigi munkájáról, illetve a tárlatról.

 

Milyen kezdeményezésre alakult meg Baján az egyesület?

Maga a Caffart Képzőművészeti egyesület budapesti székhelyű, 6 éve létezik, mi, bajaiak a második évben csatlakozunk. Jómagam az Eötvös József Főiskolán tanítok, helyi művészek közreműködésével próbáltuk meg a városban is meghonosítani a közös munkát, és úgy tűnik, sikerrel jártunk. Az idei nyár lesz a hatodik, amit együtt eltöltünk az alkotótáborban.

Dr. Marczin István/F:baja.hu

Dr. Marczin István/F:baja.hu

Hogyan tudná összefoglalni a művésztelep munkáját, milyen alkotások születnek?

Ez egy profi művésztelep, tehát hivatásos művészek vesznek részt a közös munkában. Minden évben, nyaranta 2 hetet töltünk együtt. Ilyenkor a művészek teljes ellátást kapnak, az alkotótáborok végén mindenki itt hagy egy alkotást az intézményben. Alapvetően festészettel, grafikával, és fotográfiával foglalkozunk, és fontos megemlíteni, hogy a művészi szabadságot szem előtt tartjuk. Sem technikai, sem tematikai megkötés nincs. A munkánkat nevezhetjük nemzetközi szintűnek, hiszen érkeznek művészek Csehországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Brazíliából, és hazánkból is. Minden évben 3 helyi művész képviselteti magát.

 

A nemrégiben megnyílt kiállításon milyen jellegű munkákat láthatunk?

26 művész 28 munkája van kiállítva, mind díjazottak, és kivétel nélkül olyan alkotások, amelyek még nem kerültek máshol a közönség elé. Láthatunk grafikákat, festményeket, fotókat, illetve megtekinthetünk egy videót is.

 

baja2015011

Az egyesület célja a magyar képzőművészet és különösen a kortárs magyar képzőművészet fejlődésének elősegítése, kiállításokon való bemutatása, közzététele, közművelődési hasznosítása határainkon belül és kívül, a magyar képzőművészettel kapcsolatos tudományos kutatás végzése, a művészeti ismeretanyag növelése, és a külföldi kortárs képzőművészet megismertetése Magyarországon. 

 

A közreműködő művészek: Fehérváry Éda, Marczin István, Sütő Róbert, Utcai Dávid, Nagy Melinda, Tarciso Viriato, Andreas Stablen, Pap Gitta, Kántor József, Puha Ferenc, Fodor Ilda, Siklódy Ferenc, Horváth Roland, Pinczés József,László János, Klossy Irén, Őry Annamária, Szőke Erika, Török Ferenc, Debreczeni Imre, Filp Csaba, Rékasi Attila, Nemes István, Ferenc S. Apor, Herman Levente és Ligeti László. 

Baja tehetségei: Papp Nikolett – festőművész A Belső visszhang című kiállítása óta eltelt több mint fél év. A bajai tehetség azóta tanul és tanít.
Salvador Dali Isteni színjátéka Pécsen A kiállításon Dali 100 grafikája és kevésbé ismert kártyafestészeti munkái lesznek láthatóak.
Önkéntesen a tiszta Földért – TeSzedd! mozgalom Baján is! Minden apró tett, melyet környezetünkért teszünk, nagy segítség a Földnek. Csatlakozz Te is!
Baja tehetségei: Felső Boróka – építész/grafikus Borcímkék, telefontokok, mesekönyv, illusztrációk, esküvői meghívó, építészet, és világjárás. Ez mind Felső Boróka.
Megjelent a Hegyhengergetők első videoklipje Rendkívül jó hangulatban beszélgettünk a bajai zenészekkel. Cikkünkből kiderül, miért szerepelnek a klipben próbababák.
Baja tehetségei: Cséfalvay Bianka – zongorista Baja bőven tartogat még csiszolatlan gyémántokat. Ismerkedjünk meg egy újabb fiatal tehetséggel!
“Örök azonosság az ember különböző állapotaiban” Számtalan elismeréssel a háta mögött önálló kiállítása nyílt Baján. Az érdeklődők március 17-ig tekinthetik meg műveit.
Slam Poetry – Az utca költészete Több, mint húsz év kellett hozzá, hogy hazánkban is ismertté váljon. De mi is valójában a Slam Poetry?
Rendhagyó bemutató a Bajai Fiatalok Színházában – HozzáTartozók Az új darab Lackfi János egyik novellájából ered, és valóban új irányokat mutat majd.