Épülőben a bajai hajómalom

Újabb állomáshoz érkezett a hajómalom elkészítése. Jelenleg a fém részek megmunkálásán dolgoznak a szakemberek, az engedélyek szerint a két hajótest fémből készül el. Ezek között fog a Duna vize által meghajtott kerék dolgozni – mondta Végh Tamás a T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. ügyvezetője. A hajótestek 17 méter hosszúak, a nagyobbik 5 a kisebbik körülbelül 2 m széles.

 

“A hajótestek nagyon egyszerűek, szinte csak egyenes vonalak határolják, ez hajótestnél ritka. Ez egy úszó mű, de nem fog mozogni a vízen, esetleg a téli kikötőbe való behúzás idején. Egyébként rögzítve lesz a Duna-parton.” – mondta Végh Tamás.

A tervek

A tervek

A szakemberek közül többen korábban hajóépítő üzemben dolgoztak, nagy tapasztalattal rendelkeznek, így a hajótestek építése nem okoz gondot számukra. A hajótesteket később fával borítják majd be, és már megérkezett az a vörösfenyő is, amiből a házhajó készül majd.

 

Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesületelnöke elmondta,  rengeteg munka vár még rájuk, szervezni való pedig annál is több. “Nagy erővel és hihetetlen elszántsággal dolgozunk az ügyön, és ebben olyan nagy városi összefogás körvonalazódik, amely szívmelengető.”

Palik Vera

Palik Vera

A tervek szerint az acélszerkezetek június végére készülnek el. Ezután a kikötőben a szárazföldön majd a vízen folytatódnak a munkálatok. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a kész hajómalmot 2017 tavaszán adják majd át, mondta az egyesület elnöke. A halászati miniskanzen viszont már a mostani hétvégétől látogatható.

Őszre elkészülhet a dunai hajómalom A Bajai Hajómalom Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy valóra váltsák legnagyobb tervüket.
Habzik a Sugovica vize A Vízügyi Igazgatóság elmondása alapján a habzás természetes és mesterséges jelenség is lehet.
Remekeltek a Bajai Vízisport Klub sportolói A télen leginkább szárazföldi tréningeket végeztek a sportolók, de a jó időnek köszönhetően már vízen is tudnak készülni.
A történelem írásbelikkel folytatódnak a vizsgák Az írásbeli feladatsort mintegy 60 %-ban magyar, 40 %-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.
Sétáltass okosan! – Fontos szabályok bajai gazdiknak A te négylábúd is szeret szökőkútban fürdeni? Vagy inkább a Sugót kedveli? Nem árt, ha figyelünk a szabályokra!
A dinoszauruszok ősének lábnyomát találta meg egy kiránduló A paleontológusok szerint a rendkívüli lelet egy több mint 230 millió évvel ezelőtt élt hüllőtől származik.
Erdélyben szerepeltek a Baja Ritmusa táncospárjai Az erdélyi Erdőszentgyörgyön jártak a táncos lábú bajaiak. A siker nem maradt el.
A gyerekek kedvenc reggelije sem mindig megbízható (+VIDEÓ) A vizsgált 21 termékből 19 termék esetében hatósági eljárás indult.
Érettségi start! – A magyar írásbeli az első Ma a magyar irodalomé és nyelvtané a főszerep. Az érettségik kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.