Depresszió ellen hígított napfény

Mostanában több kutatási eredmény jelent meg a homeopátiával kapcsolatban, melyek nem találtak tudományos bizonyítékot a hatásosságukra, így placebónak minősítették a szereket. Ennek ellenére a mai napig rengeteg híve van ennek a kétszáz évvel ezelőtt kifejlesztett alternatív gyógymódnak. Vajon mi lehet a magyarázat rá?

 

A homeopátia képzett szakemberei, azaz a homeopaták szerint ez a holisztikus gyógymód segíti beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait és nem csak a betegséget, hanem a teljes testet gyógyítja.

 

A gyógymód három elven alapszik:

1. Hasonló a hasonlót gyógyítja – A homeopaták szerint a betegségek olyan szerekkel gyógyíthatóak, melyek az egészséges embernél a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. A homeopátia megalkotója, Samuel Hahnemann azt figyelte meg, hogy a malária gyógyítására sikerrel alkalmazott kinin az egészséges embereken ugyanazokat a tüneteket váltja ki, amiket a betegség produkál. Innen származik a homeopátia mai napig legfontosabb alappillére a „Hasonló hasonlót gyógyít”. Tehát a méhcsípést a méh mérge, az arzénmérgezést az arzén, stb.

 

2. A hatóanyag hígítása – Hahnemann feltételezte, hogy paradox módon minél kevesebb a hatóanyag a szerben, annál erősebb a hatása. A hatóanyagokat vízben, alkoholban, cukorban és ritkábban tejcukorban oldják fel. A homeopaták szerint a hatóanyag sorozatos hígítása által a vivőanyag átveszi a hatóanyag tulajdonságait és minél jobban fel van hígítva, annál hatásosabb. Így egyetlen méh mérge elegendő lenne egész Európa lakosságának, ha mindenkit megcsípne egy.

 

3. Rázogatás – Minden egyes hígítás után tízszer fel kell rázni a szert, így megszüntethetőek a szer toxikus hatásai és a vivőanyag is könnyebben átveszi a hatóanyag információit. Hahnemann észrevette, hogy mikor más településre szállította a szereket lovaskocsin, a hatásuk erősödött. Ezért bevezette a „potenciálást”, ami rázást-ütögetést takar.

 bg2

 

A legfurcsább készítmények:

– Lunar Eclipse 200 CH: a holdfogyatkozás fénye

– Sol: brit napfény

– Venus Stella Errans: A Vénusz bolygó koncentrált fényéből készült

– Berlini Fal: egy berlini fal darabka hígítása, ami állítólag megszünteti a szorongást, és a szeparációs stresszt

Van olyan gyógyhatású készítmény is, ami a zenei G-dúr, gumióvszer vagy vákuum felhígítása.

 

 

Magyarországon is sok orvos híve, de hagyományos orvosi papírral is rendelkezniük kell. A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának a komplementer medicináról kialakított állásfoglalása a homeopátiát a filozófiai alapokon nyugvó eljárások közé sorolta be. Annak ellenére, hogy a placebón túli hatása nem bizonyított a szereknek, a mai napig sokan fordulnak homeopata orvosokhoz. Persze a placebóhatás orvosilag alátámasztott, valódi pszichobiológiai esemény. A placebóhatást képes befolyásolni az orvos megjelenése, modora, hozzáállása a pácienshez. Így ha valaki a gyors, felületes vizsgálatokhoz szokott, felüdülésként éli meg, ha az orvosa időt szán rá, meghallgatja és még kérdez is (persze fizetség fejében). A gyógymód máris szimpatikussá válik, bizalom ébred az orvos és az általa ajánlott szerek iránt is.

 

Az ellenzői szerint ez sarlatánság, az orvosok és a gyógyszertárak egyaránt kihasználják az embereket. A gyógyszertárak nagyot kaszálnak, mivel a TB nem támogatja ezeket a szereket az áruk viszont elég borsos. Ráadásul a kutatás és a bevizsgálás sem jár költségekkel, mivel gyakorlatilag csak vizet, cukrot vagy alkoholt tartalmaznak, és a víz emlékezete az, ami gyógyít, a hatóanyagoknak pedig egyetlen molekuláját sem tartalmazzák szerek az 50 ezredik hígítás után.

Nem mellesleg a placebó gyerekeknél nem igazán működik, így az utóbbi években több olyan történet napvilágot látott, ahol a homeopátia iráni bizalom a gyerekek életébe került, vagy veszélybe sodort azt.

 

Igazságot  nem tehetünk, mivel mindenre van magyarázat. A szkeptikusok szerint átverés az egész, mivel nincs bizonyíték a víz információ-megőrző képességére, a módszer hívei szerint pedig azért nem végeztek kellő alaposságú kísérleteket, mert a bevált tudományos módszerekkel nem igazolható a homeopátia hatékonysága. 

Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.
Varázsolj ünnepi illatokat az otthonodba! Miért költenél légfrissítőkre, mikor minden kéznél van ahhoz, hogy csodás illatokat varázsolj?
Jövő idő: Bionika – tudományok találkozása A kutatók előtt új kapuk nyíltak meg, és fantasztikus eredményeket mutatnak a bionika területén.
9 őszi frizura ötlet Egyszerűen elkészíthető, csodaszép frizurák egyenesen a kifutóról.
Hogyan használjuk a rossz harisnyát? Ne dobd ki a szétszakadt harisnyádat, inkább adunk ötleteket, mire hasznosíthatod még!
Délutáni szundi vagy kávé? Egy serkentő kávé vagy egy pihentető szundi? Cikkünkből kiderül melyik a hatásosabb!
Gyógynövény szüret Ha esetleg eddig nem jutott rá időd, vagy most kedvet kapsz hozzá, akkor van néhány, amit még bespájzolhatsz télre.
Tippek másnaposság ellen Fejfájás, szédelgés, hányinger, kótyagosság, erőtlenség, izzadás, remegés... Ilyen egy igazi másnap. Mit tehetünk ellene?
Nyári zöldséges kaják Használjuk ki a zöldségfélék bőségét. Íme néhány ötlet a felhasználásukra.