Baja tehetségei: Felső Boróka – építész/grafikus

Stuttgart, Valencia, Berlin, Porto… csak néhány hely azok közül, ahol Felső Boróka, a 25 éves bajai építőművész megfordult. Boró a Pécsi Tudományegyetemen kezdte pályáját, jelenleg a stuttgarti Akademie der Bildenden Künste művészeti akadémián folytatja mesterszakos tanulmányait, emellett grafikusként, illusztrátorként dolgozik. Művészi munkái egyediek, sokszínűek, és a profizmus mintapéldái. Szenvedélye a zene, a tánc, és a népművészet, s bár már a világ számos pontján járt, újabb külföldi gyakorlatot tervez. 

 .

Világjáró lány vagy. Mennyire határozza meg a művészetedet, hogy ilyen sok helyen megfordulsz?

Érzékelő típusú, intuitív ember vagyok, szeretem megtapasztalni minden érzékszervemmel a körülöttem lévő világot, képeket, élményeket, érzéseket, benyomásokat elraktározni belőle, melyek aztán később alakítják a világlátásomat, a személyiségemet, a művészetemet. Úgy gondolom, mint építész vagy éppen grafikus, nagyon sokat jelent, ha az ember minél több mindent lát a világból, mert így gazdagodik igazán a művészete, így inspirálódhat.

.

Megfordulva különböző helyeken sokféle emberrel, kultúrával találkozok. Úgy gondolom, hogy a hozzájuk kötődő érzések, élmények is valahogy beépülnek abba a benső magba, ami aztán minden építészeti alkotás forrásaként szolgál. Mindeközben az ember „internacionális“ építésszé válik; bővül a látóköre, megtanulja a különböző építészeti szaknyelveket, megtapasztalja más nemzetek, intézmények építészeti dialektusát és lehetősége nyílik arra, hogy a jó dolgokat magába szívja, elraktározza és a későbbiekben felhasználja.10386815_10203277306636706_8378507556453726167_n

 

Az építészet mellett egyedi designnal, grafikával, illusztrációval is foglalkozol. Létezne egyik a másik nélkül?

Igazából nem terveztem, hogy belekezdek egy grafikai vonalba is, hiszen valójában nem tanultam tudatosan az építészet mellett. Azt hiszem minden a bajai VIZU-val kezdődött, ott szerettem meg annyira rajzolni. Így esett a választás az építészetre, ami valahogy az arany középutat jelentette akkor a jövőre nézve, mely ötvözi a kreativitást és a művészetet a praktikussággal, tehát még meg is lehet élni belőle.

.

Mindeközben a rajz, mint kifejező eszköz, az építészeti tanulmányaimban nagyon fontos szerepet tölt be, végigkíséri azokat, és sokszor a többi diák munkái közül kiemeli a sajátjaimat. Teljesen véletlenül alakult úgy, hogy most szabadidőmben grafikai megrendelésekkel is foglalkozom. A legkülönbözőbb felkérésekkel keresnek meg, és ha időm engedi, boldogan mondok mindegyiknek igent, és szívemet-lelkemet beleteszem a „boroka design“ minden egyes projektjébe. Úgy érzem, hogy a két terültet kiegészíti egymást, pont tökéletes így, hogy mindkettő az életem része.

 

Milyen jellegű megkereséseid voltak eddig?

Készítettem többek között esküvői meghívókat, borcímke-terveket, telefontokokra grafikákat, logókat. Kedvenc munkáim egyike a Gömöri András Máténak készített rajz, mely összefoglalja eddigi színészi karrierjét, illetve nemrég készítettem egy lisszaboni fesztivál által hirdetett arculatpályázatra szardínia-terveket, melyekből még csak részleteket publikáltam az oldalamon. Jelenleg egy kisbabának készül egy könyvborító, melyet édesanyja rendelt meg tőlem.10690178_593624217443279_872393961318196672_n

 

Melyik vonallal szeretnél inkább foglalkozni a tanulmányaid befejezése után?

Mindenképpen az építészettel. Mellette persze szeretném ugyanúgy csinálni a grafikai munkákat. Igaz, ott vannak még a nyelvek, ez a másik szenvedélyem. Olyan jó lenne, ha a nyelvérzékemet és az öt idegen nyelvet- melyeket részben nagyon jól, részben még kevésbé beszélek- tudnám a későbbiekben is használni a munkámban.

 

Melyek voltak a legmeghatározóbb pontok a szakmai utadon?

Ha ki kell emelnem meghatározó állomásokat, munkákat, akkor elsőként a pécsi bachelor építőművész képzés lezárásaként készített magyaregregyi mondaházat ragadnám ki. Nagyon jó volt a projekt fogadtatása és igen a szívemhez nőtt ez a munkám. Egy további meghatározó pont volt, amikor elnyertem Németország legismertebb ösztöndíját (DAAD), melyet ottani mesterképzésre jelentkező külföldi hallgatók kaphatnak meg, így nyertem felvételt a stuttgarti HFT (Hochschule für Technik) építész mesterszakára. 

.

Harmadik fontos állomásként a sikeres felvételit mondanám a stuttgarti művészeti akadémiára (AbK), mely az itthoni iparművészeti egyetemnek felel meg kint. Most is itt tanulok és nagyon élvezem, az építészképzés művészibb profilja miatt elsősorban. Ezenkívül a külföldi hónapok, tanulmányutak (Brazília, Görögország) is meghatározóak voltak a tanulányaim során.

10386356_440223089450060_6040738670747156118_n

 

A magyar népművészet szeretete sok munkádból sugárzik. Honnan ered ez?

A testvérem sok évig néptáncolt, engem akkoriban azonban annyira nem érdekelt. A gimnázium alatt Fölvégen elkezdtem én is néptáncolni. Aztán évekig nem táncoltam, végül mióta kijöttem Németországba, újra tagja vagyok egy néptánccsoportnak, a Csöbörcsöknek, akik nem csak táncostársaim, de a kinti családom, a „kis Magyarországom“. A néptánc, a népzene számomra hazaszeretet, identitás, életre szóló barátságok születése. Időközben az életem részévé vált, és én is lelkesen hirdetem a népi kultúra szépségét, fennmaradásának szükségességét a mai értékvesztett világunkban. Ennek egyik formája, hogy grafikáim témája sokszor kapcsolódik néptánchoz, népművészethez.

 

Mit jelent számodra a művészi alkotás?

A művészet számomra egyrészt az önkifejezés eszköze. Talán úgy tudnám legjobban megfogalmazni, szavakba önteni -amit nehezen lehet- hogy van egy belső késztetés arra, hogy mindig alkossak. Olyan szükséges számomra, mint enni vagy lélegezni. A lelki egyensúlyom, boldogságom egyik fő forrása. Másrészt fontos számomra a művészetben a kommunikáció. Az, hogy valamit alkotok, valamit létrehozok. Nem csak azért, mert nekem örömöt jelent, hanem mert szeretnék valamit üzenni vele, valami jót, lelket simogatót vagy éppen humort, és nem utolsó sorban értékekre rámutatni.11218213_607150286090672_2208989437638691826_n

 

“A szépséget, értéket hordozó művészet nagyon fontos ma a világban. A mindennapi környezetünkben jelen kell lennie, az embereknek szüksége van rá, nekem építészként pedig nem csak egy foglalkozásom van, de egy misszióm is; értékmegőrzés és a művészet éltetése az építészet formanyelvével.”

Baja tehetségei: Végvári Martin-judo A fiatal bajai sportoló nehézségek árán bár, de újra visszatért arra az útra, ami igazán fontos neki.
Baja tehetségei: Cséfalvay Bianka – zongorista Baja bőven tartogat még csiszolatlan gyémántokat. Ismerkedjünk meg egy újabb fiatal tehetséggel!
Baja tehetségei: Bencze Judit – táncos Nemrégiben érkezett haza egy Mexikói turnéról, és még sok izgalom vár rá határokon innen és túl. Ilyen egy táncos élete.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Baja tehetségei: Gálos Viktor – ökölvívó Gálos Viktor szerint a boksz nem veszélyes, viszont alázatot és kitartást igényel. Elmondta nekünk, mit jelent számára.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
Baja tehetségei: Péterfay Dóra – multitalentum Dóri születése óta nem lát, viszont profi zongorista, énekel és három nyelven beszél anyanyelvi szinten. Ismerjük meg!
Baja tehetségei: Ossó Balázs Tehetséges énekes, jó barát, és soha nem adja fel. Ő Ossó Balázs, aki most épp Amerikába készül, szerencsét próbálni.
Tavaszi felfrissülésre vágysz? Irány a masszőr! Itt fáj, ott fáj... és nem csak az időseknek. De mit tehetünk ellene?