Baja tehetségei: Bencze Judit – táncos

Aki mer álmodni, annak előbb-utóbb teljesülnek a vágyai. Bencze Judit, a fiatal bajai táncoslány eddigi pályája is ezt támasztja alá. Járja a világot, s bár sokszor szó szerint szárnyal a színpad felett, mégis két lábbal a Földön jár, és balettcipőkkel tapossa a táncos élet meglehetősen nehéz és rögös útját. Tíz évvel ezelőtt még együtt készültünk színésznőnek, álmodoztunk a világot jelentő deszkákról. Azóta belőle táncos lett, belőlem pedig zenész. A színház iránti szerelem viszont sem nálam, sem Juditnál nem változott, és valószínűleg már így is marad.
 .
Zene, színészet, tánc… Kipróbáltál mindent, mégis utóbbi mellett horgonyoztál le. Miért?
Mindig is mozgékony gyerek voltam, az általános iskola alsó tagozatában néptáncoltam is, de akkoriban nem lett belőle több. Nálam a zene és a színpad szeretetével kezdődött minden. 2003-ban szerveződött a Szent László ÁMK, azóta már Rábl Színpad és Zenei Közösség első iskolai gálaműsora, ahol több műsorszámban is felléptem. Ezzel egy időben pedig láttam egy számomra meghatározó előadást. A kettő együtt egy nagyon erős elhatározást szült bennem, mindenképp a színházzal akartam foglalkozni, de akkor még inkább színésznőként képzeltem a jövőmet.
 .
Úgy gondoltam -és azóta bebizonyosodott számomra, bármely ágban helyezkedik is el az ember- hogy egy színházi embernek mindenhez értenie kell, legyen az prózai színészet, ének vagy tánc. Elkezdtem lehetőségeket keresni, hogy fejlődjek, tanuljak. Így jutottam el az akkor még Bélás Színistúdió néven működő Bajai Fiatalok Színházához, akiknek a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabjuk egyébként is fellelkesített a tánc iránt. Ahogyan mindkét társulatnál egyre többet táncoltam, elkezdtem érezni, hogy ez valami egészen más, mint eddig bármi volt az életemben. A zene és a színészet szeretete is megmaradt, de a tánc hivatássá lett.
 10882355_758195200928105_2694038342476464829_n
.
Melyik társulat nyújtott meghatározóbb élményeket? 
Soha nem választottam, akkor sem, amikor még aktív tagja voltam mindkettőnek, és most sem. Sosem láttam értelmét. Az nyílt titok, hogy bár nagyon szerettem a Bajai Fiatalok Színházához tartozni, a Rábl Színpadot a családomnak tekintettem, oda nyúltak a gyökereim, és ott éreztem otthon magam. Ha viszont “szakmai” oldalról közelítem meg, nincs helye választásnak, annyira különböző oldalakat erősített a két társulat.
 .
A táncról, színpadi ismeretekről, gyakorlatról, próbafolyamatról a Bajai Fiatalok Színháza adott erősebb képet. Kreativitásról, színpadi kifejezésről, kitartásról, egyéniségről, önmagamról pedig a Rábl Színpad. Biztos vagyok benne, hogy egyik nélkül sem lennék ott, ahol most vagyok. Egyformán fontos minden, amit kaptam, és egyformán nagy hasznát veszem mindnek a mai napig. Hálás vagyok érte, hogy így alakult, ennél jobb indulótőkét nem hiszem, hogy kaphattam volna.
 .
Elindulni ezen a pályán önmagában is nehéz, ott maradni viszont annál nehezebb. Minek köszönhető, hogy ilyen kitartó vagy? Mindig tudtad, hogy sikerülni fog?
Voltak mélypontjaim, de azok soha nem arról szóltak, hogy sikerülni fog-e. Volt, ami arról szólt, hogy nem láttam magam előtt a következő lépcsőfokot, vagy ha valami nem sikerült, nem tudtam hirtelen, hogy merre tudnék továbblépni. Volt, amikor nem voltam biztos benne, hogy jó-e az út, amelyiken éppen haladok, vagy hogy elég vagyok-e ahhoz, hogy megálljam a helyem. Hogy elég lesz-e az, amit magammal hoztam, és elég gyorsan tudom-e pótolni a hiányosságaimat? Hiszen olyan emberek közé kerültem, akik ezt csinálják óvodás koruktól, a legjobbaktól tanultak, és sokkal többet tudtak, mint én.
 .
Ha az ember felnő, ki kell alakítania magáról egy reális képet, ismernie kell az erősségeit, és a gyengeségeit, de azt is tudnia kell, hogy a “sikerülni fog” egy olyan összetett és változékony dolog, amit nem lehet realizálni. Az én célom az volt, hogy táncoljak. De ha belegondolok, évek óta táncolok, és még mindig ezért dolgozom. Nem tudom, mikor sikerült, vagy mikor fog. Ez számomra nem egy konkrét esemény, hanem az életem folytonossága. Ez akkoriban természetesen még nem volt ilyen egyértelmű, de sosem tudtam elképzelni, hogy ne táncoljak, úgyhogy nem tartottam fent magamnak a “nem fog sikerülni”-opciót. Ettől függetlenül voltak olyan mélypontok az életemben, amelyekkel nagyon keményen meg kellett harcolnom, és még lesznek is.
10882235_758195140928111_6406086167092907023_n
 .
Folytonosságot említettél, de biztosan volt egy-két jelentősebb meghágni való lécsőfok. Mesélj ezekről!
Érettségi után elvégeztem egy két éves képzést mint színházi táncos, ami nagyon jó volt arra, hogy valamiféle képet kapjak a hiányosságaimról. A második évben felvettek a Coincidance társulatához, ahol a mai napig táncolok. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanulok, táncos és próbavezető szakon. A Coincidance leginkább táncszínházi produkciókat visz színpadra, ez az a vonal, ami hozzám a legközelebb áll. Régebben inkább a musicalek vonzottak, ma már a modernebb műfajok irányába mozgolódok, ebből is látszik, hogy még mindig tudok fejlődni, változni.
 .
Külföldön is sokat táncolsz, ám az országban is több helyen láthatunk Téged. Melyek a legfőbb produkciók jelenleg?
Mostanában egyre több a külföldi turné. Januárban már hagyomány a Németországot és Dániát érintő előadássorozat, nyáron Izraelbe hívtak minket, és 2017 őszére ismét felkérést kaptunk Mexikóba, ahol egy hónapot töltöttünk nemrég, de itthon is láthatóak vagyunk a közeljövőben. Jelenleg az április 16-i John Williams koncertre készülünk, azután pedig a Szentivánéji álom balett előadása lesz látható a Müpában. A Pesti Magyar Színházban a Széttáncolt cipellők című gyermekdarabot és a Merlint játsszuk, nyáron pedig az izraeli turné után hazai előadása is lesz a Szentivánéji álomnak a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
12802785_10208783177959810_5796504047082978045_n
 .
Nektek, táncosoknak nagy figyelmet kell fordítani az erős, vékony testalkat megőrzésére. Hogyan maradsz mindig fitt?
Számomra inkább az a kihívás, hogy rendszert vigyek az életembe. A napjaim általában reggel 8-tól éjjelig tartanak, eközben nehéz időt találni a rendszeres és praktikus étkezésre, hogy az egészségesről ne is beszéljünk. Persze próbálok odafigyelni arra, hogy amit eszem, az természetes legyen, de ennél tovább nem jutok, ugyanis az evés a hobbim. A főzés számomra a pihenés maga, enni pedig bármennyit, bármikor, bármit. Kivéve krumplifőzeléket. A mű dolgokat igyekszem kerülni. Egyébként többek szerint meglepően sokat eszem, nagyjából mint egy jó étvágyú férfi. Sokak szerint lemozgom, azért maradok fitt. Én nem tudom, mert már elég régóta csinálom mindkettőt. Egyszerűen rajongok az evésért, a salátától a pacalig, minden nemzet sajátjától a felülmúlhatatlan bajai halászléig.
.
Az étkezésre való odafigyelés mellett vigyáznotok kell a fizikai erőnlétetek, épségetek megőrzésére. Ha az ember huszon-harminc évet ledolgozott a színpadon, van-e “élet” a tánc után?
A tánc sajnos egy véges szakma. Ha a jövőmre gondolok, érdekel például a tanítás, de számos egyéb dolog is foglalkoztat, amit majd a jövő kitisztáz. Jelenleg táncolok, és igyekszem kihasználni ezt az időszakot, a következő másra vonatkozó terveim pedig majd eldöntik, merre tovább. Ezekről a tervekről viszont még nem nyilatkoznék, mert tapasztalatom szerint változékonyak, és még nem is relevánsak, ami a jelent illeti.

Baja tehetségei: Felső Boróka – építész/grafikus Borcímkék, telefontokok, mesekönyv, illusztrációk, esküvői meghívó, építészet, és világjárás. Ez mind Felső Boróka.
Baja tehetségei: Végvári Martin-judo A fiatal bajai sportoló nehézségek árán bár, de újra visszatért arra az útra, ami igazán fontos neki.
Baja tehetségei: Kovács Gergely – festőművész A művészet akkor valódi, ha igazán őszinte. Eszerint alkot Gergő, aki épp fővárosunkat hódítja meg tehetségével.
Baja tehetségei: Kunos Andrea – színész Kitartás, rengeteg munka és hosszú idő, ami Kunos Andreát a világot jelentő deszkákra juttatta.
Baja tehetségei: Cséfalvay Bianka – zongorista Baja bőven tartogat még csiszolatlan gyémántokat. Ismerkedjünk meg egy újabb fiatal tehetséggel!
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.
Baja tehetségei: Gálos Viktor – ökölvívó Gálos Viktor szerint a boksz nem veszélyes, viszont alázatot és kitartást igényel. Elmondta nekünk, mit jelent számára.
Baja tehetségei: Péterfay Dóra – multitalentum Dóri születése óta nem lát, viszont profi zongorista, énekel és három nyelven beszél anyanyelvi szinten. Ismerjük meg!
Baja tehetségei: Ossó Balázs Tehetséges énekes, jó barát, és soha nem adja fel. Ő Ossó Balázs, aki most épp Amerikába készül, szerencsét próbálni.