A nagy fűmag teszt – Mit vessünk a kertbe?

Itt a szép idő, na meg az idő arra, hogy rendbe tegyük a kertet, a virágokat rendezgessük, a kikopott pázsit helyét beültessük. De figyeljünk oda, hogy milyen fűmagot választunk, mert meglepetés is érhet minket. Ne csodálkozzunk, ha a szórjuk a magot, gondozgatjuk, de végül elő sem kell vennünk a fűnyírót, ugyanis meglepően rossz minőségű fűmagokat is árulnak.

 

A NÉBIH szakemberei a tökéletes fűmag nyomába eredtek. Számos tulajdonságukat vizsgálták. Laboratóriumban ellenőrizték a magok minőségi paramétereit, köztük az összetevők arányát, tisztaságát, idegen mag tartalmát, csírázó képességet, de GMO vizsgálatra is sor került.

 

A 9 fűmag minta közül 5 esetben hatósági eljárást kellett indítani, így csak 4 minta vehetett részt a kedveltségi vizsgálaton.

 

A fűmagok óriási kínálatából a sport fűmagkeverékek a legkeresettebbek, így ezekből a magokból válogattak a szakértők.

 

Tisztaság

A vetőmag tisztasága a fajazonos magok arányát jelenti, az idegen magvak és szennyeződések természetesen rontják a minőségét. Fontos tudni, hogy milyen gyommagvak vannak a csomagban, nehogy önszántunkon kívül ezeket vessük el. A tisztaságvizsgálatkor a szakemberek Hamupipőke módjára 2500 magot választanak szét egyesével.

 

Két termék esetében nem egyezett az összetevők aránya a csomagoláson feltüntetett értékekkel. Az egyik 20 százalékkal kevesebb vöröscsenkeszt tartalmazott, a másiknak a rétiperje tartalma tért el 10 százalékkal. Egy harmadik terméknek pedig az idegenmag tartalma magasabb volt a megengedettnél.

 

Csírázó képesség

Fotó: szupermenta.hu

Fotó: szupermenta.hu

A csírázóképesség vizsgálatakor laboratóriumi körülmények között 100 fűmagot tesznek nedves szűrőpapírra, és megfelelő hőmérsékleti és fényviszonyok mellett csíráztatják őket. Ezt négy alakalommal ismétlik meg. A csírákat akkor értékelik, amikor minden létfontosságú szervük kifejlődött, ez fűfajtától függően lehet 14-től 21 nap. Az értékeléskor meghatározzák az ép és beteg csírák, valamint a holt magvak arányát.

Három termék csírázóképessége nem érte el a jogszabályban meghatározott határértéket.  Egy esetben a minimum 75%-os csírázóképesség csupán 8% százalékot teljesített.

 

GMO vizsgálat

Magyarországon az Alaptörvény is rögzíti hazánk teljes GMO mentességét, egyben genetikailag módosított (GM) pázsitok telepítése is tilos. Megnyugtató, hogy egyik tétel sem tartalmazott ilyen szennyeződést.

 

Jelölési hibák

Egy terméknél komoly jelölési hibát találtak. Nem tüntették fel a kiszerelés idejét, vagyis azt az időpontot, amikor a minőségét utoljára vizsgálták, valamint a doboz minden tartalmát.

A hivatal az 5 hibás terméke esetében nem a termék előállítójával, hanem az élelmiszerlánc utolsó szereplőjével, azaz a fűmagkeverék forgalmazójával szemben intézkedik.

 

Végeredmény

A kedveltségi rangsorba csak azok a termékek kerültek, melyek megfeleltek az előírásoknak, illetve a szakértők kiszámolták, hogy mennyibe kerül egy négyzetméter földterület befüvesítése.  A minőséget a csírázóképesség, a dobozban található fűfajok tényleges aránya és az abból levont egyéb szennyező anyagok adták.

  1. Agro LargoProfi Garden Stadion Sport; 1799 ft/ 1kg
  2. Agro LargoMagic Garden Biliárd Sport; 1795 ft/ 1kg
  3. TurflineSport Hot; 1999 ft/ 1kg
  4. Sport und Spielplatzrasen, Sport és Játékfű; 2800 ft/ 1kg

 

Termékteszt: Szupermenta

Paprikákat vizsgált a NÉBIH – íme a rangsor! A szakemberek laboratóriumi körülmények között 46 db terméknél végeztek vizsgálatot.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Minden, amit a kutyatápokról tudni érdemes Régóta tudjuk: nem a legdrágább a legjobb. Olyat is mutatunk, amellyel Te is tesztelheted, milyen tápot adsz a kutyádnak.
Megbukott egy kávé a NÉBIH kávészemléjén Kávészemle: amikor a kávéból bukta lesz. A NÉBIH 39 őrölt pörkölt kávét vizsgált meg civilek és baristák bevonásával.
Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak Gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, kenuval és erdei vasúttal is bejárhatjuk. Most a gyalogos útvonalakat mutatjuk be.
Ezek a legjobb tejcsokoládék Imádod a tejcsokoládét? Cikkünkből kiderül, melyik a legjobb.
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
Élet szagok nélkül Becsüld meg a rossz szagokat is, sivár és veszélyes lenne nélkülük az élet.