526 éve halt meg Mátyás, az igazságos

I. Mátyás magyar király 1443. február 23-án Kolozsváron jött a világra Magyarország első kormányzója, a törökverő Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet másodszülött fiaként. Humanista szellemiségű nevelést kapott, több nyelven beszélt, eredetiben olvasott Nagy Sándor bátorságáról, Hannibál találékonyságáról szóló elbeszéléseket. Élete a legerősebb magyar családok véres összecsapásain, külhoni raboskodáson, pestisben elhunyt uralkodókon és házassági ígéreteken át vezetett a trónig.

matyas-1024x576


Tizenöt éves volt, amikor László bátyjának kivégzése és V. László király halála után, 1458. január 24-én a pesti (rákosi) királyválasztó országgyűlésen a főpapok és a főurak megegyeztek királlyá választásában. (Podjebrád György cseh kormányzó – akit 1458-ben királlyá választottak – Mátyást csak azzal a feltétellel engedte haza prágai fogságából, hogy feleségül veszi lányát, Podjebrád Katalint.) Ezután híveinek támogatásával királlyá tették, de még csak tizenöt éves volt, ezért az országgyűlés öt évre édesanyja testvére, Szilágyi Mihály személyében kormányzót állított mellé.

 

 

 

Február 14-én Mátyás bevonult Budára, ahol a Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban trónra ültették. A Szent Korona azonban nem volt Magyarországon, III. Frigyes német-római császár csak 1463-ban adta vissza, súlyos váltság fejében. Mátyás Bécsújhelyen megállapodást kötött a császárral a török elleni küzdelemről és a trónutódlásról, amennyiben fiú örökös nélkül halna meg, a magyar trónt Frigyes fia, Miksa örökli.
Hunyadi Mátyást így csak uralkodása hatodik évében, 1464. március 29-én koronázta királlyá az esztergomi érsek Székesfehérváron, a középkori királyi bazilikában. Ezzel lezárult uralkodásának első szakasza, amelyben a királyi hatalom külső megszilárdítására törekedett. Ezt követően megfékezte a bárókat, a fontosabb tisztségekbe saját köznemesi és polgári származású híveit ültette, majd kiépítette a központi hatalmat. Megreformálta az államháztartást, tovább fejlesztette az államszervezetet, a hatalmas adóbevételekből zsoldos hadsereget (Fekete sereg) verbuvált.

 

Fontos törekvései közé tartozott a gazdaság felvirágoztatása és értékálló, külföldön is megbecsült pénz kibocsátása. Külpolitikai téren megosztotta figyelmét a török veszély és nyugati törekvései között. Uralkodása alatt élte a középkori magyar állam fénykorát, vált európai nagyhatalommá. 1469. május 13-án Mátyást cseh királlyá is megválasztották.

 

A magyarországi reneszánsz meghonosítója volt. Nagy művészetpártolóként sokat tett a kultúra fejlesztéséért, udvara a humanista alkotóművészek gyűjtőhelye volt. A kultúra mecénásaként tovább építtette a budai és visegrádi palotát, támogatta a könyvkiadást, hatalmas könyvtára, több mint 5 ezer kötetes volt, Corvina-kódexeinek egy részét az Országos Széchényi Könyvtár őrzi. Csillagvizsgálót állíttatott fel Budán. Mátyás király háromszor nősült, első felesége fiatalon halt meg, a második, a cseh Podjebrád Katalin, a harmadik Aragóniai Beatrix volt, de egyikük sem szült Mátyásnak utódot. Törvénytelen fia, Corvin János, egy bécsi polgárlánytól származott, de utódlását nem tudta keresztülvinni.
Mátyás 1490. április 6-án váratlanul halt meg Bécsben. Halála után holttestét hajón Budára vitték, innen került Székesfehérvárra. Földi maradványait az uralkodása idején kibővített királyi koronázó templom fogadta be. Halálát trónviszály követte, hódításai gyorsan elvesztek. A trónon II. Ulászló cseh király követte. A magyar néphagyomány Mátyás alakja köré egész legendafüzért font, számos népmese szól róla, ezekben a bölcs és igazságtevő király álruhát öltve vegyült el a nép között, hogy ellenőrizze, mi történik az országban. Ezeknek egy kis része valószínűleg megfelel a valóságnak, mint például a Mátyás király és Kinizsi Pál találkozásáról szóló monda. A többi azonban kitaláció.

magyaro-matyas-terkep

Magyarország Mátyás király halálakor.

A mondák szerint Mátyás néha egyszerű ruhába öltözve járta végig az országot, hogy közelebbről megismerje a nép gondjait és orvosolja azokat, az önkényeskedő főurakat pedig megbüntesse. A valóságban természetesen lehetetlen lett volna, hogy egy király csak úgy eltűnjön, főleg mivel Mátyás szeretett mindent személyesen intézni. Mátyást életében sem a nép, sem a főurak nem kedvelték. A nép azért, mert a sok háborúval együtt jártak a hatalmas adók is, a főurak pedig azért, mert Mátyás nem dinasztiából származott, hanem „csak” egy hozzájuk hasonló főúr gyermeke volt.

 

 

 

Halála után azonban a nép sokszor visszasírta, ugyanis utóda, II. Ulászló nagyon gyenge kezű uralkodó volt, akinek uralma alatt a főurak szabadon garázdálkodhattak, és nem volt, aki megakadályozza törvénytelenségeiket. A főurak csak a Mohácsi csatát követő időszakban jöttek rá nagyságára, hiszen az országot soha nem látott gazdagságba vezette.

 

 

Forrás: Sajtó- és fotóarchívum, Wikipédia 

Ezek a legjobb tejcsokoládék Imádod a tejcsokoládét? Cikkünkből kiderül, melyik a legjobb.
Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak Gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, kenuval és erdei vasúttal is bejárhatjuk. Most a gyalogos útvonalakat mutatjuk be.
55 éve járt először ember a világűrben 1961. április 12-én Föld körüli pályára bocsátották a világ első, embert szállító űrhajóját, fedélzetén Gagarinnal.
Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Polgári engedetlenséget hirdet a Tanítanék mozgalom Demonstrációra hívják a tanárokat, ám az akció alatt nem lesznek ellátatlanok, vagy felügyelet nélkül a gyerekek.
Célba ért a bevallási nyilatkozat? Így kérdezd le! Telefonos ügyfélkapu, illetve a NAV ügyfélszolgálata segítségével ellenőrizhetjük.
Nem mindegy, milyen sóval sózod meg ételedet A vizsgált 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás. 8 terméknél közel fél millió forint bírságot szabott ki a NÉBIH.
Csodálatos természet: Sárkányok márpedig léteznek! Földünk számos különleges állatfajnak ad otthont, sokan közülük akár mesebeli lények is lehetnének.