Tavaszi felfrissülésre vágysz? Irány a masszőr!

A masszázs már több évezred óta segít testi és lelki feltöltődésünkben. A legelső lejegyzések i.e. 2007-ből származnak, mégpedig Kínából. Ezt orvospapok alkalmazták, és a Thai Chi-val (aktív-passzív torna) kombinálták. Ausztráliában, a Tahiti szigetén élő őslakosok is végeztek masszázst, Indiában pedig illóolajokkal, gyógyító hatású fürdőkkel együtt alkalmazták. A görög-római kultúrában a masszírozás az egészségmegőrzés egyik alappillére volt, a testmozgás, a helyes étkezés és a gyógyfürdők mellett. Napjainkban is rendkívül népszerű e kényeztető, gyógyító eljárás minden fajtája. A témában a Jardin Masszázs Szalon Baja okleveles gyógymasszőre, Tamás volt segítségünkre.
 .
A svéd masszázs képzi valamennyi európai masszázsfogás alapját. Öt alapfogását kombinálva kiválóan felfrissíti a szervezetet. Fokozza a vérkeringést, javítja az emésztést, fájdalmat csökkent, felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenekelőtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását. Masszázsfogásai – simítás, dörzsölés, ütögetés, gyúrás, váltott nyomástechnikák, vibrálás – testünk élettani feladataira, funkcióira gyakorolnak hatást. A keringési és anyagcsere folyamatok révén kiváltott ingerekre a test távolabbi részére is hatunk. Ezáltal maximális közérzetjavító hatás érhető el, mely egyben harmonizálja is a testi funkciókat.
 
A gyógymasszázs részben a svéd masszázs alapfogásait, azok bővített távolhatásainak fogásait alkalmazza a test gyógyítása érdekében. A masszázs során a vérkeringés és nyirokkeringés fokozódik, az izomzat teljesítőképessége növekszik. Megszűnnek a bőr alatti kötőszöveti rétegben lévő feszülések, letapadások, hegesedések, ezáltal javul a test fizikai terhelése, egyoldalú statikai rendellenességek korrigálhatók.
 .
A szegment masszázs során a vegetatív idegrendszer által, az idegszálak, az ingerületek szegmentális távolhatásait használják. Egy-egy kilépő idegszálhoz (szelvényhez) tartozó bőr, izom, csonthártya, csont, zsigeri szerv kapcsolható, így élettani működésében a vér és nyirokkeringés befolyásolása által hatást gyakorolhatunk rá.
 
A nyirokmasszázs a szervezet védekező rendszerének működését segíti. A szervezet nyirokproblémáját jelzik a bekeményedett nyirokcsomók, melyek a bekerülő kórokozókat, idegen- és méreganyagokat szűrnék ki. A masszázs során segítjük a nyirokutak áramlását, a reflexzónák masszázsa során egyfajta csökkenő és növekvő nyomásterápiát alkalmazva hatást gyakorolunk a bőrre és a bőr alatti szövetekre, így fokozva a keringését.
A reflexmasszázs alapja a bőrfelület, idegrendszeri pontok, zónák ingerlése által reflexhatás kiváltása a hozzátartozó szervekre, azok stimulálása. A reflexológia szerint 3 testrészen tükröződik az egész emberi szervezet, a fülön, a talpon és a kézen, így az egész szervezetre távolhatást lehet gyakorolni, az energiatorlódást és az energiahiányt egyensúlyba hozza. A betegség előfeltétele, hogy a szervezetben energiazavar lépjen fel. A reflexmasszázs meg tudja szüntetni az energiazavarokat, és harmonizálni tudja a szervezetet, tehát betegségmegelőző hatású. A szervezet öngyógyítását indítja el.
 .
Normalizálja az energia viszonyait, oldja a stresszt, a feszültségállapotot, optimalizálja a vérellátást, az idegrendszert, javítja a homeosztázis megvalósulását, a salakanyagok kiürítését. Segíti a holisztikus szemlélet kialakulását, a test, a lélek, a szellem harmóniáját. Az egyes reflexpontok érzékenysége, vagy fájdalma jelzi, hogy a hozzátartozó belső szervben funkcionális zavar, vagy megbetegedés jött létre. A reflexológiának szabályozó, kiegyenlítő és harmonizáló hatása van.
 
 
Ne sajnáljunk tehát időt, és némi pénzt áldozni a masszázsra, hiszen szervezetünk kívül-belül meghálálja majd. Első az egészség!

Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak Gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, kenuval és erdei vasúttal is bejárhatjuk. Most a gyalogos útvonalakat mutatjuk be.
Baja tehetségei: Felső Boróka – építész/grafikus Borcímkék, telefontokok, mesekönyv, illusztrációk, esküvői meghívó, építészet, és világjárás. Ez mind Felső Boróka.
Baja tehetségei: Végvári Martin-judo A fiatal bajai sportoló nehézségek árán bár, de újra visszatért arra az útra, ami igazán fontos neki.
Chia mag – Ez történik, ha elkezded fogyasztani A fekete magocska méltán szerepel a superfood-ok listájának élén. Ha fogyasztod, garantáltan érezni fogod!
Hol rontod el a diétádat? Egy ideje már fogyókúrázol, de még mindig ugyanannyit mutat a mérleg? Segítünk, miért!
Baja tehetségei: Engler Zsuzsanna – testépítés Korán kel, süt-főz, reggelit csomagol, keményen dolgozik, szuper anyuka és még szuperül is néz ki. De hogyan csinálja?
Ezért fontos a reggeli A nap egyik legfontosabb étkezése, mégis sokan kihagyják. Elmondjuk, miért NE induljunk el reggeli nélkül!
Remekeltek a Bajai Vízisport Klub sportolói A télen leginkább szárazföldi tréningeket végeztek a sportolók, de a jó időnek köszönhetően már vízen is tudnak készülni.
Sétáltass okosan! – Fontos szabályok bajai gazdiknak A te négylábúd is szeret szökőkútban fürdeni? Vagy inkább a Sugót kedveli? Nem árt, ha figyelünk a szabályokra!