Rekordmértékben bővült a női foglalkoztatottság

Több mint 200 ezerrel nőtt a munkában álló hölgyek száma a 2010-es szinthez képest, ezzel a rendszerváltoztatás óta nem látott szintre emelkedett a női foglalkoztatottság Magyarországon – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. konferenciáján.

 

A vállalkozó nők, illetve a női vezetők fővárosi turizmusban és az idegenforgalomban betöltött szerepéről szóló tanácskozáson Varga Mihály elmondta: a kormány eltökélt abban, hogy tovább csökkenjen a nemek közötti jövedelemkülönbség, illetve a vezető beosztásoknál megfigyelhető aránytalanság.

 

Az elmúlt évek családokat segítő intézkedéseinek köszönhetően a nők munkába állását kedvezőbb lehetőségek segítik, és megsokszorozódott a kisgyermekek ellátását szolgáló intézmények befogadóképessége is – közölte a szakminiszter. „Ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők számára ne választásként merüljön fel a munka vagy család, a karrier vagy anyaság” – szögezte le Varga Mihály.

 

A magyarországi nők munkavállalásáról szólva a szakpolitikus elmondta: az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarországon a 2 százalékos uniós átlagnál lényegesen gyorsabb ütemben, 7,4 százalékkal javult a női foglalkoztatás 2010. és 2015. között.

 

A hazai vállalkozások és a kormány közös eredményének tartja a tárcavezető, hogy a magyar gazdaság szinte minden mutató tekintetében rekordokat ért el, legyen szó a növekedésről, a foglalkoztatás emelkedéséről, az adósságcsökkentésről vagy éppen a turizmus ágazatának fejlődéséről.

 

Megjegyezte, a turizmusban a becslések szerint 30 százalékos a női vezetők aránya, de az utazásszervezésben például ez a szám még magasabb, 45 százalék körüli. Az ágazat szerepe azért is igen fontos, mert a bruttó hazai termék több, mint 10 százalékát állítja elő, és a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja.

 

A turizmus tavalyi, kiemelkedően sikeres évében meghatározó szerepet játszott Budapest is, ide érkezett az összes külföldi vendég kétharmada, és a főváros realizálta a kereskedelmi szálláshelyek összes bevételének 45 százalékát – emlékeztetett Varga Mihály.

(forrás: kormany.hu)

Most vasárnap már nyitva lehetnek a boltok Az Országgyűlés akár már kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat a most benyújtott előterjesztésről.
Külföldi sajtó a magyarországi migránsválságról – Le Figaro "Kelet-Európa távolodik-e a nyugati modelltől?" címmel közölt terjedelmes elemzést a Le Figaro.
Újra megnyitnak 3 horvát-magyar vasúti átkelőt Vlaho Orepic horvát, és Pintér Sándor magyar belügyminiszter sajtótájékoztatón jelentették be megállapodásukat.
Exporttámogató program indul magyar vállalkozásoknak A Google, Budapest Bank, Magyar Posta, Big Fish és az Espell Zrt. kezdeményezésében valósul meg.
A történelem írásbelikkel folytatódnak a vizsgák Az írásbeli feladatsort mintegy 60 %-ban magyar, 40 %-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.
Túl vannak a diákok a matek érettségin is A vizsgázók közép- és emelt szinten is használhattak függvénytáblázatot, zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt.
“Jövőre családok tízezrei költözhetnek be új otthonukba” Családi otthonteremtésre jövőre nagyságrendileg 100 milliárd forintot tartalmaz a 2017-es költségvetés.
Átadták a francia hatóságoknak Salah Abdeslamot A hajnali órákban teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések mellett elhagyta Belgiumot a terrorista.
Először végeztek mélyaltatás nélküli tüdőműtétet Magyarországon Az operáció utáni időszak a betegek számára komplikáció nélkül telt, rövid ápolási idő után távozhattak otthonukba.