Polgári engedetlenségi akció volt Baján és Jánoshalmán is

A Tanítanék Mozgalom országszerte buzdította a pedagógusokat, hogy fogjanak össze, és ma reggel 8 és 9 óra között minél látványosabb megmozdulással csatlakozzanak a tiltakozáshoz. Az akció célja, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra az oktatás teljes reformja érdekében, de elsősorban az, hogy érdemi tárgyalások induljanak a Civil Közoktatási Platform 12 pontjáról.

 

Olyan problémákat foglaltak 12 pontba, amelyek könnyen megoldhatóak lennének, mint például a tankönyvrendelés, iskolatípusok átnevezése, új kerettantervek a szakképzésben, óraszámcsökkentés, különleges bánásmódot igénylő tanulók problémái, szegregáció, működési források biztosítása.

 

Mivel Magyarországon a sztrájktörvény megköti a szakszervezetek kezét, a pedagógusok a polgári engedetlenséghez folyamodtak.

 

A polgári engedetlenség azt jelenti, hogy valamilyen magasabb rendű jogi vagy erkölcsi normára való hivatkozással, törvénysértő, de erőszakmentes és jóhiszemű módon tiltakozunk egy súlyos jogsérelem vagy igazságtalanság ellen.

 

Kiskátéjukban az áll, hogy a Köznevelési Kerekasztalon zajló tárgyalások nem elfogadhatóak, a megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően; a sajtónyilvánosság hiánya, a valós szakértők és döntéshozók távol tartása, valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik. Fel akarják számoltatni a centralizált, alulfinanszírozott, nem az iskolai autonómiára építő struktúrát, ahol a döntések az iskoláktól távol születnek.

 

Egyes iskolákban a tanárok fákat ültettek, máshol szemetet szedtek, és volt, ahol a szülőkkel együtt élőláncként ölelték át az iskolát. Értesüléseink szerint Baján csak a III. Béla Gimnázium vett részt az akcióban, a térségből pedig a Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola Gimnázium és Szakközépiskola csatlakozott.

 

Gyülekező a III. Béla Gimnázium előtt

Gyülekező a III. Béla Gimnázium előtt

 

A III. Béla Gimnázium néhány oktatója és diákja „KICSENGETÉS” nevű flashmobot szervezett ma reggelre egy facebook eseményen. A gyülekező 8 óra helyett már 7 órakor megkezdődött. Használt kockás anyagokból készítettek szalagokat, és emblematikus helyeken álló oszlopokra kötözték őket. Gyerekek rajzoltak az aszfaltra, a gimnazisták pedig bentről figyelték az eseményeket. Később bicikli csengőkkel és telefonokkal csengettek, szimbolizálva ezzel az iskolából való kicsengetést.

 baja

A Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola Gimnázium és Szakközépiskola alsó tagozatos tanulóinak kb. 90 százaléka az udvaron töltötte az időt 8 és 9 óra között, a felső tagozatosok fele szintén osztálytermen kívül volt. Eközben a pedagógusok a szülőkkel, az iskola előtt elhaladó érdeklődőkkel, illetve másik iskolákból megjelent tanárokkal töltötték el az időt, és beszélték meg a felmerült problémákat.

 

Néhány iskolában elmondták, hogy nem vettek részt az akcióban (többek között azért, mert nem tartoznak a KLIKK-hez), de együtt éreznek a pedagógusokkal. Volt, ahol a szülők 8 órakor gyülekeztek a portánál, de mikor látták, hogy a pedagógusok nem csatlakoznak, hazamentek. A legtöbb iskolát nem sikerült elérnünk vagy nem szerettek volna nyilatkozni.

A III. Béla Gimnázium előtt

A III. Béla Gimnázium előtt

Ismét Veterán Jármű Találkozó, két napon át, a Petőfi-szigeten Közeleg a benzingőzös hétvége! A veterán járművek és a motorosok is találkoznak a Bajai Motoros Egyesület szervezésében.
Habzik a Sugovica vize A Vízügyi Igazgatóság elmondása alapján a habzás természetes és mesterséges jelenség is lehet.
Egyre vonzóbb energiaforrás a Nap Környezetkímélő megoldásokban kell gondolkodnunk hosszútávon, és a napenergia bizonyul az egyik legjobb energiaforrásnak.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.
Biológiai gyógyszerek – Biotechnológia a gyógyszeriparban A tünetek kezelése helyett a fő problémát célozza meg a gyógyszeripar csúcsterméke.
Így tornáztasd a szemedet – Meglátod, megéri! A szem túlterhelését leginkább a számítógép előtt eltöltött órák okozzák, de szemtornával megelőzhetjük a bajt!
Humai – Halhatatlanná válhat a tudatunk 2040-ben már visszahozhatja az embereket a halálból a mesterséges intelligencia.
Jövő idő: Bionika – tudományok találkozása A kutatók előtt új kapuk nyíltak meg, és fantasztikus eredményeket mutatnak a bionika területén.
A digitális kor gyermekei A technológia megváltoztatta a gyerekkort, ezért más változásokra is szükség lenne, minél előbb.