Sok paradicsom, nagyon kis helyen

Beléptünk a márciusba, úgyhogy ha otthon termesztett paradicsomunkat minél előbb szeretnénk szüretelni, akkor ideje előkészíteni a magokat, és akár már a héten elvetni. Kezdő kertészetnek is biztató lehet paradicsommal próbálkozni, mert a palántákat nem túl bonyolult nevelgetni, és nagy eséllyel hoznak bőséges termést. Egy olyan módszert mutatunk, amivel nagymértékben növelhetjük a paradicsom terméshozamát, akár egészen kis helyen is.

 

Ha nincs akkora kerted, hogy minden zöldségfélének hosszú ágyásokat áldozz, akkor redukáld le a paradicsom helyét, mert kis helyen még nagyobb hozamot el lehet vele érni.

A követező módszer James Bryantől származik. Nem kerül sokba, és bárki elkészítheti. Ezzel a módszerrel biztosítva van a növény számára minden, ami szükséges a bőséges terméshez: tökéletes növekedési feltételek, a csöpögtető öntözés és a támaszték.

 

paradicsom

Mielőtt a helyet kiválasztjuk, érdemes tudni, hogy egyes növények szomszédsága jó hatással van a növekedésre, vannak viszont olyan párok, amelyek nem tűrik meg egymás társaságát. A paradicsom például a fokhagymával és a snidlinggel jó páros. Serkentik a növekedését, javítják az ízét, és távol tartják a kártevőket.

Lazítsuk fel a talajt azon a részen, ahova ültetni szeretnénk. Szükség van egy vödörre, melynek fúrjunk lyukakat az aljára, majd az oldalára is az aljától kb. tíz centire. Ezután 15-20 centi mélyen ássuk be a földbe, és tegyünk bele pár lapát komposztot.

 

 

Jöhetnek is a palánták, ültessük őket a vödör köré. Ezzel a módszerrel locsolni sem kell sűrűn, elég minden másnap megtölteni a vödröt vízzel. Ahogy az apró lyukakon szivárog a víz, eljuttatja a komposztból a tápanyagokat is a paradicsomhoz, és ami még nagyon fontos, hogy biztosított az egyenletes vízellátás.

paradicsom2

Utolsó lépésként jöhet a támfal, hogy minden ágacska és szár meg tudjon kapaszkodni. Erre egy drótháló a legalkalmasabb. A támfallal biztosíthatjuk a növény egyenletes növekedését.

Ha a növények megfelelő mennyiségű napfényt is kapnak, akkor már tényleg biztosítva van számukra minden, és hipp-hopp megjelennek az első virágok. Hosszú nyarakon júliustól, októberig is szedheted a friss terméseket.

Rövid távon egészség, hosszú távon betegség Az egyik legveszélyesebb diéta után kutattunk. Biztos, hogy egészséges a nyers táplálkozás?
4 ínycsiklandó sós muffin recept Számtalan variációban el lehet készíteni a muffint. Most a kedvenc sós muffin receptjeinket válogattuk össze.
Varázsolj ünnepi illatokat az otthonodba! Miért költenél légfrissítőkre, mikor minden kéznél van ahhoz, hogy csodás illatokat varázsolj?
9 őszi frizura ötlet Egyszerűen elkészíthető, csodaszép frizurák egyenesen a kifutóról.
Hogyan használjuk a rossz harisnyát? Ne dobd ki a szétszakadt harisnyádat, inkább adunk ötleteket, mire hasznosíthatod még!
Délutáni szundi vagy kávé? Egy serkentő kávé vagy egy pihentető szundi? Cikkünkből kiderül melyik a hatásosabb!
Gyógynövény szüret Ha esetleg eddig nem jutott rá időd, vagy most kedvet kapsz hozzá, akkor van néhány, amit még bespájzolhatsz télre.
Házi fagyi receptek Isteni fagylaltokat készíthetünk otthon is. Mutatunk néhányat amivel lehűtheted magad a kánikulában.
Depresszió ellen hígított napfény A homeopátia az alternatív medicina egy külön kis ágazata, nem szabad összekeverni egyéb természetes gyógymódokkal.