Nem mindegy, milyen sóval sózod meg ételedet

A só a történelem folyamán mindig fontos alapanyag volt. A korábbi évszázadokban, amikor még a hűtőt nem ismerték, sóval tartósítottak. A minőségi konyhasó adalékanyagokat is tartalmaz. Lássuk, milyen eredményre jutott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a speciális sók vizsgálata során. 

 

A jódozott, fluorozott, csökkentett nátrium-tartalmú és jelölésükben a termék különleges tulajdonságaira utaló állításokat tartalmazó sók célellenőrzése során laboratóriumban vizsgálták meg a szakembererek a termékek összetételét, továbbá a csomagoláson található jelöléseket.

 

A hazai boltokban található teljes kínálat átfogó vizsgálata érdekében nemcsak kereskedelemben, hanem internetes rendelés útján, valamint helyszíni ellenőrzéssel egybekötve végeztek hatósági mintavételt. Végül 45 féle speciális só vizsgálatára került sor.

különféle-sók-500x333

szupermenta.hu

Laboratóriumban ellenőrizték a dúsított termékek ásványi anyag-tartalmát, fizikai és kémiai jellemzőit, a hozzáadott adalékanyag mennyiségét, valamint az érzékszervi tulajdonságokat. A jelölésükre, köztük például az egészségre vonatkozó vagy gyógyhatásra utaló állításokra kiemelt figyelmet fordítottak a hatóság munkatársai.

 

Leggyakoribb hibaként fordult elő, hogy a tápértékjelölést nem vagy hibásan tüntették fel. Azon termékek jelölésén, melyekhez ásványi anyagokat (pl. jódot illetve fluort) adnak, kötelező tápértékjelölést feltüntetni, az ásványi anyag mennyiségét pedig a napi ajánlott táplálkozási referenciaérték százalékában is meg kell adni.

 

A jódozás céljából hozzáadott vegyületek (kálium-jodid vagy kálium-jodát) bomló vegyületnek számítanak, ezért a jódozott sók jódtartalma folyamatosan csökken. Ezért sem jelölheti jódozott termékét korlátlan minőségmegőrzési idővel az előállító, de elsősorban a vonatkozó jogszabály írja elő kötelező jelölési elemként a minőségmegőrzési idő feltüntetését, mely alól csak a természetes sók kaptak kivételt ebben a kategóriában. A korlátlan minőségmegőrzési idővel jelölt termékek közül kettő nem volt nyomon követhető, mivel a csomagolásukon nem szerepelt tételazonosító jelölés. Ezek a termékek azonnali hatállyal kivonásra kerültek a kereskedelmi forgalomból.

 

Súlyos hibának számít, ha a termék jelölésén nem jelölik a hozzáadott adalékanyagot. Azokat a termékeket, amelyek csomagolásán nem volt feltüntetve a csomósodást gátló anyag, illetve a jódozott só megnevezése ellenére nem tartalmazott jódot, a kereskedelmi forgalmazástól eltiltotta a hatóság, melyek következtében a felelős vállalkozások saját hatáskörükben azonnal kivonták a forgalomból a hibás tételeket.

 

A jódozott sókat kálium-jodiddal (KI) vagy kálium-jodáttal (KIO3) dúsítják. A NÉBIH által vizsgált jódozott sók jódtartalma átlagosan 1500-3000 µg/100g közötti. Egyes nem jódozott sók is tartalmaznak jódot akár 1000-1500 µg/100g mennyiségben. A fluoriddal dúsított sók esetében 18 illetve 24,2 mg/100g mennyiséget mértek, ezek megfeleltek a jelölésen szereplő értéknek. Négy termék esetében a mért érték a tűréshatárok figyelembevételével is alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot.

diagram-01

szupermenta.hu

 A sók akkreditált érzékszervi bírálata során a külső megjelenésen kívül a szín, szag és íz tulajdonságokat is vizsgálták a bírálók. A szakemberek mind a 45 termék érzékszervi tulajdonságait megfelelőnek ítélték. Minden termék idegen szagtól és íztől mentes, jellemzően sós ízű volt.

 

A só összetapad kiváló vízfelvevő képessége miatt, amit az érzékszervi vizsgálatok során néhány terméknél a szakemberek is megállapítottak, ezért fontos a száraz, vízmentes körülmények közötti tárolás biztosítása. Megnyugtató hír azonban, hogy laborvizsgálatok alapján a termékek víztartalma megfelelt a határértéknek.

 

Só esetében fontos szempont a jól szóródó tulajdonság. A finomabb szemcsés sók jobban megkötik a vizet. Az ilyen típusú, általában finomított sókhoz csomósodást gátló adalékanyagot adnak. A nagyobb szemcseméretű sók jellemzően nem tartalmaznak csomósodást gátló anyagot, a 45 vizsgált termék közül 19 termék nem tartalmazta ezt az adalékanyagot a jelölés szerint. A vizsgált 45 termékből 43 esetében megfelelőnek bizonyult a nátrium-klorid tartalom.

 

A szabvány által megjelölt fémekre – cink, réz, ólom, arzén, higany, kadmium – irányuló vizsgálatok is azt igazolták, hogy mindegyik termék fémtartalma megfelelő. A réz, arzén, higany és kadmium jelenlétét egy esetben sem mutatták ki. Kalcium– és magnéziumtartalom szempontjából a vonatkozó határértéket meg sem közelítették a mért értékek, egy termék kivételével, mely kb. feleannyi kalciumot tartalmazott, mint a csomagolásán jelölt érték.

 

A hatóság végül a jelölések miatt találta a legtöbb kivetnivalót. 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás. 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók főként jelölési jogsértések miatt. A többi 8 terméknél tapasztalt súlyosabb hiba miatt közel fél millió forint bírság került kiszabásra, például nem jelölt csomósodást gátló adalékanyag, jelenléte illetve jódot nem tartalmazó termék „jódozott” megnevezése miatt.

A gyerekek kedvenc reggelije sem mindig megbízható (+VIDEÓ) A vizsgált 21 termékből 19 termék esetében hatósági eljárás indult.
Ezek a legjobb tejcsokoládék Imádod a tejcsokoládét? Cikkünkből kiderül, melyik a legjobb.
Itt a nagy citromos sör teszt Kíváncsi vagy, melyik a legjobb citromos sör? Olvasd el cikkünket!
Csempéssz zöldséget a tányérra! – Trükkök szülőknek Nem eszik a gyerkőc zöldséget? Remek ötleteink vannak!
526 éve halt meg Mátyás, az igazságos Mátyás király valóban igazságos volt? Úgy szerette népe, mint ahogy az a mondákban él? Cikkünkből kiderül.
Országos tejtermék-ellenőrzést indít a NÉBIH A Nébih ellenőrzése a beszerzési ár alatti értékesítésre terjedhet ki.
Célba ért a bevallási nyilatkozat? Így kérdezd le! Telefonos ügyfélkapu, illetve a NAV ügyfélszolgálata segítségével ellenőrizhetjük.
Chia mag – Ez történik, ha elkezded fogyasztani A fekete magocska méltán szerepel a superfood-ok listájának élén. Ha fogyasztod, garantáltan érezni fogod!
A nagy vajpárbaj – mi kerüljön a kenyérre? Összesen 33 hazai és külföldi vajat teszteltek szakértők. Nézzük, melyek a dobogósak!