Mi értelme volt átállítani az órát?

Vasárnap átléptünk a nyári időszámításba, kinek örömére, kinek bánatára. Legtöbb elektromos eszközünk automatikusan át is állt az új időre, mi meg még csodálkozunk néhány napig, hogy milyen sokáig nem kell lámpát kapcsolni. Lássuk honnan ered ez a rendszer, és maradt-e egyáltalán értelme az időtologatásnak napjainkra.

 

Benjamin Franklin már 1784-ben ajánlotta a nyári időszámítás bevezetését gyertya spórolás céljából, de végül csak az első világháború idején került rá sor, hogy több üzemanyagot tudjanak megtakarítani háborús célokra. A németek kezdték, majd követte őket Nagy-Brittania, Amerika és még sok más ország, de a háború után visszaállt a szokásos időszámítás. A második világháború kitörésekor ismét átállították az órákat, Amerikában „war time”-nak nevezték el.

 

Magyarországon 1954-ben vezették be először energiakapacitási problémák miatt, majd 1958 és 1979 között szünetelt. 1980-tól vezették be újra energiamegtakarítás miatt és, hogy alkalmazkodjunk a többi európai országhoz.

 

Még mindig sokat spórolunk

Az időátállítással a világossághoz igazítjuk ébrenlétünket vagyis a legaktívabb tevékenységeinket, így kevesebb ideig van szükségünk mesterséges fényre, ami rengeteg energiamegtakarítást jelent. 1980 óta 4 ezer gigawattóra energiát spórolt így az ország. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) szerint a spórolás aránya 15-20 százalékkal csökkent az elmúlt 30 év alatt. Ez azért lehetséges, mert egyre több elektromos berendezést használunk és a kivilágított helyiségek mennyisége is folyamatosan növekszik. A változás viszont két irányú, mivel az új technológiák kevesebb áramot fogyasztanak. Tehát még így is rengeteget spórolunk, de fejlettebb gazdaságú országok szerint már alig van értelme az óraátállításnak.

  a9818396559c4039e0998b5ce79f128a

Hátrányai

Az óraátállítás bizonyítottan kihat az egészségre. A legtöbb embernek csak 2-3 napra van szüksége az átálláshoz, de van, aki 10-14 napot is megszenved vele.

 

– Összezavarja a biológiai óránkat. Felborul az ébrenlét-alvás ciklus, így fáradékonyságot, fejfájást, ingerültséget okozhat és az anyagcserére is hatást gyakorolhat.

– Az idős emberek, a kisbabák és a krónikus betegségben szenvedő emberek számára nehéz időszakot jelent ez, mert nehezebben alkalmazkodik szervezetük.

– Jelentősen megnő a stroke kockázata. Finn kutatók a statisztikákat elemezve arra az eredményre jutottak, hogy a tavaszi óraátállítás utáni két napban 8 százalékkal magasabb a stroke aránya. A harmadik naptól már nincs eltérés.

 

A legtöbb embert zavarja az állítgatás, és sokan úgy gondolják, hogy teljesen meg is kellene szüntetni, mert kevesebb az előnye, mint a hátránya. Az 1 millióan az óraátállítás ellen! nevű kezdeményezés, – melyhez már több, mint 46 ezren csatlakoztak – is ezt próbálja bizonyítani.

Ezzel ellentétben az óraátállítás hívei két óra pluszt akarnak. Azzal érvelnek, hogy így a 101 helyett 170 napon keresztül lenne világos este 8 után.

620x0

 

Időzóna váltás

2011-ben Oroszországban feladták az időzóna váltást és maradtak a nyári időszámításnál, követte őket Fehéroroszország és Ukrajna is. 2013-ban viszont meggondolták magukat és áttértek a téli időszámításra, mert rájöttek, hogy az emberek azóta krónikus alváshiányban szenvednek.

A portugálok is átsoroltak a tőlük keletebbre fekvő időzónában, így olyan mintha folyamatosan a nyári időszámítást követnék. A spanyolok is fontolgatják a lépést, mert szerintük hetven éve nem megfelelő időzónában vannak. A váltástól megváltozhat az emberek alvási, evési szokása, és a munkájukra is jó hatással lehet.

Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak Gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, kenuval és erdei vasúttal is bejárhatjuk. Most a gyalogos útvonalakat mutatjuk be.
A nagy fűmag teszt – Mit vessünk a kertbe? 9 fűmag minta közül 5 esetben kellett hatósági eljárást indítani.
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
Élet szagok nélkül Becsüld meg a rossz szagokat is, sivár és veszélyes lenne nélkülük az élet.
A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.
Különös újévváró szokások a nagyvilágban Vicces újévi szokásokat és babonákat mutatunk a föld minden tájáról. Némelyiket el sem fogod hinni!