Megállapodás született Brüsszelben

Az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény módosított szövegéről – jelentette be Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője, írja az MTI.

 

Az EU-tagországok állam- és kormányfői ezt követően Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel találkoznak, és várhatóan az ülésen megszületik a hivatalos egyezség a felek között.


A források szerint Davutoglu kész elfogadni a kompromisszumos megállapodás tervezet jelenlegi szövegét, amelyet hosszas egyeztetés után bocsátottak vitára az uniós vezetők tanácskozásán.


Preben Aamann elmondta, hogy a tervek szerint március 20-án lépne hatályba a migrációs egyezmény, amelynek értelmében ezt követően visszaküldenék a Törökországból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Egy név nélkül nyilatkozó török illetékes később hozzátette, hogy maga a visszatelepítés, azaz a migránsok Törökországba való visszaküldése április 4-én kezdődik majd.

Kiemelték, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni, valamint arra is kitértek, hogy az érintettek Törökországba történő visszaküldése a nemzetközi jogi kötelezettségek betartásával történjen.


A Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához a már felajánlott hárommilliárd eurón felüli további uniós pénzügyi támogatás kérdéséről abban egyeztek meg, hogy arra kizárólag a már elfogadott összeg felhasználása után kerülhet sor.

 

A Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer eltörlése kizárólag akkor lehetséges, ha Ankara eleget tesz a vonatkozó előírások mindegyikének. A javaslatcsomag értelmében Törökország június végéig megnyithatja a költségvetési fejezetet az uniós csatlakozási tárgyalásokban.
Fotó: MTI

“A balkáni útvonal lezárása esélyt jelent Európának” Az M1 aktuális csatorna műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélt a migránsválságról.
Csökkenteni kell az élelmiszer-hulladékot Az élelmiszer-hulladék csökkentésével enyhíteni lehetne az éghajlatváltozás hatásait.
Helikopterrel fogták el a menekülő férfit Hat illegális bevándorlót találtak a férfi autójában a rendőrök. Az embercsempész segítőit azonnal előállították.
Boltok nyitva tartása a hosszú hétvégén Hétfőn csak néhány kisebb üzlet és iparcikk bolt lesz zárva.
Horvátország is lezárta határát a migránsok előtt Éjféltől csak érvényes dokumentumokkal és vízummal engedik be Horvátországba a migránsokat.
Folyamatosan nő a bioüzemanyagok felhasználása Az EU-ban 2020-ig a megújuló energiákból nyert üzemanyagoknak 10 %-os részarányt kell kitenniük a közlekedésben.
„Földet a gazdáknak!” –újabb árverések Kitűzték a "Földet a gazdáknak!" program újabb árveréseinek dátumait.
FM: már tart a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés Az élelmiszer-előállítók, csomagolók és forgalmazók az egész ország területén számíthatnak ellenőrökre.
Csökkent a munkanélküliség az EU-ban Az EU-ban 2009 májusa, az euróövezetben 2011 augusztusa óta a legalacsonyabb volt a januári munkanélküliség.