Külföldi sajtó a magyarországi migránsválságról – Le Figaro

A Le Figaro francia konzervatív lap szerint miközben a rendszerváltás után a közép- és kelet európai országok az európai modell heves követői voltak, lelkesen csatlakoztak az Európai Unióhoz és az NATO-hoz, a migránsválság nyomán a demokrácia működéséről önálló víziót alakítottak ki. – írja az MTI. Magyarország a cikkszerző Isabelle Lasserre szerint a korábbi szovjet szatellitállamok közül a legliberálisabb volt, ezért természetesen és könnyen illeszkedett be a hagyományos európai demokráciák közé, Orbán Viktor vezetése alatt azonban az ország a “konzervatív és eurofób nacionalizmus” élharcosává vált Jaroslaw Kaczynski Lengyelországával egyetemben.

 .
“A varsói és budapesti tekintélyelvű kormányok sorozatosan megsértik az emberi jogokat és a jogállamot. Elutasítják a muzulmán migránsok befogadását, mert Európa keresztény identitásának veszélyeztetését látják bennük” – hangsúlyozta a lap, amely szerint Közép-Európa most először lép fel oly módon, hogy “az radikálisan megkülönbözteti az európai modelltől a migránsokkal szemben és a demokráciagyakorlásában”.

forrás: 24.hu

forrás: 24.hu

Jacques Rupnik politológus, Kelet-Európa szakértő úgy véli, hogy az Európáról kialakított kelet-európai koncepció szerint a kontinens kultúrája és civilizációja a keresztény gyökereken alapul. Ez az “elképzelés” azért terjedhetett el, mert a volt kommunista országok homogén társadalmak a második világháború óta. “Nyugaton a nemzetállamok multikulturális államokká váltak a gyarmatosítás végével, míg Keleten ezzel ellentétes folyamat zajlott le, a heterogén társadalmak homogénekké váltak a zsidók kiirtása, a határok megváltoztatatása, majd a szovjet rendszerben rájuk erőszakolt bezártság miatt” – hívta fel a figyelmet Jacques Rupnik.

 .
A Le Figaro arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás után 26 évvel, alacsonyabb az életszínvonal az uniós átlagnál, és “a növekedésből kiszorult emberek most vesznek revánsot”. A lap szerint jóllehet a demokrácia új koncepciója Nyugat-Európában is megjelent, a legfőbb különbséget az okozza, hogy “Közép-Európával ellentétben a bevándorló és Európa-ellenes mozgalmak Nyugat-Európa régi országaiban még nem jutottak hatalomra.” A lap szerint megvan a kockázata annak, hogy felszabdalja az Európai Uniót az újfajta megosztottság azok között, akik megkérdőjelezik a régi Európa hagyományos értékeit és azok között, akik nem akarnak azokon változtatni vagy alkalmazni azokat az új világhoz.

forrás: origo.hu

forrás: origo.hu

Annak ellenére bekövetkezhet ez a cikk szerint, hogy “az Európa-ellenes kormányok” Budapesten és Varsóban nem kérdőjelezik meg a demokráciát, de olyan koncepciót valósítanak meg, amely alapján úgy tekintik, hogy egy választási győzelemmel minden hatalmat megszereztek, beleértve a játékszabályok megváltoztatásának jogát is, tekintet nélkül a kisebbségek véleményére vagy érdekeire. “Közép-Európa jelenleg azt a demokratikus kultúrát kérdőjelezi meg, amelyet az Európai Unió tagállamai eddig adottnak gondoltak”. Jacques Rupnik szerint a kelet-európai ellenállás miatt Nyugat-Európának is végig kell gondolnia, hogy mi az identitása.

Hétéves mélyponton a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban Novemberben októberhez képest tovább csökkent a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.
Átadták a francia hatóságoknak Salah Abdeslamot A hajnali órákban teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések mellett elhagyta Belgiumot a terrorista.
Orbán Viktor tízpontos akciótervet hozott nyilvánosságra A miniszterelnök szerint fontos a kötelező betelepítési kvótáról tervezett magyarországi népszavazás.
Most vasárnap már nyitva lehetnek a boltok Az Országgyűlés akár már kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat a most benyújtott előterjesztésről.
Újra megnyitnak 3 horvát-magyar vasúti átkelőt Vlaho Orepic horvát, és Pintér Sándor magyar belügyminiszter sajtótájékoztatón jelentették be megállapodásukat.
Rekordmértékben bővült a női foglalkoztatottság Hazánkban az uniós átlagnál lényegesen gyorsabb ütemben javult a női foglalkoztatás 2010 és 2015 között.
Exporttámogató program indul magyar vállalkozásoknak A Google, Budapest Bank, Magyar Posta, Big Fish és az Espell Zrt. kezdeményezésében valósul meg.
A történelem írásbelikkel folytatódnak a vizsgák Az írásbeli feladatsort mintegy 60 %-ban magyar, 40 %-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.
Túl vannak a diákok a matek érettségin is A vizsgázók közép- és emelt szinten is használhattak függvénytáblázatot, zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt.