Klasszikus receptek újragondolva – Paskó atyát kérdeztük

Paskó Csaba nem nevezhető mindennapi katolikus papnak. Amellett, hogy profi karnagy és énekes, a gasztronómia világában is aktívan jelen van. Második szakácskönyve, a Paskó atya konyhája nemrégiben jelent meg, ezzel járja jelenleg az országot. Mi is ott voltunk a bajai könyvbemutatón, mely ugyan a nézők csekély létszáma miatt családiasra sikeredett, mégis nagy élmény volt. A bemutató előtt tettünk fel három gyors kérdést a mesterszakács papnak.

 

Miben nevezhetőek különlegesnek a könyvben bemutatott receptek?

A könyvben bácskai ízekről beszélünk, én, mint bácskai, a saját receptjeimet és ízlésvilágomat egyénileg formáltam, alakítottam ki. Megtalálhatóak a nagymamáink, dédnagymamáink klasszikus receptjei újragondolva, illetve saját receptek is. Szeretek kísérletezni, új ízeket kipróbálni, meggyőződésem, hogy a klasszikus ételeinket újra lehet gondolni, a mai technológiákat örömmel alkalmazom az ételek elkészítésénél. Hogy egy példát mondjak, nagymamám babtortája is szerepel a könyvben, mégis a mai cukrászati technikákat használom az elkészítés során, csokoládé glazúrt készítek mellé. Úgy alakítottam ki a recepteket, hogy megfeleljenek a 21. századi ember ízlésének. Az ételek mellé pedig bácskai borászok borait ajánlom, mindegyikhez külön-külön más fajtát.

Paskó atya

Paskó atya

Tudomásom szerint mindig friss hozzávalókkal dolgozik, és saját fűszereket is használ.

A kelebiai plébánián van egy saját fűszerkertem, igyekszem itt a szezon fűszereit megtermelni, frissen tartani. Mégiscsak az a legjobb, amikor az ember kimegy egy kis ollóval, és frissen levágja a fűszert az ételhez. Amikor szezonja van például az epernek, akkor már hajnali 4-kor lent vagyok a piacon, hogy az apró szemű, sötétvörös epreket, amelyeket előző este szedtek le, hazavihessem, és felhasználhassam az ételekhez, vagy épp a saját készítésű lekvárjaimhoz, gyümölcsboraimhoz.

 

Honnan ered az Ön életében a főzés szeretete?

Gyerekkorom óta vagy szakács vagy pap szerettem volna lenni. A bakancslistámon fent volt a szakács oklevél megszerzése, ez szerencsére sikerült is. Első élményem egy gombóchoz köthető. Édesanyánknak nem volt kedve egyik délután gombócot főzni nekünk a testvéremmel. Így nekiálltam, persze sikertelenül. Ma már saját gombócreceptem van, melyet pezsgőben dinsztelt káposztával, libatepertővel töltve kínálok. Hál’Istennek már régóta foglalkozom ezzel, mindig is része volt az életemnek. 

WP_20160322_08_02_26_Pro

Karácsonyváró szokások Erdélyben Erdélyben a mai napig él sok olyan szokás, mely félő, hogy nálunk feledésbe merül. Így várják a székelyek a karácsonyt.
Így vár minket a hétvégén a Hajómalom Egyesület! Kemencében sült finomságok, zene és kézműves foglalkozás, érdekes előadások, remek kikapcsolódás. Irány a miniskanzen!
Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta László Bea divattervező bajai műhelyében még David Bowie szemei is ránk pillanthatnak. Tekintsünk be együtt a stúdióba!
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Szeptemberben nyitja kapuit a TabulArt Szobaszínház Szobaszínház Baján? Miért ne? Tóth-Kiss Hajni kreativitása üde színfoltot hozhat Baja kulturális életébe.
Lezárult a víz világnapi rajz-és mozaikkészítő pályázat 2016-ban is megrendezték a víz világnapi rajzpályázatot, ám idén mozaikot is küldhettek be a gyerekek.
Minden cseppje érték – De meddig tart ki? Napjainkban 1,2 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. A jeles napot 1992 óta ünnepeljük.
Nyárra készülhet el az újvárosi főzőhely Csomor Csaba a tízemeletes melletti betontömbök helyére tervezi az új beruházást.
Gemenc: fekete gólyák, új erdei iskola és nyári tábor Több érdekességgel is várja a kicsiket és a nagyokat a gemenci erdő.