Jövő idő: Értelmezzük újra az autókereket

Évtizedek óta próbálkoznak a mérnökök újra feltalálni a kereket. Az amerikai gumigyártó, a Goodyear mérnökei gömbformán képzelik el a jövő autóit gurulni.

 

Az Eagle 360 egy szabálytalan gumiborítással bevont gömb, melyet a szokásos felfüggesztés helyet mágneses levitáció kapcsol az autó karosszériájához. Az autó így jobbra-balra is tud közlekedni, a sebességváltó pedig teljesen elhagyható a járművekből. A mérnökök szerint az autó tetszőleges irányba haladhat, és akár helyben is megfordulhat, csak a gravitáció szab határt a gömbkerekek irányának. Gondoljunk bele, mennyivel egyszerűbb így haladni az autóutakon, a parkolásról nem is beszélve.

 

A gömb felületét olyan borítással képzelik el a tervezők, ami száraz úton kemény, esőben viszont puhábbá válik, így a lehető legbiztonságosabb a tapadása változó időjárási viszonyok között is. Ráadásul a tengelykopás problémája is megoldódna a mágneses kapcsolódással. Hátránya viszont, hogy a gömbök térfogata lényegesen nagyobb, mint a hagyományos kerekeké, így az autó hasznos térfogatából foglalnának el helyet.

 

A Goodyear Eagle 360 névre keresztelt gömb formájú kereke

A Goodyear Eagle 360-ra keresztelt gömb formájú kereke

Egy ilyen járművet irányítani viszont nem lenne egyszerű, épp ezért önvezető autókra tervezték az újítást. Az abroncsok folyamatosan küldik majd az információkat az autó számítógépére az út minőségéről és a gömbök állapotáról. A tervek szerint ezeket az információkat a közelben haladó járművek is megkapják.

Arra még nem kell számítanunk, hogy a következő néhány évben oldalazva közlekedő autókat pillantunk meg az utakon, viszont a technológia néhány részlete, mint például az útminőséget és a kerék állapotát figyelő elektronika, átkerülhet a hagyományos kerekekbe is.

Nézzük, hogyan mozog a jövő autója az utakon:

 

Jövő idő: Lítium-levegős akkumulátor – ígéretes eredmények Olyan eredményeket sikerült elérni, amelyek nagy reményt keltenek a technológia megvalósulásához.
Jövő idő: Mesterséges intelligencia Tudja mire vagy kíváncsi, tudja milyen autót szeretnél, tudja mit eszel vacsorára. És ez még csak a kezdet.
Jövő idő: Mit eszünk majd 30 év múlva? Tudósaink gondolnak a jövőre, és előálltak már néhány alternatívával, csak nem tudjuk, hogy jó e ez nekünk.
Jövő idő: Génmódosított növények Egyesek az emberiség jövőjét látják benne, mások veszélyt. A találgatások helyett hagyatkozzunk inkább a kutatásokra.
Jövő idő: Mi lesz, ha lecserélnek egy gépre? A gépek és robotok térhódítása már elkezdődött. A hatásuk egyre inkább érzékelhető lesz a munkaerőpiacon.
Biológiai gyógyszerek – Biotechnológia a gyógyszeriparban A tünetek kezelése helyett a fő problémát célozza meg a gyógyszeripar csúcsterméke.
Humai – Halhatatlanná válhat a tudatunk 2040-ben már visszahozhatja az embereket a halálból a mesterséges intelligencia.
Jövő idő: Bionika – tudományok találkozása A kutatók előtt új kapuk nyíltak meg, és fantasztikus eredményeket mutatnak a bionika területén.
Jövő idő: Mágneses levitáció A levitáció rejtélye magyarázható. Már komoly lépéseket tettünk a lebegés elérése felé.