Habzik a Sugovica vize

Múlt héten a Sugovica sárgán habzó vizéről kerültek fel fotók az internetre, melyek ijedséget váltottak ki az emberekből. Szerettünk volna utánajárni az okának, így a Vízügyi Igazgatósághoz fordultunk tájékoztatásért.

 

Miért habzik a Sugovica vize?

A felszíni vizek esetében a hab megjelenése többféle folyamat eredménye is lehet. Okozhatja a vizek szennyezése (különösen felületaktív mosószerek, bizonyos szervez anyagok vízbe kerülése), de természetes okokra visszavezethető habok, habzás is ismert. Területünkön ez a jelenség legtöbbször abban az esetben fordul elő, ha vízfolyások szikes területekről érkező, magas nátrium-karbonát (sziksó) tartalmú belvizet vezetnek le. Ez a természetes anyag vizes oldatában erősen habzik, különösen, ha a vizet mechanikai hatás éri (műtárgyakon halad át, magasról zuhan alá). Ez a jelenség gyakran megfigyelhető a Duna-völgyi-főcsatorna torkolatánál, helyi nevén a Zuhogónál.

Hasonló jelenség fordul elő abban az esetben is, ha a Sugovicán vagy a Dunán a medret alkotó homokot, üledéket megmozgatjuk, felkavarjuk.

 

Milyen időközönként ellenőrzik a Sugovica és a Duna vízminőségét?

Magyarországon rendszeres vízminőségi vizsgálatok a felszíni vizek monitoringja és különböző célvizsgálatok keretében történnek. A vízminőségi monitoringot a környezetvédelmi laboratóriumok (a Duna esetében a Baranya-megyei Kormányhivatal Pécsen működő Környezetvédelmi Mérőállomása), a Sugovicát érintő fürdővíz-minőségi ellenőrzéseket a Bács-Kiskun-megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve végzi.

A vízminőségi monitoring keretében a Duna vizsgálatára általában havonta kerül sor. A vizsgált komponenskör, a hagyományos vízkémiai paraméterek mellett szerves és szervetlen mikroszennyezőkre és biológiai elemekre is kiterjed.

A fürdővíz minősítést szolgáló vizsgálatok a fürdési idényben kerülnek végrehajtásra és ebben az esetben az emberi egészséget veszélyeztető anyagokat, közte a bakteriológiai állapotot elemző vizsgálatokra kerül sor. Az eredmények a strandok üzemeltetőjénél általában hozzáférhetőek (Baja Város Önkormányzata).

 sugo

 

Mennyire szennyezettek a vizek? Tartalmaznak-e az egészségre veszélyes anyagokat?

Mivel a vízminőségi adatok elsődleges adatgazdája nem a Vízügyi Igazgatóság, teljes körű adatsorokkal nem rendelkezünk a kérdés megítéléséhez.

Ugyanakkor elmondhatjuk, hogy a rendelkezésre álló, általunk ismert adatok nem utalnak olyan jellegű szennyezésre, ami egészségre veszélyes anyagok határérték feletti jelenlétére utalna.

Esetleges szennyezések megjelenése vagy gyanúja esetén a Környezetvédelmi Laboratóriumokkal együttműködve történnek vizsgálatok a vízfolyásokból, és az esetleges beavatkozásokra a vizsgálati eredmények alapján kerül sor. A vízminőségi kárelhárításokra Igazgatóságunk felkészült.

 

Van-e tudomásuk róla, hogy bármelyik üzem szennyvizet engedne a folyókba?

Egyes üzemek, a folyó partján levő települések szennyvíztisztítói tisztított szennyvizeiket, használt vizeiket a folyóba, mint a befogadóba vezetik. A bevezetés vízjogi engedélyköteles tevékenység. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság keretein belül működő, vízügyi hatósági feladatokat ellátó szervezet az engedély kiadása során gondoskodik olyan határértékek kiadásáról, ami biztosítja, hogy a befogadó vizének minősége ne romoljon, egészségre káros szennyezés ne történjen.

A kibocsátások ellenőrzése is az említett hatóság feladata. Az ellenőrzés részben a kibocsátók által üzemeltetett önellenőrzési rendszer, részben a hatóság ellenőrző mérései alapján működik.

Épülőben a bajai hajómalom A tervek szerint a kész hajómalom átadása 2017 tavaszán lesz.
Polgári engedetlenségi akció volt Baján és Jánoshalmán is A Tanítanék Mozgalom tiltakozást hirdetett, hogy nyomatékosítsa az oktatással kapcsolatos problémákat.
Negyedszer is elindult a Foci a Barátságért program Franz Beckenbauer, a Foci a Barátságért nagykövete online sajtótájékoztatón beszélt a program fontosságáról.
300 adag étel – A bajaiak ma is jótékonykodtak Ismét jótékony ételosztásra került sor az önkormányzat és a Baja Marketing Kft. jóvoltából.
“Amikor kinyílt a boríték” – Oscar-díjas a Saul fia Az idei Oscar-gála magyar filmtörténeti eseménnyé vált. 1982 óta nem volt díjazott filmünk.
Csaknem 150 autóvásárlót csapott be egy bajai ügyintéző Két éven keresztül vert át járművásárlókat az egyéni vállalkozónő.
Számottevő árhullám vonul le a Dunán A tetőzés Bajánál 6-án várható, de a vízállás nem éri el az elsőfokú készültségi szintet.
Az új optikai hálózat 30 Mbit/s feletti sebességet biztosít Befejeződött a optikai körzethálózat fejlesztése. A lakosok már rácsatlakozhatnak a gyors netre.
Baja tehetségei: Faldum Gábor – triatlon Hétéves kora óta sportol, három világkupa dobogós érme már az övé, de még nagyobb lehetőségek várnak rá.