Ezek a legjobb tejcsokoládék

Emlékszel Csukás István legendás mesefigurájára? Gombóc Artúr egyszerűen imádja a csokoládé minden fajtáját: “a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét,a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon”. Talán vagyunk ezzel még így páran. De vajon milyen minőségűek a hazai boltokban kapható tejcsokoládék? Ennek járt utána a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

 

Összesen 26 hazai és külföldi előállítású terméket, köztük anyagcserezavarban szenvedő édesség kedvelő fogyasztóknak kínált tejcsokoládékat is elemeztek. A mintavétel átlagosan 30-35 % kakaó szárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból történt. A minták között vannak külföldön gyártott (főleg német és lengyel) termékek és hazai gyártók által előállított csokoládék is, melyek a hazai polcokon leggyakrabban megtalálhatóak.

0031

szupermenta.hu

A kakaóbab pörkölése során szennyező anyagok keletkezhetnek, de a laboratóriumi vizsgálatok során mért policiklikus aromás szénhidrogének mennyisége (PAH-ok) határértéken belül volt. A szakemberek minden termék esetében megvizsgálták az ólom és kadmium szennyezőanyag mennyiségét. Az ólommennyiségek határérték alattiak voltak, míg a kadmium esetében a mért értékek jóval alacsonyabbak voltak a csak később hatályba lépő határértékeknél.

 

A tejcsokoládék készítéséhez alapanyagként felhasználnak kakaótermékeket (kakaómassza, kakaóvaj, kakaópor), cukrokat, tejet vagy tejtermékeket (pl. zsíros/teljes tejpor, sovány tejpor, tejszínpor). A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a vizsgált tejcsokoládékat a gyártók többsége magasabb kakaó szárazanyag-tartalommal gyártja, mint a minimum 25%, ami egyben magasabb beltartalmi értéket is jelent. A kedveltségi vizsgálaton azonban kiderült, hogy nem a legmagasabb kakaó szárazanyag-tartalommal rendelkező termékek a legfinomabbak, tehát ez önmagában még nem jelent kellemes ízt. A termékek kakaóvaj és tejzsír összmennyisége is a legtöbb esetben jóval magasabb volt az előírt minimum 25%-nál.

Diagram-kakaó-sza-tartalma

szupermenta.hu

 

A vizsgált „különleges” csokoládék is teljesítették a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt szigorúbb előírásokat. Figyelemreméltó, hogy a vizsgálati paraméterek alapján a nem különleges csokoládénak jelölt termékek közül tíz megfelelt a különleges kategóriának, így megkülönböztető, magasabb minőségre utaló jelöléssel is elláthatták volna.

 

Az egyik termékben alacsonyabb volt a tejzsír tartalom az előírtnál; egy terméknél pedig csokoládé és tejszín aromát használtak fel, pedig a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint az ilyen aromák tejcsokoládé készítéséhez nem használhatók fel. A nem engedélyezett aromákat felhasználó élelmiszer-vállalkozót kötelezi a hivatal az anyagnorma megváltoztatására. További két esetben nem felelt meg a tej szárazanyag tartalom a termék specifikációjában illetve a jelölésén szereplő értéknek.

 

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizték a zsír-, cukor- és adott esetben a cukoralkohol (más néven poliol) tartalmat. A cukortartalom mennyiségét nem szabályozza jogszabály. A tejcsokoládék cukortartalma 47,4 g/100g – 64,7 g/100g között mozgott.

 

Több vizsgált csokoládé jelölésén is kiemelték, hogy fruktózzal készült, így külön megvizsgálták azokat a termékeket, amelyek cukortartalmának legnagyobb része fruktózból származik. A cukor nélkül készített, vizsgált tejcsokoládékat maltit (E 965) cukoralkohollal készítették, ennek az édesítőszernek az adalékanyagokról szóló uniós rendeletben nincs felső határértéke, a helyes gyártási gyakorlat alapján – a megfelelő édes íz kialakításához szükséges mennyiségben – a gyártó által elvégzett előzetes próbagyártások eredményei alapján kerül meghatározásra a felhasznált mennyiség. 

 

A cukortartalom mérési eredménye a „diabetikus” tejcsokoládék vizsgálatánál különösen fontos információ. 3 termék esetében a felhasznált alapanyagok természetes cukortartalmából eredő cukor mennyiségek (11,1%; 6,4% és 10,6%) meghaladták a megengedett legfeljebb 3 %-os értéket, így ezeket a termékeket nem lehet diabetikusnak hívni, de a tápértékjelölésen a tényleges cukortartalmak kerültek feltüntetésre.  

 

A gyártók a gluténérzékenyekre és a laktózérzékenyekre tekintettel állítanak elő gluténmentes és laktózmentes tejcsokoládékat. A 26 termékből 3 esetben jelölték, hogy a termék gluténmentes. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a gluténtartalom a mentes termékeknél a kimutatási határ alatt volt (az uniós előírás szerint a gluténmentes termékek gluténtartalma maximum 20 mg/kg).

 

Két terméken jelölték a laktózmentességet. A laktózmentes termékek laktóztartalma is kimutathatósági határ alatt volt (<0,10 g/100g). A laktózmentes termékek laktóztartalmára nem ír elő rendelet határértéket. A gyártók laktózmentes tejport használnak a termék készítéséhez, ezzel biztosítják a jelölésen szereplő 0,10 g/100 g alatti laktóztartalmat.

 

A tejcsokoládék koffein tartalmának vizsgálata során kiderült, a vizsgált csokoládék nagyon eltérő mennyiségben tartalmazták a koffeint (62 mg/kg – 297 mg/kg).

 

A 26 termékből 17 termék esetében hatósági eljárás indult. 4 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra, amelynek várható összege kb. 500.000 Ft, a többi termék esetében a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

 

A kedveltségi kóstolás során laikus és szakértő kóstolók tesztelték a termékeket külső megjelenés, szín, illat, íz és állomány szempontok mentén. Ezek alapján a kóstolók kedvence a Lindt Excellence Finom Tejcsokoládé lett. Második helyen végzett a Milka Alpesi Tejcsokoládé, a dobogó legalsó fokát pedig a Tibi különleges tejcsokoládé foglalhatja el. A „speciális”, azaz az édesítőszerrel vagy fruktózzal édesített csokoládék tekintetében a kóstolók kedvence a Delaviuda tejcsokoládé lett. A második legjobbnak a Choceur Tejcsokoládé bizonyult, míg harmadikként a Wawel Tejcsokoládé végzett.

 

termékteszt forrás: szupermenta.hu

526 éve halt meg Mátyás, az igazságos Mátyás király valóban igazságos volt? Úgy szerette népe, mint ahogy az a mondákban él? Cikkünkből kiderül.
Nem mindegy, milyen sóval sózod meg ételedet A vizsgált 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás. 8 terméknél közel fél millió forint bírságot szabott ki a NÉBIH.
Itt a nagy citromos sör teszt Kíváncsi vagy, melyik a legjobb citromos sör? Olvasd el cikkünket!
A gyerekek kedvenc reggelije sem mindig megbízható (+VIDEÓ) A vizsgált 21 termékből 19 termék esetében hatósági eljárás indult.
Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak Gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, kenuval és erdei vasúttal is bejárhatjuk. Most a gyalogos útvonalakat mutatjuk be.
55 éve járt először ember a világűrben 1961. április 12-én Föld körüli pályára bocsátották a világ első, embert szállító űrhajóját, fedélzetén Gagarinnal.
Országos tejtermék-ellenőrzést indít a NÉBIH A Nébih ellenőrzése a beszerzési ár alatti értékesítésre terjedhet ki.
A nagy fűmag teszt – Mit vessünk a kertbe? 9 fűmag minta közül 5 esetben kellett hatósági eljárást indítani.