Élet szagok nélkül

Képzeljük csak el, mikor egy nátha erejéig nem érezzük egy csokor virág illatát vagy éppen a vasárnapi húslevest érezzük meleg és sós löttynek. Nagyon bosszantó tud lenni az a néhány nap, pedig vannak emberek, akik örökre elvesztik szaglásukat vagy soha nem is éreztek egyetlen szagot, illatot sem.

 

Míg a hallás- és látássérültek világát megtanultuk valamilyen szinten szavakba önteni, az anozmiás betegek életérzésére alig vannak szavaink. Érzékszerveink közül nem a szaglást gondolnánk a legfontosabbnak, pedig óriási szerepe van a kommunikációban, érzelmekben, szexualitásban és az ösztönökben is.

 

A szaglás elvesztésének okai nagyon szerteágazóak. Lehet baleset, fertőzés vagy idegrendszeri károsodás következménye, de sok más tényező is kihathat a szaglás romlására vagy teljes elvesztésére.

 

Testközelből láthatom, milyen egy szaglás nélkül élő ember élete. Édesanyám az úgymond szerencsésebb esetek közé tartozik. Húsz éves koráig megbarátkozhatott mindenféle illattal, azóta viszont csak nagyon ritkán, néhány másodperc erejéig élheti át ezeket az élményeket. Ő az, aki örülni tud akár egy ősrégi, már olajat égető kamion kipufogógáz szagának is, egy tavaszi eső illata pedig kész katarzis számára. Az élménydús pillanatok után pedig ismét visszaszáll a sajátos burok és a kirekesztettség érzése.

Névtelen

 

A hétköznapi élet is kihívás így, mivel egyes szagok akár az életünket is megmenthetik. Mint ahogy egy látássérült ember nem tud reagálni a felé száguldó autóra, úgy az anozmiás ember sem tud a füstre vagy gázszivárgásra. De az ételmérgezés is könnyebben elkerülhető szaglással. Az anozmiás embereknek problémát okoz az is, hogy fogalmuk sincs a saját testszagukról. Képzeld csak, milyen kellemetlen, ha nem tudod, hogy hatásos-e a dezodorod vagy izzadságszag leng körül, van-e szájszagod vagy a lábad ereget-e kétes szagokat.

 

A szaglás hiányában már az ételek sem jelentenek akkora élvezetet. Az alap ízeket (édes, sós, keserű, savanyú) ugyan érzékeli a nyelv, de zamatok nincsenek többé. Így a nagyon gusztusos tálalással lehet csak emelni a gasztronómiai élvezeteken.

 

Valójában ezek felszínes problémák, ahhoz képes, milyen területeken okozhat még gondot a szaglás hiánya.

 

Emlékek és érzések

Tulajdonképpen folyamatosan szagok vesznek minket körül, csak megtanultuk kizárni a kevésbé feltűnőeket. Gondoljunk bele, mikor belépünk egy számunkra új helyre, új illatok is megcsapják az orrunkat. Pár perc múlva orrunk hozzászokik, következő alkalmakkor pedig már fel sem tűnik, mégis hatással van érzelmeinkre és hangulatunkra.

 

Hasonló folyamat játszódik le az agyban, mikor egy rég nem érzett illattal találkozunk, képes gyerekkori emlékképeket előhozni.

 

Szexualitás

A szaglás tudománya, az ozmológia már régóta tisztában van azzal, hogy a valódi vonzalom nem a külsőségeken dől el, hanem azon, ami a szemnek láthatatlan. A kémiai hírvivők, vagyis a feromonok tudat alatt informálnak a jó választásról. A kutatások azt bizonyítják, hogy azokhoz vonzódunk, akiknek a genetikája immunológiailag erősen különbözik a miénktől. A fogamzásgátló tabletta szedése viszont problémát okozhat a párválasztásnál. Ilyenkor azt hiszi a szervezet, hogy állapotos, és olyan emberek felé irányul a vonzalom, akiknek hasonló a génkészlete, ugyanis a kisbaba felneveléséhez rokonokra lesz szükség.

e221ef1647087fd721797d631e94cae2

A szaglás elvesztése a kapcsolatok elvesztéséhez is vezethet, ezt egy brit nő példája is igazolja. Húsz éve élt boldog házasságban, mikor egy baleset következtében elveszítette a szaglását. Szaglás nélkül már képtelen volt szexuális vágyat érezni férje iránt, így véget ért házasságuk.

 

Ösztönök

Mikor egy édesanya megszagolja a kisbabáját, felerősödnek benne a szülői érzelmek és ösztönök. Az anozmiás betegek pedig még saját szüleikkel is távolságtartóbban és bizalmatlanok.

 

 

Kommunikáció

Az illatunk ugyanúgy szerepet játszik a kommunikációban, mint a hangsúlyunk, a gesztusaink és a mimikánk. A kutatás is jól bizonyítja ezt, ahol olyan ruhadarabokat szagoltattak az alanyokkal, melyeknek viselői különböző érzelmeket éltek át. Az alanyok csupán a szagok alapján képesek voltak például a félelmet vagy az undort átélni. Ezért nem lehet egy kommunikáció soha olyan teljesen interneten keresztül, mint személyesen.

Mi értelme volt átállítani az órát? A szervezetünkre és a pénztárcánkra is hatással van az óraátállítás. De mekkora az előnye a hátrányokhoz képest?
Hatásos ébresztés, hogy könnyebben ébredj Androidos ébresztő alkalmazásokat teszteltünk, hogy könnyebb legyen a reggel.
A Google rejtett trükkjei Google trükköket gyűjtöttünk össze, amik között biztos találsz olyat, amit még nem ismertél.
Ezt a 6 idióta találmányt midenképp látnod kell Minden jó ötletre jut egy rossz is. Most a rosszak közül gyűjtöttünk össze párat.
Különös újévváró szokások a nagyvilágban Vicces újévi szokásokat és babonákat mutatunk a föld minden tájáról. Némelyiket el sem fogod hinni!
Varázsolj ünnepi illatokat az otthonodba! Miért költenél légfrissítőkre, mikor minden kéznél van ahhoz, hogy csodás illatokat varázsolj?
15 ajándék ötlet férfiaknak Nem könnyű jó ajándékkal meglepni a férfiakat. Mutatunk vicceset, hasznosat, hogy biztos legyen az öröm.
Kosárfonás újságpapírból – garantáltan az új hobbid lesz! Nagyszerű újrahasznosítási technikát ismerhetsz meg, és még az is lehet, hogy a téli estékre új hobbit találsz.
A legizgalmasabb téli frizurák Hogy ne legyen unalmas a sapka alatt a haj, mutatunk néhány ötletet téli frizurákhoz.