Csodálatos természet: Sárkányok márpedig léteznek!

Az indonéz szigetvilágot több mint 17000 sziget alkotja. Komodo – mely a Kis-Szunda szigetcsoporthoz tartozik – 390 km²-es szárazföldi területe ad otthont a világ legnagyobb gyíkjának, a komodói varánusznak. A “sárkány” testhossza 2,29–3,13 m, testtömege átlagosan 70 kg. A szigeten nincs más húsevő állat, így a varánusz a helyi csúcsragadozó. S hogy miért nevezik sárkánynak?

 

A varánuszok jó példái az izolált zsugorodásnak, kinézetre valóban egy sárkány vagy dinoszaurusz juthat róla eszünkbe. Az izolált zsugorodás azt jelenti, hogy a törzsfejlődés folyamán egyes állatfajok különböző okok miatt nem fejlődnek úgy, ahogyan kellene. Általában elszigetelt körülmények között élő állatfajoknál figyelhető meg ez a folyamat. Nem tudományosan alátámasztott feltevések szerint vagy a környezeti stressz okozza ezt a fajta zsugorodást, vagy pedig a túl kevés táplálék.varanusz_nagy

 

A legendák szerint az 1910-es évek elején holland tengerészek látták meg a titokzatos élőlényt. A lény állítólag egy sárkány volt, ami a Kis-Szunda-Szigetek egyik kis szigetén élt. Ezt követően egy 1911-ben Komodo felé repülő pilóta is megpillantotta az óriásgyíkot, amikor gépével le kellett szállnia a szigeten, hogy azt megjavíthassa. Egy év múlva, 1912-ben készült az első feljegyzés az állatról Európában. A helyi őslakosok ám már ennél sokkal régebben is ismerték szigetük kis sárkányát. 

 

Bár a mendemondák szerint az állat tüzet okádott, az első hivatalos dokumentumok bebizonyították, hogy a varánusz közel sem rendelkezik ilyen képességekkel. Peter A. Ouwens, a bogori állattani múzeum és botanikus kert vezetője készített elsőként képeket az állatról, majd az elejtett példányok vizsgálata után 1912-ben publikálta eredményeit. A fajt 1915-ben nyilvánította védetté a holland kormány.

 

Az eddig látott legnagyobb varánusz 166 kg-os, és 3,13 méter hosszú volt. Bár ez rekordméret, a többi példány sem nevezhető kisállatnak, ugyanis a hímek 80-90, a nőstények 67-73 kg-ot nyomnak, hosszúságuk pedig átlagosan 2,5-3 méter. A varánusz testét pikkelyek borítják, melyek páncélként védik az állatot. Lábai viszonylag rövidek, enyhén emelik el testét a földtől, sárkányunk mozgása ezért nem a leggyorsabb. Koponyája hosszúkás, állkapcsa erős, szájüregében található villás nyelve, mellyel a szagokat érzékeli.MM8131_120405_1997

 

De mégis mit eszik ez a gigantikus gyík? – merülhet fel a kérdés. Nos, állatkánk nem valami válogatós, sőt, ha megunja a bogarakat, rovarokat, tojásokat, tengerparti állatokat, majmokat és a nagyvadakat, akkor nyugodt szívvel kebelezi be saját utódait. Ugyan harapása halálos (szájában méregmirigyek találhatóak), fogait nem tudja használni rágáshoz, így inkább a nyelés művészetében jeleskedik. Állítólag az emberhúst sem veti meg, tehát ha Komodo szigetén járunk, ne akarjuk simogatni őket.

 

Sárkány lévén, illik azért némi harciasságot mutatnia a külvilágnak, ennek eleget is tesz, mégpedig tavasszal, amikor a párzási időszak kezdetét veszi. Ilyenkor a hímek küzdenek meg egymással, aki a legnagyobb győztesként kerül ki a párharcból, az tovább folytathatja küzdelmét, hiszen a nőstények kegyeit elnyerni sem egyszerű feladat. Ők egy kb. 2 méteres alagutat ásnak a földbe, melyben kényelmesen lerakhatják 30 tojásukat. Ezután éhségsztrájkba kezdenek, a farkukban elraktározott zsírból nyerik energiájukat, és az alagútnál őrködnek egészen a “kicsik” kikeléséig.

 

Bár több állatkertben is élnek példányok, aki mégis természetes élőhelyükön akar találkozni a legendás sárkányokkal, az a Komodói Nemzeti Park turisták számára fenntartott üdülőfalujában, Loh Liangban szállhat meg. Itt van lehetőség a sárkánynéző túrákra, melyeket vezető kíséretében tehetünk meg. Ám 100%-osan senki sem lehet biztonságban, hiszen a vadabb példányok lesből támadnak, és ha kell, akár 18 km/óra sebességgel is képesek szaladni. Bár tüzet nem okád egyik se, azért nem árt tiszteletben tartani őket és erejüket.

8+1 tipikus arc a tömegközlekedésből Kellemes és kellemetlen utastársak mindig akadnak. Kérdés, melyiket fogjuk ki éppen.
Esik a hó? Mesélj még! Ez az évszak sem telhet el idegesítő posztok nélkül. Te hányszor csaptad le a laptopot az ünnepek alatt?
4 mentő ötlet ügyetlen csomagolóknak Szalagok, papírok, ragasztó, olló... Sok ember ellenségei. Most megmutatjuk, hogyan veheted fel velük a harcot!
“Nem volt bennem győzni akarás” Díjátadón innen és túl. A nemrégiben kitüntetett ornitológussal, Kalocsa Bélával beszélgettünk.
5 tipikus arc a felsőoktatásból Ha már a fesztiválok arcait bemutattuk, jöjjön most néhány karakter az egyetemek, főiskolák kapui mögül!
5+1 tipikus fesztiválarc Ők azok, akik szerves részét képezik minden fesztiválnak. Mindig, mindenhol ott vannak. Ugye te is találkoztál már velük?
Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak Gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, kenuval és erdei vasúttal is bejárhatjuk. Most a gyalogos útvonalakat mutatjuk be.
526 éve halt meg Mátyás, az igazságos Mátyás király valóban igazságos volt? Úgy szerette népe, mint ahogy az a mondákban él? Cikkünkből kiderül.