Csináld magad! – Variációk kokárdára

Március 15-én, a hagyományhoz híven legtöbbünk ruházatára felkerül a nemzeti színű kokárda, melyet a szív fölé, a kabát hajtókájára szokás feltűzni. Bár maga a dísz nem magyar eredetű, 1848 óta itthon is rendszeres kiegészítője ennek a jeles napnak. Először 1789-ben készítettek kokárdát, mégpedig Franciaországban, Gilbert Du Motier de La Fayette forradalmár. Ennek a kék-fehér piros színeit vették később alapul a Francia Nemzetgyűlés tagjai, amikor az ország zászlóját megalkották. 

 

A magyarok közül először Petőfi, és Jókai mellén tűnt fel a piros-fehér-zöld kokárda, mellyel nemzeti függetlenedésüket akarták hangsúlyozni. Sok vita folyik arról, hogy a kokárda kerek részén a piros, vagy a zöld szín kerül kívülre. Erről Katona Tamás, történész így vélekedik:

“A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó. De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb.”

 

A történész szerint azért kellene fordított állásban – kívül a zöld, legbelül a piros szín – elkezdeni a hajtást, hogy alul a két keresztben álló farkincánál ne fejtetőre állva legyen látható a szemnek megszokott színsorrend – vagyis azért legyen nagy szakaszon kifordítva a nemzetiszínű szalagcsík, hogy alul, egy jóval kisebb darabkán a szemnek megszokott formát mutasson. Mindenkinek szíve ügye hát, melyiket választja, ám a manapság megszokott változat a kívül piros, belül zöld kokárda. Eredetileg piros-fehér-zöld szalagból készül, ám számos más technikával is elkészíthetjük. Ezekből szemezgettünk most.kokarda (1)

 

1. Szalagból

Szükségünk lesz hozzá egy 30 cm hosszúságú nemzeti színű szalagra, tűre, és cérnára. A szalagot vágjuk félbe, egyik részének két végét varrjuk össze, hogy karikát formáljon a szalag. Ügyeljünk a szimmetriára, hogy a színek ne csússzanak el.  A zöld rész külső szélét varrjuk össze 2 mm-es öltésekkel. Húzzuk meg a cérnát, hogy kör alakot formáljon a szalag. A másik szalagdarabot hajtsuk meg “V” alakban, és a tetejénél varrjuk hozzá a kokárda kerek fejének közepéhez.IMG_1770_1

 

2. Filcből

Vágjunk ki kartonpapírból 3 különböző méretű kört (a formarajzolásnál nagy segítséget nyújthatnak a mézeskalács-szaggató formák.) Rajzoljuk át a mintákat filctollal a filcanyagra, a legnagyobbat a pirosra, a középsőt a fehérre, a legkisebbet pedig a zöldre. Vágjuk ki a formákat cikkcakkos élű ollóval. Helyezzük egymásra a köröket, és egy zöld gyönggyel, vagy gombbal a közepén varrjuk össze őket. A hátuljára, a cérnához illesszünk biztosítótűt, mellyel a kokárdát feltűzhetjük.kokárda1

 

3. Gyöngyből

17 nagyszemű piros, 29 kisszemű piros, 31 kisszemű fehér és 33 kisszemű zöld gyöngyre, vékony damilra/drótra, és egy olyan vastagságú tűre lesz szükségünk, amelyen a gyöngyök könnyedén átcsúsznak.  A damilt/drótot vágjuk két egyforma, 1 méteres darabra. (A végén valószínűleg le kell majd belőle vágni, de jobb, ha előre hosszabb darabbal készülünk.) A két szálon az ábrán látható módszer segítségével fűzzük át a gyöngyöket, a megadott színsorrendben.

kokárda gyöngyből
 _
4. Fából
Vegyünk 1 fakorongot, alul fúrjuk ki. Fessük be nemzeti színűre, majd a kifúrt lyukba tűzzünk bele egy piros-fehér-zöld szalagot. Ragasztó segítségével rögzítsük a szalagot, fölé pedig egy biztosítótűt. Szalag nélküli változat ugyanezzel a módszerrel készíthető, itt csupán a biztosítótűt kell a festett fakorong hátuljára ragasztani, és kész is az ünnepi kitűző.
k

Remekeltek a Bajai Vízisport Klub sportolói A télen leginkább szárazföldi tréningeket végeztek a sportolók, de a jó időnek köszönhetően már vízen is tudnak készülni.
Sétáltass okosan! – Fontos szabályok bajai gazdiknak A te négylábúd is szeret szökőkútban fürdeni? Vagy inkább a Sugót kedveli? Nem árt, ha figyelünk a szabályokra!
Erdélyben szerepeltek a Baja Ritmusa táncospárjai Az erdélyi Erdőszentgyörgyön jártak a táncos lábú bajaiak. A siker nem maradt el.
Vereczkei Zsolt készülhet a riói olimpiára A bajai úszó a hetedik paralimpiájára készülhet, ez rekord a magyar parasport történetében
Sok pedagógus sztrájkolt Baján is Akad olyan intézmény is, ahol a mai napon elmaradt a tanítás.
Bajai diákok győzelme a K&H pénzügyi vetélkedőn Meggyűlt a bajuk a számolással a versenyzőknek a Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő kecskeméti középdöntőjén.
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Fogyasztóbarát Vállalkozás: bajai cég a nyertes Városunk egyik családi vállalkozása büszkélkedhet a címmel. Felkerestük az ügyvezető igazgatót.
Megkérdeztük: Vásárolsz-e vasárnap? Országszerte akadnak támogatói és ellenzői a vasárnapi nyitva tartásnak. És mi a helyzet Baján?