Itt a nagy citromos sör teszt

A citromos sör egy megosztó ital, rengetegen szeretik, sokan viszont a lefolyóba öntenék az összes üveg és doboz minden egyes cseppjét. Az elmúlt nyarak egyik slágeritala volt, és nem valószínű, hogy egyhamar lekerülne a boltok polcairól. Biztosan felmerült már benned a kérdés, vajon mi kerül a különböző kiszerelésekbe. Egyáltalán látott némi sört az a lötty? A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) fogta magát és utánajárt – összesen 15 hazai forgalomban kapható citromos söritalt vizsgált meg. 

 

Először is nem árt tisztázni, a citromos söritalként árult termékek nem tekinthetők ízesített sörnek, ugyanis több üdítőt tartalmaznak, mint sört. Sokkal inkább üdítő és sör keveréke a jó meghatározás, de hívhatjuk sörkeveréknek, sörmixnek, sörtartalmú italnak vagy söritalnak is. 

 

A NÉBIH szakemberei az ország négy nagy sörgyárában vették górcső alá nemcsak a késztermékeket, hanem a citromos söritalok gyártásához használt alapanyagokat, valamint a gyártáshoz felhasznált víz minőségét is. Utóbbi azért fontos, mert a sörgyártás legnagyobb mennyiségben felhasznált alapanyaga a víz, melynek minőségét a gyártóknak rendszeresen ellenőrizniük kell. 

citromos-sör-20-900x567

szupermenta.hu

A szakemberek megvizsgálták továbbá a gyártmánylapnak való megfelelőséget, amely során nem találtak kifogásolt terméket. A felügyelők leellenőrizték a gyártástechnológia teljes folyamatát a termék előállításától a kiszereléséig és a raktározásáig.

 

A vizsgálatnál nemcsak a citromos söritalokból vettek mintát, hanem az alapanyagul szolgáló sörből, malátából, gyümölcs sűrítményből és kukoricadarából is. A növényi eredetű alapanyagokat növényvédőszer-maradék tartalomra vizsgálták. Az eredmények alapján kijelenthető, a termékek nem tartalmaztak kimutatható mennyiségben káros anyagokat. Az ital előállításához használt citrom– és almasűrítmény patulintartalma is jóval a határérték alatt volt. 

 

Sokan félnek a sörös dobozokból kioldódó káros anyagoktól, most ők is megnyugodhatnak: a dobozokból ólom, kadmium, arzén, réz, cink, króm, mangán, nikkel, alumínium, antimon kioldódása kimutathatósági határ alatt volt, és az összkioldódási vizsgálatok is megfelelőnek bizonyultak.

 

A kedveltségi vizsgálat során a dobozos és az üveges kiszerelésű terméket is összehasonlították. Az italok jellemzőit egy ötfokú skálán értékelték a kóstolók: a megjelenést, az illatot, az ízt, a gyümölcsös karaktert és az összbenyomást pontozták.

 

A dobogóra a dobozos Gösser Natur Radler, a Borsodi Friss Citrom és az üveges Gösser Natur Radler fért fel. A további helyeken az alábbi italok végeztek: 

 

4. Soproni Radler Citrom (üveges) 

5. Pécsi Radler Lemon (üveges) 

6. Soproni Radler Citrom (dobozos) 

7. Arany Ászok Citrom (dobozos) 

8. Karlskrone Radler (dobozos) 

8. Hofbräu Zitrone (dobozos) 

 

termékteszt forrás: szupermenta.hu

A gyerekek kedvenc reggelije sem mindig megbízható (+VIDEÓ) A vizsgált 21 termékből 19 termék esetében hatósági eljárás indult.
Ezek a legjobb tejcsokoládék Imádod a tejcsokoládét? Cikkünkből kiderül, melyik a legjobb.
Nem mindegy, milyen sóval sózod meg ételedet A vizsgált 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás. 8 terméknél közel fél millió forint bírságot szabott ki a NÉBIH.
55 éve járt először ember a világűrben 1961. április 12-én Föld körüli pályára bocsátották a világ első, embert szállító űrhajóját, fedélzetén Gagarinnal.
526 éve halt meg Mátyás, az igazságos Mátyás király valóban igazságos volt? Úgy szerette népe, mint ahogy az a mondákban él? Cikkünkből kiderül.
Nézegess SZINezőket (képek) Dübörög a buli a SZINen. Még megéri elindulni a hétvégére, még van két nap. Csak szólunk.
Itt a videó, amit mindenképp látnod kell "Még 50 perc" címmel jelent meg, a Magyar labdarúgó-válogatott útját bemutató dokumentumfilm.
Feszt szerelem lesz az Efott-on – itt a himnusz A dal egy nagyon modern, fiatalos dallamvilágot formál, előrevetíti 2016 zenei divatirányzatát.
Jó nagy buli készül az EFOTT-on Mintha nyaralnál, annyi élmény lesz a Efott fesztiválon. Többek közt piatőzsde, karrierindítás, és egy 14 méteres torony.