Bajáról a világ kifutóira – A Beango, és aki megálmodta

Ki gondolná, hogy kis városunk egy nemzetközi szinten elismert divattervezőnek ad otthont? Nos, László Bea, a Beango márka megalkotója Erdélyből költözött fővárosunkba, onnan pedig éppen hozzánk, Bajára került. Itt tervezi, alkotja meg kollekcióit, emellett pedig ruhakészítő- és javító műhelyében tesz-vesz. A fiatal tervezőnőt 2016-os tavaszi-nyári kollekciójáról, és a műhelyi munka titkairól kérdeztük.

 

Hogyan csöppentél éppen Bajára?

Marosvásárhelyen születtem, odavalósi az egész család. Kezdetben nem is gondoltam, hogy divattervező leszek, viszont egy országos tervezőverseny első helye mégis erre sarkallt. A versenynek hála, felvételi vizsga nélkül be tudtam iratkozni a kolozsvári Képző-és Iparművészeti Egyetemre. Ezen időszak alatt, 2008-ban elkezdtem blogolni, és felfedezett egy budapesti divattervező, aki nemzetközi csereprogramot szervezett, így kerültem a fővárosba, egy gyerekruha-kollekcióval, később pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre. Ott ismertem meg a vőlegényemet, aki bajai származású, a budapesti évek után így együtt költöztünk ide. Sokkal nyugodtabb hely Baja, mint egy nagyváros, és úgy érzem, családalapításra is sokkal alkalmasabb.12896375_10154166873154887_2092510206_o

 

“Bea ruhatervező/javító műhelye” néven személyre szabott tervezéssel, és egyéb munkákkal is foglalkozol. Honnan ered az ötlet?

Mindig olyan ember voltam, aki folyamatosan csinált valamit. Amikor Bajára költöztem, nem volt elég számomra annyi, hogy ruhákat tervezek, itt is szerettem volna maradandót alkotni, és megismerni az embereket. Vásárhelyen összejártunk a barátokkal, ismerősökkel, amikor idejöttem, akkor eléggé hiányzott a társaság, egyedül éreztem magam. A műhelynek van egy facebook-oldala, szoktunk workshop-okat szervezni, volt már egy garázsvásár is, ahol személyes tanácsadást nyújtottunk a vásárlóknak. Így sok emberrel meg lehet ismerkedni, és -bár én vagyok a mindenes a műhelyben-, nem teher számomra, mert imádom csinálni.

 

Ki a legfőbb segítséged a munkád során?

A vőlegényem imádja a divatot, nagyon emberemre találtam a személyében. Ő mindig támogatott ebben a szakmában, és nagy segítségemre van, hogy minden pénzüggyel kapcsolatos dolgot intézni tud, így veszi ki a részét a közös munkából. A másik jobb kezem a testvérem, aki nem sokkal utánam költözött ide, ő a grafikus munkákkal foglalkozik. Minden kollekcióhoz egyedi címkét tervezett, kialakította a márka, a weblap arculatát. Ha a műhelyben idővel majd nem győzöm egyedül a munkát, akkor szeretnék alkalmazni egy varrónőt is.999973_1705012199739358_7951576438303257347_n

 

Az idei legújabb, Eyes of Bo nevű kollekcióddal milyen közönséget szeretnél megcélozni? Mennyiben tükröznek Téged ezek a darabok?

A kollekció két vonalon indult. Az egyik vonalon arra törekedtem, hogy olyan darabokat illesszek bele, amelyek egy gardrób alapdarabjait képezik. Kiemelt szerepet kapott az ing és a blúz. A másik részben David Bowie előtti tisztelgésem jeléül egy karakteres mintát használtam fel. A szemet ábrázoló szitanyomás minden egyes ruhára kézzel készült. David Bowie-nak eltérő színű volt a két szeme, ezt az inspirációt vittük bele a kollekcióba azáltal, hogy minden ruhán látható egy olyan szem, amelynek hiányzik a pupillája. Innen ered az Eyes of Bo elnevezés. Próbáltam olyan természetes alapanyagokat felhasználni, hogy kényelmesek legyenek, és jó funkcióval bírjanak. Vannak például vízlepergető kabátok, és 100%-os pamut ruhák is.

 

Minden tervező a saját maga képére alkotja a ruháit. Én mindig próbálok olyat tervezni, ami épp hiányzik az én gardróbomból, illetve olyan témákhoz nyúlok, amelyek aktuálisan éppen érdekelnek. A kollekció szerintem abszolút visszatükröz engem. Már a tervezői munkám elején is úgy gondoltam, nem szeretném meghatározni azt az egy bizonyos réteget, aki a ruháimat hordja majd. Viszont elmondható, hogy inkább a 25-40-es korosztály az, aki keresi a darabokat.

 

Honnan merítesz inspirációt a mindennapokban?

Szinte mindenből tudok, a lényeg inkább az, hogy nyugalom, és rend legyen a környezetben, ahol dolgozom, hogy oda tudjak figyelni a gondolataimra. Lehet inspiráló egy film, egy utazás, az épületek, a természet. Minden kollekcióban próbálok olyan printeket használni, amelyek egyediek, és tőlem származnak. A ruha, amit épp viselek, egy 2004-es festményem átdolgozása, de készült már ruha egy hongkongi utazás nyomán is. Hongkongban sok a beton épület, viszont mindenhol van egy kis kert, egy fa, vagy növény, ez az ellentét is például inspirálóan hatott egy kollekciómra.három (2)

 

Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

2012-ben a Triumph Inspiration Awardon 3. helyezést értem el egy fürdőruhával, ez meghatározó díj számomra. Akkoriban olyan technikákat próbálgattam, amelyek számomra újak, és ez a kísérletező kedvem a mai napig megvan. A márkának van egy táskavonala, 2013-ban a Design a Bag hongkongi táskatervező verseny kategória díját nyertem el. Eszméletlen tapasztalat és élmény volt, innentől vált rendszeressé a táskák tervezése. Több híresség is viselt, vagy visel a mai napig olyan ruhát, amelyet én terveztem, például Görög Zita, Debreceni Zita, vagy Trokán Nóra. Budapesten és Győrben van egy-egy üzlet, ahol megvásárolhatóak az általam tervezett darabok, remélem, idővel Baján is lesz lehetőségem nyitni egy üzletet.

 

Milyennek látod a magyar divatot, a magyar stílust?

A blogolás óta sokat foglalkozom ezzel a témakörrel. 2012 körül sokan úgy véltük, hogy bár még gyerekcipőben jár, már jó úton halad a hazai divattervezés. Jó megfigyelni, hogy egyre több magyar tervező van, többen viselnek magyar ruhát. Az itteni emberek egy kicsit kényesek, még nem merik megvenni azokat, amelyek kirívóbbak, egyedibbek. Az én álmom természetesen az, hogy mindenki magyar ruhát viseljen.egy

Lezárult a víz világnapi rajz-és mozaikkészítő pályázat 2016-ban is megrendezték a víz világnapi rajzpályázatot, ám idén mozaikot is küldhettek be a gyerekek.
Nyárra készülhet el az újvárosi főzőhely Csomor Csaba a tízemeletes melletti betontömbök helyére tervezi az új beruházást.
Megkérdeztük – Nálatok ki pucolja a halat? "Halas" cikksorozatunk első részében a családi hal-előkészítési, halfőzési szokások nyomába eredtünk.
“A nők múlandóságuk foglyai” – Beszélgetés Gorotyák Daniellával Első önálló fotókiállítása kapcsán kerestük meg a fiatal, bajai művészt.
Jövőre kibővülhet a Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál Dobos Edit, a Baja Marketing Kft. képviselője izgalmas terveket vázolt a jövő évi, jubileumi fesztivállal kapcsolatban.
Megkérdeztük: mennyire vagy óvatos a neten? Cikksorozatunk folytatásában arra voltunk kíváncsiak, mennyire figyelnek oda a felhasználók magánszférájuk védelmére.
Őszre elkészülhet a dunai hajómalom A Bajai Hajómalom Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy valóra váltsák legnagyobb tervüket.
Kulisszák mögött a Bajai Fiatalok Színházával (+ galéria) Pillants a függöny mögé: Így zajlik a főpróbahét egy színház társulatának életében.
Baja tehetségei: Péter Barbara – énekesnő A mindig csinos és mosolygós bajai énekesnő karrierje szépen ível felfelé. Végre közelebbről is megismerkedtünk vele.