Folyamatosan nő a bioüzemanyagok felhasználása

Magyarországon folyamatosan nő a bioüzemanyagok aránya az üzemanyag-felhasználásában, a 2004-ben elért 0,4 százalékról 2014-ben 6,9 százalékra bővült, és meghaladta az Európai Unió (EU) 5,9 százalékos átlagát – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

 

Magyarországon a folyékony bioüzemanyagot főleg kukoricából és repcéből, kisebb részben napraforgóból és egyéb gabonafélékből állítják elő.2020-ig az EU minden tagállamában a megújuló energiákból nyert üzemanyagoknak 10 százalékos részarányt kell kitenniük a közlekedésben.


A közlemény szerint a megújuló energiaforrásokat elsősorban hő- és villamosenergia-termelésére használják fel. A KSH adatai szerint 2014-ben az ország villamosenergia-fogyasztásának 7,3 százalékát megújuló energiaforrások fedezték, legnagyobb része biomasszából és szélenergiából származott.


Az EU gazdasági stratégiája 2020-ra az energiafogyasztásban a megújuló energiaforrások 20 százalékos részarányát tűzte ki célul, Magyarország 14,65 százalékos részesedést vállalt. 2014-ben az unióban a felhasznált energia 16,0 százalékát megújuló energiaforrásokból nyerték, ez 1,0 százalék ponttal haladta meg az előző évit.


Magyarországon 2013-ban és 2014-ben változatlanul 9,5 százalékot tett ki a zöldenergia részesedése. Az uniós országok közül kiemelkedik Svédország, ahol a megújuló energiaforrások aránya az energiafelhasználás 52,6 százalékát adja.


A megújuló energiaforrásoknak jelentős szerepük van a fosszilis energiahordozóktól és ezáltal más országoktól való függés mérséklésében, valamint a különböző káros anyagok, elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében.

 

Március 6. az energiatakarékosság világnapja. A világnap ráirányítja a figyelmet az energia gazdaságos és környezetkímélő felhasználására, valamint az alternatív energiaforrások alkalmazásának jelentőségére.

Csökkenteni kell az élelmiszer-hulladékot Az élelmiszer-hulladék csökkentésével enyhíteni lehetne az éghajlatváltozás hatásait.
Megállapodás született Brüsszelben A vízumkényszerről, a további uniós pénzügyi támogatásokról és a migránsok helyzetéről is egyezmény született.
Boltok nyitva tartása a hosszú hétvégén Hétfőn csak néhány kisebb üzlet és iparcikk bolt lesz zárva.
“A balkáni útvonal lezárása esélyt jelent Európának” Az M1 aktuális csatorna műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélt a migránsválságról.
„Földet a gazdáknak!” –újabb árverések Kitűzték a "Földet a gazdáknak!" program újabb árveréseinek dátumait.
FM: már tart a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés Az élelmiszer-előállítók, csomagolók és forgalmazók az egész ország területén számíthatnak ellenőrökre.
“Amikor kinyílt a boríték” – Oscar-díjas a Saul fia Az idei Oscar-gála magyar filmtörténeti eseménnyé vált. 1982 óta nem volt díjazott filmünk.
Kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó új szabályozás jön Fél év múlva lépnek hatályba a változások, melyek vonatkoznak az összetételre, a megjelenésre és a kémiai paraméterekre.
Többen születtek, de még többen haltak meg Januárban, februárban és augusztusban volt a legmagasabb a halálozások aránya.