8+1 tipikus arc a tömegközlekedésből

Kétféle ember van: aki használ tömegközlekedési eszközt, és aki nem. Előfordul, hogy egyik kategóriából a másikba váltunk, például ha végre valahára beülhetünk első autónkba. Nos, mivel nálam ez még nem következett be, így amikor nem gyalogolok, biciklizek, vagy vitetem magam boldog-boldogtalan ismerőssel, családtaggal, baráttal, akkor “kénytelen” vagyok buszra, vagy vonatra szállni. Nem feltétlen teher ez, sőt. Néha egész érdekes útjaim vannak, ahol a legkülönfélébb emberekkel találkozom. Lássuk, kik ők!

 

1. A Kulturált

Az illemtudó utas, akinél mindig van jegy, bérlet, kölcsönpénz, rágó, megmondja, mennyi az idő. Mindenkinek köszön, átengedi a helyet a néniknek, bácsiknak, kismamáknak, amennyiben férfi, a nőknek is. Sőt, mi több, előreenged minden előbb felsorolt kategóriákba tartozó egyént a busz/vonat/metró stb. ajtajában. Képes végigállni 2-3 órát is, mindeközben a szeme sem rebben. A Kulturált Utas nem szól, ha büdös van, ha a szomszédja hangosan hallgat zenét, csámcsog, vagy csattogtatja a protkóját. Egy szent. Titokban viszont tuti bőszen anyázik.463213470_d1

 

2. A Kulturálatlan

Nem szerettem volna a “paraszt” szóval élni, de konyhanyelven így mondanám. Legutóbbi élményem: “Hallod, gyere má’. Ülj má’ ide, na. Látod, má’ milyen tág a fülem? Múltkó’ má’ egy tollat is áthúztam rajta. Előtte csak a kupakját, meg vékonyabb ceruzákat. Mondjuk azé’ nagyon durvára nem akarom, nehogy leszakadjon a fülem, azt’ itt vér folyjon.” Mindeközben kaja a szájában, üvölt a zene, és nem csak ő, a haverok, havernők is ugyanolyan igénytelenek. Legszívesebben kukoricára térdeltetném az összeset, és közben dugdosnám a kitágított fülükbe a parafadugókat.

 

3. A kedves öreg

A bácsi, aki felajánlja a helyét, csak azért, mert nő vagy. Neki inkább számít a gyengébbik nem, mint az, hogy ő 40 évvel idősebb nálad. A néni, aki nem a hátfájásáról, és az undok fiatalokról beszél, hanem a macskájáról, a paradicsom áráról, és az új dédunokájáról. Érdeklődnek a munkádról, a szerelmi életedről, és a családodról. A kedves öregek nem furakszanak, nem vágnak fejeket, nem rikácsolnak.Old-lady-on-bus-by-Michael-Wanderer-via-Flickr

 

4. Az erőszakos öreg

Mindenbe bele tud kötni. Ha előreengeded az ajtón, akkor beleköt abba, hogy miért nem 3 másodperccel előbb szóltál. Ha nem engeded előre, akkor hangosan cicceg, és megjegyzi, hogy “Nnna, ezek a mai fiatalok…” Ezt mormogásnak próbálja álcázni, de épp mindig olyan hangerővel mormog, hogy mindenki tökéletesen hallja a szitkozódását. Ha leült, akkor is van valami baja. Kemény az ülés. Puha az ülés. Hideg van. Meleg van. Lassan vezet a sofőr. Ámokfutó a sofőr. Egyszóval semmi sem jó neki. A mellette levő üres ülésre a táskáját teszi le, nehogy bárkivel is kontaktusba kerüljön. Végül, de nem utolsó sorban: Siet. Mindig. Lökdösődik, rikácsol, beszól.

 

5. A stresszes anyuka

Mindegy, hogy egy, vagy négy gyereket rángat fel magával, mindig káosz uralkodik felette. Ordibál, pofozkodik, fenyeget, majd felveszi a telefont. Ordibál egy sort a férjével is, majd lecsapja. Közben a gyerekek már a mellettük ülő kekszét majszolják, vagy a jármű hátuljában szaladgálnak. Anyuka ismét szétcsap közöttük, ezerszer is elmondja, hogy nem szabad nyomkodni a leszállógombot, nem szabad a bácsit piszkálni, és tilos rajzolni a koszos ablakra. A stresszes anyuka nem feltétlen bunkó, de mégis annak tűnik. Én pedig sajnálni szoktam.

 

6. Aki Néz

Visszatérő szituáció: “Most vajon engem néz? Nem, biztos csak a szomszédomat. Most megint. Na, jó, most már tuti, engem néz. Most megint! Ne már! Oké, maradj nyugodt, nézz ki az ablakon. Basszus, sötét van, csak a tükörképemet látom, és… ŐT. NÉZ! Miért nem nézi a többieket?” Becsukom a szememet. Így ülök fél órát, majd kinyitom. “Megint néz. Vagy még mindig? Mi van, ha folyamatosan engem nézett, miközben “aludtam”? Na, jó, velem nem szórakozol.” Elkezdem én is nézni. Erre végre abbahagyja. Elégedetten mosolyodok el, de örömöm nem tart soká. Megint néz.MidnightMeatTrain-1

 

7. Az evőbajnok

Akár 20, akár 120 perces az út, ő bizony eszik. Ráadásul látványosan, viszont cseppet sem szemet gyönyörködtetően. A földön számos paradicsom, kekszmorzsa, rántotthúsdarabka landol, az ölében szintúgy.Ha nincs szerencsénk, vagy mellettünk, vagy velünk szemben ül. Ha előbbi, akkor mi is tele leszünk dzsuvával, ha utóbbi, akkor nem tudunk nem odanézni. Egészen addig, ameddig fel nem fordul tőle a gyomrunk.

 

8. Az Álomszuszék

Ha nagyon unatkozok, bevallom én leszek az, Aki Néz. Elkezdtem nézni az alvó embereket. Persze, nem azokat, akik csak úgy tesznek, mert azokon látszik. Hanem a mély álomba merült utasokat. A kedvencem a bólogató kutya. Fene tudja, miért, ha ülve alszik el az ember, és nem támasztja ki a fejét, az teljesen szabadon le-fel fog járni, és ami a legviccesebb, hogy ennek az illető egyáltalán nincs tudatában. Ha már akkora a fejrángás, hogy az Álomszuszék felébred tőle, akkor sem tudja, hogy közröhej tárgya lett. A bólogató kutyán kívül van nyáladzó, és békésen szunyókáló típus is. Hiába, élni fárasztó.???????????

 

+1. A telefonkirálynő

Telefoncsörgés, a nő felveszi. “IGEN, ITT ÜLÖK A BUSZON! NAAA, KOMOLYAN? NEM MONDOD! HAHAHA, HÁT EZ NAGYON JÓ! HOGY A JÓSKÁHOZ? NEM MEGYEK, MERT ÁLLÍTÓLAG MOST NÉMETORSZÁGBA UTAZOTT! IGEN, A NAGYNÉNJÉHEZ. VÁRJÁL, NEM HALLAK! HALLASZ? NA, ITT VAGYOK. JAJ, NE IS MONDD, AZ ÉN ANYÓSOM IS ÁLLANDÓAN EZT CSINÁLJA! MI? NEM HALLAK! JA, JÓ, AKKOR MAJD BESZÉLÜNK, NA SZIÓKA! JA, MÉG VALAMIT AKARTAM…” A “mégvalami” általában órákig tart. Mi pedig legszívesebben lenyomnánk a torkán a telefont.

Csodálatos természet: Sárkányok márpedig léteznek! Földünk számos különleges állatfajnak ad otthont, sokan közülük akár mesebeli lények is lehetnének.
Esik a hó? Mesélj még! Ez az évszak sem telhet el idegesítő posztok nélkül. Te hányszor csaptad le a laptopot az ünnepek alatt?
4 mentő ötlet ügyetlen csomagolóknak Szalagok, papírok, ragasztó, olló... Sok ember ellenségei. Most megmutatjuk, hogyan veheted fel velük a harcot!
5 tipikus arc a felsőoktatásból Ha már a fesztiválok arcait bemutattuk, jöjjön most néhány karakter az egyetemek, főiskolák kapui mögül!
Hamarosan: Kisvasutak országos napja Szeptember 12-én immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre eme népszerű esemény, ezúttal a mi Gemencünk területén.
5+1 tipikus fesztiválarc Ők azok, akik szerves részét képezik minden fesztiválnak. Mindig, mindenhol ott vannak. Ugye te is találkoztál már velük?
Terjednek a Facebookon a betegebbnél betegebb oldalak Mit szólnátok ahhoz, ha mindennap ugyanazt a cikket publikálnánk?
Minden út a Gemencbe vezet – kisokos túrázóknak Gyalogosan, kerékpárral, sétahajóval, kenuval és erdei vasúttal is bejárhatjuk. Most a gyalogos útvonalakat mutatjuk be.
526 éve halt meg Mátyás, az igazságos Mátyás király valóban igazságos volt? Úgy szerette népe, mint ahogy az a mondákban él? Cikkünkből kiderül.