Többen születtek, de még többen haltak meg

Többen születtek, de még többen haltak meg 2015-ben, mint tavalyelőtt – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-t.

 

2015-ben 91 700 gyermek jött világra, ez 190-nel, 0,2%-kal haladta meg az előző évit. Az év első öt hónapjában és szeptemberben emelkedett a születésszám, a többi hat hónapban viszont elmaradt a 2014-es mennyiségtől. A legnagyobb, 5,6 százalékos növekedést januárban regisztrálták, a legjelentősebb visszaesés pedig júliusban történt, amikor 4,1 százalékkal kevesebben látták meg a napvilágot, mint egy évvel korábban.


A 12 hónap alatt 131 600-an hunytak el, ami 4,2 százalékkal több, mint 2014-ben. A halálozások száma az év hat hónapjában emelkedett, hatban mérséklődött a 2014-es év azonos időszakához képest.

A január-februári jelentős, átlagosan 22%-os halálozási többletben a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke játszhatott közre. A július-augusztusi, átlagosan 7,2%-os emelkedés hátterében pedig a hőhullámok állhattak. Ezt követően a szeptember-decemberi időszakban átlagosan 4,9 százalékkal kevesebb elhunytat regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a születéseké, így a természetes fogyás a 2014. évi 34 798-cal szemben 2015-ben 39 900 főre nőtt.

Csökkenteni kell az élelmiszer-hulladékot Az élelmiszer-hulladék csökkentésével enyhíteni lehetne az éghajlatváltozás hatásait.
Megállapodás született Brüsszelben A vízumkényszerről, a további uniós pénzügyi támogatásokról és a migránsok helyzetéről is egyezmény született.
Boltok nyitva tartása a hosszú hétvégén Hétfőn csak néhány kisebb üzlet és iparcikk bolt lesz zárva.
“A balkáni útvonal lezárása esélyt jelent Európának” Az M1 aktuális csatorna műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélt a migránsválságról.
Folyamatosan nő a bioüzemanyagok felhasználása Az EU-ban 2020-ig a megújuló energiákból nyert üzemanyagoknak 10 %-os részarányt kell kitenniük a közlekedésben.
„Földet a gazdáknak!” –újabb árverések Kitűzték a "Földet a gazdáknak!" program újabb árveréseinek dátumait.
FM: már tart a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés Az élelmiszer-előállítók, csomagolók és forgalmazók az egész ország területén számíthatnak ellenőrökre.
“Amikor kinyílt a boríték” – Oscar-díjas a Saul fia Az idei Oscar-gála magyar filmtörténeti eseménnyé vált. 1982 óta nem volt díjazott filmünk.
Kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó új szabályozás jön Fél év múlva lépnek hatályba a változások, melyek vonatkoznak az összetételre, a megjelenésre és a kémiai paraméterekre.