Tiszta test, tiszta lélek – Hogyan böjtölhet a ma embere?

Évezredes hagyományai vannak a böjtölésnek, alapszabályai viszont a kezdetek óta mit sem változtak. Ha valaki tudatosan megvon magától bizonyos ételeket, vagy italokat, azt teheti vallási, politikai, vagy egészségügyi okok miatt is. Igen ám, de itt koránt sem merül ki a böjtölés szokása, hiszen nem csak a táplálkozással kapcsolható össze a “böjt” kifejezés. Számos egyéb módon mondhatunk le számunkra kedves, élvezetet nyújtó dolgokról annak érdekében, hogy lelkünk ezalatt az idő alatt pozitív változásokon menjen keresztül.

 

A böjt és a bűnbánat összetartoznak, ennek értelme az, hogy megerősítsék a lelket, és a testiséget háttérbe szorítva az ember lélekben is fel tudjon készülni a nagy dolgokra, a nagy ünnepekre. A keresztény vallásban nem csak húsvét előtt, de karácsony előtt, Advent idején is javasolt a böjt. A vallások mindegyikében jelen van a lemondás. A test “kitisztulásával” a lélekből is távoznak a mérgek, és a szellem is felfrissül, s ezáltal a vallásos emberek közelebb érzik magukat Istenhez, vagy isteneikhez, az emberekhez, és az őket körülvevő világhoz. 

 

Hogy példákat is említsünk a nagy világvallásokból: Buddha a megvilágosodása előtt közel egy hónapig böjtölt. Miután véget ért ez az időszak, mértékletességre intette követőit, és azt tanította a koldulóknak, hogy csak annyit egyenek, amennyit az első 7 házban kapnak, ahova bekopognak, és ott egy ültő helyükben el tudnak fogyasztani.

 

Az iszlám vallás egy egész böjti hónapot tart, ennek neve ramadán. Hajnaltól napnyugtáig tilos enni, inni és dohányozni. Két egymást követő böjti nap között viszont meg kell törni azt. Ők sem veszik viszont véresen komolyan, hiszen az áldott állapotban lévő nők, a betegségben szenvedők kivételt képeznek a szabályok alól. Pótlással, tehát utólagos böjttel, vagy pedig embertársaik megsegítésével (pl. alamizsna a szegényeknek) is “letudhatják” vallási kötelezettségüket.

 

A keresztény böjt bibliai alapjai a következők: Ninive királya, amikor megbánta bűneit, Jónás próféta szavára „zsákruhát öltött és hamuba ült”. (A fejre való hamu szórása is gyakori bűnbánati tett volt, innen a hamvazószerda hagyománya.) Keresztelő János nemcsak hirdette a bűnbánatot, hanem maga is bűnbánó, önmegtartóztató életet élt: „János teveszőrből készült ruhát viselt, csípőjét pedig bőröv vette körül, sáska és vadméz volt az eledele.”

 

Jézus 40 napig böjtölt és imádkozott a pusztában, mielőtt elkezdte volna tanítói működését. A böjtölés megerősítette őt lélekben. A Biblia leírja, hogy háromszor is megkísértette Őt a Sátán, de Jézus mindháromszor elutasította. Az Ő tanítása a böjtről, melyet Máté evangéliumában olvashatunk így szól: “Te pedig mikor böjtölsz, kend meg a te fejedet, és a te orcádat mosd meg; Hogy ne az emberek lássák böjtölésedet, hanem a te Atyád, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.”

 

A keresztény nagyböjt 40 napig, hamvazószerdától húsvétig tart. Ebbe nem számítandók bele a nagyböjti vasárnapok, hiszen a vasárnap mindig ünnepnap, így a hét utolsó napján nem érvényes a böjti fegyelem.

Hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjti nap van, 18 és 60 év között csak háromszor szabad enni, és egyszer jóllakni, 14 éves kor felett pedig hústilalom van ezen a két napon.

 

Nagyböjt többi péntekén is előírt a hústól való tartózkodás. Kivételt képeznek ezen szabályok alól a betegek, akiknek betegségük, gyógyszereik miatt többször kell enni, illetve a nehéz fizikai munkát végzők.

 

Az év minden péntekje bűnbánati nap, hiszen pénteken halt meg Jézus. Ezeken a napokon (hacsak nem nagy ünnep), önmegtagadásokkal, imádsággal, jócselekedetekkel hozzuk meg saját áldozatunkat. Lehetőség szerint a katolikusok péntekre nem tesznek bulit, bálat, vagy ha mégis úgy alakul, egyéb áldozatvállalással, jócselekedettel, segítőkész lelkülettel veszik ki részüket Jézus áldozatvállalásában.

 

Vallásos, és “világi” emberként is találunk alternatívákat a böjt megtartására. Már a gyerekeket is lehet biztatni általuk megérthető és betartható lemondások gyakorlására: kevesebb édesség, kevesebb tv, számítógép- használat, több segítség a házimunkában, segítségnyújtás a kisebbeknek. Ezeket persze felnőttként sem könnyű betartani a mai világban, viszont időnként erősen ajánlott.

Fontos megtanítani, hol a határ

 

A ma oly divatos léböjtkúrák, különféle diéták is eredetileg azt a célt szolgálják, hogy testünkkel együtt lelkünket is megszabadítsák a felesleges tehertől, agyunkat pedig a felesleges gondolatok rabságából kiszabadítsák. Tartozzunk hát bármely valláshoz, vagy közösséghez, a böjt mindenképpen jótékony hatással lesz ránk, és egy kis időre kiragad majd a hétköznapok mókuskerekéből. Egy próbát megér!

Tuti tippek őszi méregtelenítéshez Néhány nap alatt energiabombává varázsolhatjuk szervezetünket, ha egy kicsit odafigyelünk. Viszlát, téli vírusok!
Mindenszentek, Halottak napja, Halloween – interjú Szabolcs atyával A temetők nemsokára megtelnek emberekkel, gyertyák pislákoló fénye önti el a sírokat.
“Azért jöttem e világba…” – a keresztény Húsvétról Szabolcs atya húsvéti gondolatai mindannyiunkhoz szólnak.
Chia mag – Ez történik, ha elkezded fogyasztani A fekete magocska méltán szerepel a superfood-ok listájának élén. Ha fogyasztod, garantáltan érezni fogod!
Koleszterinszintünk 6 legjobb barátja Ha lehet, inkább előzd meg a betegség kialakulását. Őrizd meg a jó koleszterinszintet!
“Ezt is kinyírtam” – hétköznapi növénygyilkosok Locsoljuk, fényre tesszük, táp-oldatozzuk, beszélünk hozzá, mégsem képes életben maradni. Hogy is van ez?
A téli krémlevesek 5 koronázatlan királya A hideg estéket könnyedén feldobhatod egy "extrás" finomsággal. Krémlevesek, felturbózva!
Vasárnapi kávézó – Kossuth-díjból közgyűlölet Szólásszabadság, vagy gyűlöletbeszéd? Ákos egy egész ország érzelmeire hatott néhány mondattal.
Unod a zöldségeket? Egyél virágot! A virágokat régóta fogyasztják több országban is, ideje, hogy a mi konyhánkban is helyet kapjanak. Próba szerencse!