Tilos a lánc! – Jönnek az újabb kutyagondok?

Az idén januártól életbe lépett új jogszabály szerint tilos a kutyákat tartósan láncon tartani. Ez természetesen örömhír az ebek számára. Az új törvény célja, hogy illeszkedjen az uniós joghoz, és felelősebb, tudatosabb viselkedést “provokáljon ki” a gazdákból. De vajon erre mindenki odafigyel ?


Az biztos, hogy az önkormányzatok nehezen tudnák ellenőrizni, ki az, aki megfelelően jár el a kutyája sorsát illetően. Az ötlet kétségtelenül javíthat a kutyák helyzetén, azonban felmerülhet a kérdés, hogy a felelőtlen gazdák hozzáállása miatt nem kerül-e majd több állat az utcára. 

 

Az Út Mentén Alapítvány nap mint nap küzd a hontalan és magára hagyott állatok védelméért, így az új törvényről Ralbovszki Valériát, az alapítvány képviselőjét is megkérdeztük. 

 

 

Te mit gondolsz erről a jelentős változtatásról? Pozitívan hat a kutyák élettani helyzetére? 

Úgy gondolom, hogy a törvény nagyon jó, és az állatok életén nagyon sokat fog segíteni. Viszont sajnos túldiagnosztizálták ezt a dolgot. Mindenki egyből arra gondolt, hogy innentől kezdve a kutyákat egyáltalán nem lehet majd megkötni, pedig ez kivitelezhetetlen lenne. Az új törvény azt irányozza elő, hogy az állatokat tartósan (!) nem lehet láncon tartani. 

A legjobb megoldás az lenne, ha a kutyákat futóra raknák, mert ezek a láncok a kert egyik végéből a másikig érnek, így a kutya szabadon tud mozogni, de a portáról nem tud kiszökni.
A tanyakörzetben mi is úgy járunk el, hogy a gazdáknak minden esetben viszünk futóláncot, hogy ezzel is segítsünk, hiszen nem várhatjuk el tőlük a módosításokat, ha mi sem teszünk lépéseket feléjük. A futólánc egyébként pár száz forintos tétel, bárki könnyedén hozzájuthat. 

Az önkormányzatoknak azt javaslom, hogy ha egy mód van rá, a futólánccal segítsék a gazdikat. Ha azok pedig ennek ellenére sem élnének a lehetőséggel, akkor kötelezném rá őket! 

dog_german_shepherd_chain_stay_52571_2560x1600

 

A gazdák körében nem mindenki tudja megoldani, hogy kennelbe vagy akár szabadon tartsa a kedvencét. Kerülhet emiatt több kutya az utcára vagy a menhelyekre? 

Igen, sajnos országos viszonylatban több kutya került az utcára már most. Baján is észrevettük, hogy hirtelen megnőtt a kóbor kutyák száma. Ennek egyik oka az is, hogy  nem mindenki csinálja meg a kerítését, ez pedig alapvető problémává vált. Egyébként a kutyák tartásának szempontjából semmiképpen nem javasolnám a kennelt. Ugyanis a mostani gazdák fogalma szerint a kennel egy 2×2-es ól, ahol a kutya a saját piszkában ül, legtöbbször kutyaház nélkül. Olyankor meg szoktam kérdezni, miért nincs kutyaház és azt felelik rá, mert “így is van teteje”. De attól még a szél és a hideg átjárja.

Próbáljunk meg olyan körülményeket biztosítani az állatoknak, amiben mi is jól éreznénk magunkat! Az lenne a legjobb, ha mindenki odafigyelne a megfelelő kerítésre. Külföldön ez remekül működik, nálunk sajnos nem.

Ralbovszki Valéria

Ralbovszki Valéria

 

Befolyásolhatja az új törvény a kutyák örökbefogadásának arányát?

Sajnos az új törvény nélkül is nagyon kevesen fogadnak örökbe. Baján jelenleg 200 kutya keres gazdát, és ugyanennyi macska – ha nem több. Sok helyen megkaptuk már, hogy problémásak vagyunk az örökbefogadás tekintetében. De mi igenis kimegyünk leellenőrizni, hogy hova kerül az állat! Odafigyelünk rá, hogy a zárt kerítés biztosítva legyen. Mi láncra vagy kennelbe nem adunk kutyát, csak szabad tartásra és ivartalanítási kötelezettséggel. Ha kell, mindenben segítünk, de ezeket a szabályokat be kell tartania minden örökbefogadónak. Különösen az ivartalanításra figyelünk oda, mert nem kívánt szaporulatra nincs szükség. 

Az ivartalanítástól az emberek félnek, mert azt gondolják, hogy megváltozik a kutya viselkedése, vagy anyagiakra hivatkoznak. A pénzügyi dolgokra azt mondom, hogy lehet kérni részletfizetést, egyébként egy szuka kutya ivartalanítása 15-20 ezer forint, a kané olcsóbb. Egy oltás jelenleg 4-5 ezer forint körül mozog. Gondoljunk csak bele, mennyivel többe kerülne egy évben, egy nem kívánt szaporulat oltási programja. Ezért kell fokozottan odafigyelnünk erre! 

kutyamenhely1

 

Mi az elsődleges szabály vagy kötelesség, amit szerinted egy lelkiismeretes gazdának mindenképp szem előtt kell tartania? 

Édesanyám azt szokta mondani, hogy nem kötelező mindenkinek úgy tartani a kutyáját, ahogyan mi. Nekem családtagjaim az állatok, és otthon teljes jogkörrel rendelkeznek. De ha nem is tartja valaki családtagnak a kedvencét, akkor is próbáljon arra törekedni, hogy azokat az igényeket, lehetőségeket, amik egy kisállatnak szükségesek, biztosítsa számukra. Itt nem nagy dolgokra gondolok, hanem egy normális kutyaházra, ami tisztán van tartva, az oltások rendszerességére, az állatorvos időnkénti látogatására. Az alapdolgokra kellene odafigyelni, amit nagyon egyszerű lenne betartani, de sajnos ez sem sikerül mindenkinek. 

Malacfarok, méz és tojás – így leszel szerencsés 2016-ban! Kutattunk egy kicsit hazánkban, és csak kapkodtuk a fejünket, a sok újévi szokás hallatán!
Csizmát az ablakba, jön a Mikulás! Néha szánon, néha gőzhajón érkezik, de ajándékban sosincs hiány. A nagyszakállú nyomában jártunk.
A Márton napi legendák nyomában A zsíros kenyér, a liba és a lampionok senkinek sem ismeretlenek. De vajon honnan ered ez a népi hagyomány?
A Mindenszentek története A legtöbben hétvégén gyertyát gyújtunk szeretteinkért, de azt kevesen tudjuk, miről is szól a több mint ezer éves ünnep.
Mi is ott voltunk a Jubileumi Évadnyitó Kavalkádon! Mi sem hagyhattuk ki vasárnap ezt a remek és színes családi programot. Mutatjuk, mi mindent láttunk!
Baja tehetségei: Simon Boglárka – színésznő A színpadon igazi díva, otthon bájos feleség. A Madách Színház aranytorkú tehetségével beszélgettünk!
Baja tehetségei: Antal Dávid – gokartversenyző Amikor először gokartba ült, pályacsúcs lett a vége. A lelkesedés azóta töretlen, és az eredmények sem maradtak el.
Állati kánikula Íme pár hasznos információ, amire minden gazdinak oda kell figyelnie a forró nyári napokon! (+ kutyabarát strand térkép)
“Mindig a közjóért kell tenni!” A közelgő „Tiszta Bácsbokodot” programról és a falu életéről kérdeztük a település polgármesterét, Kovács Lászlót.