Narcos – 1. évad: Egy drogbáró felemelkedése és bukása

Pablo Emilio Escobar Gaviria, ismertebb nevén Pablo Escobar. Az ember, akit előbb tömegek imádtak, majd később rettegtek tőle. Minden idők legnagyobb drogbárója hatalma csúcsán a földkerekség drogkereskedelmének 80 %-át uralta, 1989-ben 30 milliárd dolláros vagyonával a Forbes magazin szerint a világ 7. leggazdagabb embere volt. Az ő nevéhez fűződik az “ezüst vagy ólom” elve, vagyis: vagy hagyod magad megvesztegetni, vagy repül az ólomgolyó. 

 

Élete tele van filmbe illő momentumokkal, eseményekkel, melyeket megannyi alkotás próbált már megjeleníteni, többnyire kevés sikerrel. A Netflix döntéshozói úgy vélték, a “kokainkirály” története kellőképpen izgalmas és érdekes ahhoz, hogy egy egész szériát kreáljanak belőle. 10 részen keresztül követhetjük felemelkedését, majd bukását, dokumentarista stílusban.

narco_s1_007_h_wide-37e2ebe4e550f0d59194b9936c03cd0b14266d28-s900-c85

Fotó: Netflix

Az első évad jobbára hűen mutat be megtörtént eseményeket, némi fikcióval vegyítve, kezdve a kolumbiai Robin Hoodként tetszelgő „El Doctor” első kokainbizniszeivel, végighaladva politikai ambícióinak kudarcain, melyek következményeként Kolumbia utcái háborús övezetté változtak. Utóbbit kőkeményen ábrázolják a készítők.

 

A folyamatos narrációt a Steve Murphy DEA nyomozót megformáló Boyd Holbrook szolgáltatja. Ha a rengeteg információ, amit a nyakunkba zúdítanak, nem lenne elég, kapunk még jó néhány archív felvételt, párhozamosan bemutatva a színészek által megformált jelenetek mellett. Ez hihetetlenül hangulatossá teszi az amúgy is lebilincselő epizódokat. 

 

A széria első 10 része egyébként nemcsak az Escobar utáni nyomozást, és a Medellin Kartell vezérének uralmát tárja elénk, hanem bemutatja annak politikai és társadalmi hatásait is. Közel két évtized történéseit sűríti egybe, teszi ezt még épp befogadható tempóban. Ennek tükrében mondjuk nehezen elképzelhető, hogy a második évadban hogyan fogják elnyújtani azt a ’91 és ’93 közti másfél éves hajtóvadászatot, ami a drogbáró utolsó éveit lesz hivatott bemutatni, de ha már az alkotók így osztották fel a szálakat, biztos van benne ráció. 

618_348_the-true-story-behind-narcos

Fotó: Netflix

A sorozatban, mivel Kolumbiában játszódik, szinte végig spanyolul beszélnek, kivéve a narrációt és néhány karaktert, akik angolul tolják a vakert. Az Escobart megformáló Wagner Moura egy interjú során elárulta, soha életében nem beszélt egy szót se spanyolul, és túl vékony is volt a szerephez, ezért igen meglepődött, amikor a Netflix munkatársai megkeresték. A brazil származású színész annak ellenére, hogy nem kimondottan hasonlít az általa megformált karakterre, zseniálisan hozza azt. Remekül jeleníti meg az odaadó családapát, a kimért üzletembert és könyörtelen gyilkost. Van – úgy a 8-9. rész környékén – egy jelenet, melyben néhány másodperc alatt olyan hangulatingadozást mutat be, hogy a hideg futkos a néző hátán. 

 

Boyd Holbrook-ról már nem mondható el ugyanez, alakítása üres és lapos, őszintén szólva kereshettek volna egy nagyobb talentummal megáldott színészt is Murphy szerepére. A mellékszereplőket viszont nagyon eltalálták a castingosok, a kartell-tagokról gondolkodás nélkül elhihető, hogy alávaló bűnözők, akiket egyébként kevésbé ismert kolumbiai színészek alakítanak. Javier Peña és Carrillo ezredes karakteréből viszont többet is ki lehetett volna hozni, viszonylag gyorsan kiderül, hogy Pedro Pascal leragasztott szájjal is jobb színész, mint társa, Holbrook – kaphatott volna nagyobb hangsúlyt a karaktere. 

 

Annak ellenére, hogy a sorozat temérdek szörnyűséggel szembesít minket, már az első néhány képkockával magával ragadja a nézőt. Bár ismerjük a történet végkimenetelét, mégis várós a második évad, amit elvileg még az idén megkapnak a rajongók. 

 

Ludas Matyi 66 éve verte el először Döbrögit színesben Az 1949-ben felvett első magyar színes film, a Ludas Matyi forgatása során számos nehézség adódott.
10+1 érdekesség a ma 54 éves Axl Rose-ról Az Guns N' Roses hamarosan újra összeáll eredeti felállásban. Addig is nézzünk néhány érdekes tényt az 54 éves Axl-ről.
Ezek voltak 2015 legjobb filmjei Előző cikkünkben megnéztük, melyik filmeket várjuk legjobban idén, most kicsit visszatekintettünk az elmúlt évre.
66 éve hunyt el a Nagy Testvér megálmodója Angszoc, Gondolatrendőrség, újbeszél. Ismerősek? Ha igen, biztosan olvastál már Orwellt.
Ezeket a filmeket várjuk legjobban az idén Összegyűjtöttünk olyan filmeket, melyekre muszáj lesz beülnünk 2016-ban. Íme a lista:
Zsigmond Vilmos sajátos technikájával volt képes meghökkentő látványt nyújtani Az Oscar-díjas magyar operatőrre, Zsigmond Vilmosra emlékezünk, akinek rengeteget köszönhet a filmes szakma.
Megnéztük! Az Erő újra velünk van! SPOILERMENTES! Vártuk, megérkezett, megnéztük. Ilyen volt a Star Wars: Az ébredő Erő.
35 éves korunk egyik legtehetségesebb énekesnője Christina Aguilera ma ünnepli születésnapját. Megnéztük, hogyan lett a Disney Channel üdvöskéjéből szexi díva.
Ennio Morricone 5+1 legemlékezetesebb filmzenéje A múlt hónapban 87. életévét betöltő zseniális olasz zeneszerző előtt tisztelgünk.